Dit is het (schokkende) effect van de zon op je huid
Die warme zonnestralen op je huid als je lekker buiten aan het fietsen bent of juist als je in je badpak op het strand ligt, we zijn er gek op. We krijgen een ‘lekker gezond’ kleurtje en voelen de vitamine D in ons lichaam weer opbloeien. Maar helaas zit aan die zonnestralen ook een keerzijde: huidschade.
Hoe je het ook went of keert, de zon zorgt ervoor dat je huidschade oploopt. Het maakt niet alleen dat je huid sneller veroudert (de zon is met 90 procent de grootste aanstichter van huidveroudering), het is ook een grote factor in het stijgende aantal mensen dat huidkanker krijgt, lezen we bij Dr. Jetske Ultee. Zelfs zo erg dat de komende jaren een kwart van de Nederlanders te maken zal krijgen met huidkanker.
Huidschade door de zon
De hoogste tijd om ‘s onder de loep te nemen wat de invloed van de zon op de huid precies is. Want dat de zon huidschade aanbrengt weten we allemaal en daarom smeren we zomers allemaal braaf die flesjes zonnebrand leeg.
Maar ondanks dat we zo braaf smeren, betekent dat nog niet dat we ook echt goed beschermd zijn tegen huidschade door de zon.
Huidveroudering
Blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert, schrijft MedlinePlus. Het ultraviolet licht gaat door de bovenstaande huidlaag heen en tast diepere lagen aan, waar ze huidcellen niet alleen kunnen aantasten maar ook doden.
Zo tast het de vezels in de huid aan, lezen we op WebMD. Dat betekent dat je huid begint te ‘zakken’ en stretchen (je krijgt rimpels), maar ook de kracht verliest om weer terug in z’n natural habitat te komen. Het kost de huid langer om te genezen.
Als je nog jong bent, denk je nu vast en zeker: ‘nou, daar merk ik helemaal niks van’. Maar geloof ons, in je oudere jaren ga je dit zeker terugzien op je huid.
In dit artikel van HuffPost zie je bijvoorbeeld een confronterend beeld van een man die jarenlang met de ene helft van z’n gezicht in de zon zat en de andere helft niet. Het verschil in beide kanten van z’n gezicht is immens.
Ook interessant: Je kunt ook huidkanker krijgen door een gebrek aan zonlicht
Schade aan de ogen
Niet alleen je huid heeft het trouwens zwaar te voortduren door de o-zo lekkere tanning sessions, ook je ogen kunnen schade oplopen.
Uit onderzoek is gebleken dat lange blootstelling aan uv-straling het risico op o.a. staar verhoogt. Er wordt geschat dat zo’n 20 procent van de gevallen van staar komt door zonschade.
Ook dit merk je pas op latere leeftijd, maar is reden genoeg om die hippe zonnebril met uv-filter te kopen (het duurzame merk Dick Moby is een aanrader).
En m’n portie vitamine D dan?
Daarnaast is het niet zo dat de vitamine D je lichaam niet kan binnendringen doordat er zonnebrand op je huid zit, lezen we bij Dr. Jetse Ultee. Ook dat hoeft dus geen reden te zijn om je niet in te smeren.
Het KWF zegt hierover dat de zon wel nodig is voor vitamine D, maar dat 15 tot 20 minuten blootstelling daarvoor ruim voldoende is. Meer zonlicht = meer vitamine D is dus een rekensom die zeker weten niet opgaat.
Hoe zit dat met de zonnebank?
Ook je maandelijkse zonnebankje kan je beter mijden. Denk je dat de zonnebank een fijne bijdrage is aan jouw vitamine D-level? Think again. In het dagelijkse leven kun je genoeg vitamine D binnenkrijgen door de juiste voeding en de natuurlijke zon, meldt het KWF.
Daarnaast is het ook niet zo dat een zonnebankje pakken goed is om je huid voor te bereiden op een zonnige zomer(vakantie), predikt Jetske Ultee. Dus ook dat argument om toch een retourtje zonnebank te pakken, kan linea recta de prullenbak in.
Wat de zonnebank wél doet, is je gezondheid beschadigen. In die 10 of 20 minuutjes dat jij onder de zonnebank ligt, stel je je huid bloot aan een hoge dosis uv-straling. De kans op verbranding (en dus huidbeschadiging) is daardoor groot. Niet voor niets dat zonenbanken in Australië zelfs verboden zijn. Wat ze daar doen om een kleurtje te krijgen in de winter? Een subtiele spraytan, een prima en vooral gezonder alternatief.
Zonbescherming
Het moge duidelijk zijn: een goede zonbescherming is key op zonnige dagen zoals deze. Oh, nee, wacht… wat zeggen we? Een goede zonbescherming is elke dag key. Of de zon nu wel of niet zichtbaar schittert aan de hemel: de zon brengt huidschade aan. Hoe warm, koud of bewolkt het buiten – en zelfs achter glas – ook is. En wist je dat zonbescherming eigenlijk de beste anti-ager is?
Lees ook: Dagelijks zonnebrandcrème gebruiken? Jazeker! Kijk maar naar de huid van je billen
Beschermen dus, dat tere huidje van je. Want dat je je huid kunt behoeden voor de invloeden van de zon. We geven een paar tips to get you going.
- Smeer je dagelijks (zomer én winter) in met minimaal SPF-factor 15
- Heb je een lichte huid met pigmentvlekken? Kies dan dagelijks voor factor 30 (er is amper verschil tussen factor 30 en 50).
- Nog belangrijker dan de factor is het smeren an sich: smeer je om de 2 uur in met een nieuwe laag zonnebrand (hoe hoog of laag de factor ook is)
- Smeer vooral niet te weinig en zuinig
- Een goedkope zonnebrand werkt net zo goed als een dure. Dure zonnebrandcrèmes bieden vaak alleen maar extra’s (zoals smeerbaarheid of een mooie verpakking)
- Vermijd de zon tussen de piekuren (12:00 en 15:00), dan is de straling het hoogst.
Enjoy the sun!
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!