Leren van de Zuid-Koreanen: zachte mannelijkheid en make-up bij mannen
In Zuid-Korea is het de normaalste zaak van de wereld als je een volwassen man met een Hello Kitty tas, of een een telefoonhoesje met konijnenoortjes ziet lopen. Ook wordt van make-up bij mannen niet raar opgekeken. Vooral K-popsterren zijn niet vies van een likje mascara of oogschaduw hier en daar. Het lijkt wel of ze in Zuid-Korea op een andere manier naar mannelijkheid kijken. Typisch vrouwelijke trekjes zoals een liefde voor mode, sieraden en make-up, vind je daar net zo goed terug bij mannen.
En waarom eigenlijk ook niet?
K-pop sterren en zachte mannelijkheid
Dat de Zuid-Koreanen zo flexibel met het concept mannelijkheid omgaan, was lang niet altijd zo. Het heeft te maken met de recentelijke populariteit van K-pop bands en Koreaanse televisieseries, zegt Joanna Elfving-Hwang. Zij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het concept van schoonheid in Zuid-Korea.
De typische K-pop ster deinst niet terug voor roze haren of een beetje glitteroogschaduw. Elfving-Hwang: ”K-pop sterren spelen met hun mannelijkheid en met wat het betekent om een mooie man te zijn in een heteroseksuele of niet-heteroseksuele manier. Hierdoor wordt het voor de gewone man ook een stuk geaccepteerder om make-up te dragen of het haar te verven.”
https://www.bedrock.nl/genderneutraal-opvoeden/
Dure pakken en grote horloges
Dit betekent natuurlijk niet dat elke Koreaanse man met een geplamuurd gezicht rondloopt. Toch zie je in de grote hippe Koreaanse steden zoals Myeong-dong steeds meer mannen rondlopen met foundation, een beetje BB cream en/of mascara op.
En het feit dat dit kan, is inspirerend. Vooral als je bedenkt dat in de jaren ’80 en ’90 juist de typische zakenman het boegbeeld was van mannelijkheid in Zuid-Korea. Dure pakken, grote horloges en een stoere mannelijke look waren toen de norm. Ook in televisieseries was de Koreaanse man altijd een gangster, detective of ander stoer figuur.
Leren van de Zweden: mannelijkheid (al van lattepapa’s gehoord?)
Symbool van een veranderende wereld
Nog geen 30 jaar later is dit beeld compleet veranderd en dat is hoopvol. Hoopvol in de zin dat zelfs hele sterke percepties van gender, toch vloeibaar blijken te zijn. Het is het symbool van een veranderende wereld, waarin mensen steeds meer zichzelf kunnen zijn en de grenzen tussen gender vervagen.
Nog meer leren van andere landen? Eerder kon je op Bedrock al lezen hoe we verscheidene dingen van de Zweden kunnen leren. Bijvoorbeeld over de Zweedse manier van opvoeden, waarbij er minder prestatiedrang is en buiten zijn een vast onderdeel van de opvoeding is. Ook van de positieve mindset van Australiërs kunnen we allemaal heel wat leren.
Dit kunnen we leren van IJsland (het land met al 9 jaar de meeste gendergelijkheid)