Bestaat er echt zoiets als zware botten hebben?
“Een paar kilo te zwaar? Wel nee joh, ik heb gewoon zware botten.” Je hebt ‘m vast weleens voorbij horen komen. Of mijn moeder die steevast zegt dat mijn kat niet te zwaar is (wat ‘ie natuurlijk wel is), maar gewoon zware botten en een dikke vacht zou hebben. Klinkt plausibel, of toch niet?
Is het echt mogelijk om zware botten te hebben?
Zware botten: kan dat of niet?
Helaas, maar dat blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Het is heel simpel: zware botten bestaan gewoonweg niet.
Weet je nog toen je klein was en iemand je vroeg: wat is zwaarder ‘een kilo veren of een kilo stenen?’. Je was altijd geneigd te gaan voor de kilo stenen, een steen is immers zwaarder dan een veer. Maar uiteindelijk geldt: een kilo = een kilo en dat geldt natuurlijk ook voor ons lichaam en onze botten.
Het is ook niet zo dat botten van mensen met overgewicht zwaarder zouden zijn. Natuurlijk zijn botten van langere mensen wel groter en daarom zwaarder dan kleinere of lichtere mensen. Maar het gewicht tussen botten van mensen verschilt niet veel.
Elk lichaam is anders
Niet elk lichaam van 1,80 meter is natuurlijk hetzelfde gebouwd. Dat betekent dat je met die lengte even zwaar kan zijn als iemand van 2 meter of juist als iemand van 1,60 meter.
Wanneer je je BMI wilt bereken – ofwel je Body Mass Index – wordt er daarom steevast rekening gehouden met je gewicht én je lengte.
Heb je overgewicht? Dan ligt dat vooral aan extra lichaamsvet en dus niet aan zware botten.
Good to know: je gewicht hoeft niet altijd iets te zeggen over hoe gezond je bent. Ieder lichaam perfect precies zoals het is. Maar, je BMI geeft wel een indicatie van of je een gezond gewicht hebt of te zwaar of te licht bent, zo leren we van Gezondheidsnet.
Dus, helaas: het excuus van zware botten gaat niet op!