Emma Bering
Emma Bering Psychologie 28 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Kunnen we nog zonder WhatsApp leven?

Soms kan het lijken alsof we een slaaf zijn van onze telefoons. Met alle social media die er tegenwoordig beschikbaar zijn, kunnen we meer op onze telefoon zitten dan leven in het hier en nu. WhatsApp is één van de apps die daar zeker aan meehelpt. Maar dit probleem is ingewikkelder dan het lijkt. Je wilt toch bereikbaar zijn voor belangrijke zaken, en je wilt er misschien ook toch bijhoren (FOMO). Dus dan rest de vraag: kunnen we nog zonder WhatsApp leven?

Het antwoord is waarschijnlijk ja. Ik zeg waarschijnlijk omdat het voor iedereen anders is, maar over het algemeen moeten wij mensen zonder WhatsApp kunnen leven.

Ben je een slaaf van je telefoon?

Ook dit antwoord verschilt per persoon, maar er is wel een algemeen antwoord te geven. Onze telefoon slokt namelijk vaak al onze aandacht op. Een klein voorbeeldje:

De wekker gaat. Je pakt je mobiel, checkt of je nog berichten hebt, scrolt even door Instagram en bekijkt of er nog iets interessants is gebeurd in de wereld. Vervolgens ga je naar de wc en natuurlijk gaat je telefoon mee. Tijdens het ontbijt pak je je telefoon weer even erbij. En ook in de trein app je met je vrienden of bekijk je een leuke video.
Ik kan nog wel even door gaan, maar je snapt het idee.

Klinkt herkenbaar? Dan ben ook jij een slaaf van je telefoon. Kijk, het punt is: als je niet een dag kan doorbrengen zonder je telefoon op zak, dan moet je je misschien toch even afvragen waar je nou precies mee bezig bent. Het is niet dat je nu je telefoon in de prullenbak moet gooien, absoluut niet. Je kan wel een van de meest aandachttrekkende apps verwijderen: WhatsApp.

Waarom zou je zonder WhatsApp willen leven?

In 2018 gebruikten meer dan 11,5 miljoen Nederlanders de app, waarvan 8,3 miljoen dagelijks. Dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2018. 97 procent van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar in Nederland gebruiken de app dagelijks. Dat zijn bijna alle jongeren tussen de 15 en 19 jaar, wat absurd is. In de leeftijdscategorie 20 tot 39 jaar is het 93 procent, wat ook bizar veel is.

Zoals je wellicht wel kan bedenken eist WhatsApp veel aandacht op. Zodra er een berichtje is gaat je hand al naar je mobiel. Toch even kijken wie er wat tegen je zegt. In de meeste gevallen is het een zinloos berichtje uit één van je 15 WhatsApp-groepen. Die groepen zijn misschien wel het ergste, het gaat namelijk de hele dag door terwijl er meestal niets nuttigs in wordt gezegd.

Het is ook niet alleen op je telefoon dat je wordt getriggerd. Ook op Web WhatsApp krijg je meldingen. Zodra je (1) in je browser ziet staan wil je toch even kijken. Want wat als iemand wat belangrijks van me wilt weten?

https://www.bedrock.nl/nu-het-enige-moment-dat-je-hebt-het-belang-van-bewust-het-nu-leven/

Meer in het hier en nu leven

Als je wat minder aan je telefoon vast wilt zitten en meer in het hier en nu wilt leven, kan je de blauwe vinkjes uitzetten. Dat scheelt al een hoop. Je kan dan ook meteen uitzetten dat het zichtbaar is wanneer je de laatste keer online bent geweest. Fijn, want soms heb je geen tijd of geen zin om berichten te beantwoorden, maar toch wordt je aandacht daar constant naartoe getrokken.

De simpele oplossing is dan ook om de app simpelweg te verwijderen. Het is zo simpel als dat. Je familie en echte vrienden weten je wel te bereiken via SMS of door te bellen. Of weten je gewoon thuis te vinden, lekker ouderwets. En vergeet ook niet al die andere social media waar je óók nog bereikbaar op bent. Werkgerelateerde onderwerpen kunnen naar je worden gemaild. Dat is een stuk minder dwingend dan een berichtje dat je meteen ziet.

Voordelen van zonder WhatsApp leven

Het geeft enorm veel rust doordat je niet constant naar je scherm hoeft te kijken en het idee hebt dat je meteen moet antwoorden. Je hebt diepgaandere gesprekken met je vrienden, omdat je elkaar niet meer voor elk pietluttig dingetje appen. Je houdt meer tijd over, want die 50 ongelezen berichten hoef je niet meer te lezen en beantwoorden.

Daarnaast is het ook fijner voor je privacy. WhatsApp is namelijk van Facebook, wat betekent dat ze de informatie uit je berichten kunnen gebruiken om gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Je kan ook wat meer in het moment leven, aangezien je niet meer constant je mobiel vast hebt voor eventuele berichten. Een SMS kan je even laten liggen en ook een belletje kan je wat makkelijker niet opnemen. Je kan in je eigen tijd antwoorden en hebt daardoor meer controle over je eigen leven.

Waarschijnlijk merk je dat je ook meer concentratie hebt, omdat je een stuk minder wordt afgeleid. Bonus!

Meer lezen over WhatsApp?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️