Zuchten is volgens onderzoekers een effectieve ademhalingstechniek
We zien zuchten vaak als iets negatiefs en iets wat voornamelijk geassocieerd wordt met zeuren of jammeren. Terwijl er helemaal niks aan de hand hoeft te zijn. Sterker nog, zuchten blijkt een verrassend effectieve ademhalingstechniek te zijn.
Dat breathwork dus helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, leggen we hieronder uit.
Beter dan meditatie
Als we iemand horen zuchten, denken we al gauw dat deze persoon gefrustreerd, verveeld of misschien zelfs wanhopig is. Maar recent onderzoek zet dat idee op z’n kop. Volgens een professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen en directeur van het Center on Stress and Health aan de Stanford University School of Medicine, zorgt zuchten juist voor stressvermindering.
Hij voerde een onderzoek uit, waarin drie verschillende soorten diepe ademhaling werden vergeleken met mindfulness en meditatie. Het doel was om te zien of er een ademhalingstechniek was, die net zo effectief zou kunnen zijn als meditatie bij het verminderen van stress.
Fysiologisch zuchten
Eén van de drie ademhalingstechnieken was het zogenaamde ‘fysiologisch zuchten’. Hierbij adem je in door de neus tot je longen halfvol zijn. Vervolgens pauzeer je even, waarna je je longen volledig vult met nog een ademhaling. Vervolgens adem je langzaam uit via de mond.
Hierbij wil je dat de uitademing twee keer zo lang is als de inademing. Deelnemers moesten dit een maand lang, vijf minuten per dag doen. Het team beoordeelde vervolgens de stemming, angstniveaus en slaapgedrag na elke ademhalings- of meditatiesessie.
Langzaam uitademen is key
Het resultaat? Je raadt het al: zuchten had de meeste positieve effecten. “Mensen denken dat diep ademhalen de manier is om stress te verlichten,” legt Dr. David Spiegel uit. “Maar het blijkt dat de langzame uitademing een betere manier is om jezelf te kalmeren.”
Als je het drie keer achter elkaar doet, kun je al onmiddellijk verlichting van angstige gevoelens en stress zien. Het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd, de hartslag vertraagt, de bloeddruk daalt, de spijsvertering verbetert en de geest begint te ontspannen.
Nog meer onderzoek
Dit is niet de eerste studie over dit onderwerp. Onderzoekers zijn druk bezig geweest met het uitproberen van verschillende methoden om te zien welke het lichaam het snelst, het langst of het diepst kalmeert en welke de meeste gezondheidsvoordelen oplevert.
Ook volgens Dr. Elke van Hoof, professor psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, is zuchten een natuurlijke manier van het lichaam om de longen te resetten. “Het is een reflex die ons ademhalingssysteem helpt optimaliseren. Zuchten brengt een diepere ademhaling teweeg, waardoor de longblaasjes volledig worden gevuld en de zuurstofuitwisseling wordt geoptimaliseerd,” legt ze uit.
Minder stress en meer kalmte
Tevens onderzocht een studie aan de Universiteit van Leuven de effecten van bewust zuchten op een groep deelnemers. De resultaten toonden aan dat regelmatig zuchten cortisol vermindert en het gevoel van kalmte en welzijn verhoogd.
Een diepere ademhaling is cruciaal voor voldoende zuurstof in het bloed, wat op zijn beurt de energieproductie en het algemene welzijn bevordert. Wanneer we gestrest zijn, kan onze ademhaling onregelmatig of oppervlakkig worden. Het bewust toepassen van zuchten kan helpen om dit patroon te doorbreken en de ademhaling te normaliseren.
Zucht maar, het is goed voor je
Naast alle fysiek voordelen, heeft zuchten ook mentale voordelen. Het bewust richten van de aandacht op de ademhaling tijdens het zuchten kan een vorm van meditatie worden, die helpt om het denken te kalmeren en de geest te ontspannen.
Dit kan vooral waardevol zijn in situaties waarin stress en angst de overhand hebben. Dus zucht maar lekker een paar keer. Haal diep adem en laat het eruit komen in een grote, lange, langzame zucht. En als iemand vraagt wat er is, kun je glimlachen en zeggen: “Helemaal niets! Ik laat gewoon mijn stress los.”