Vega Vrijdag: gestoomde zoete aardappels met tahinboter
Wist je dat groenten stomen ervoor zorgt dat je meer vitaminen en mineralen behoudt? Een gezonde bereidingstechniek dus, die bovendien ook erg veel lekkers kan opleveren. Kijk maar naar deze gestoomde zoete aardappels met tahinboter van zusje Culy, een fantastisch bijgerecht om duimen en vingers bij af te likken.
Het lekkerste worden deze zoete aardappels met (biologische) roomboter. Houd je het liever 100 procent plantaardig dan kun je natuurlijk altijd je favoriete vegan boter inzetten. De rest van de ingrediënten in dit recept zijn trouwens sowieso al vegan.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo zoete aardappels van gelijke grootte
- 3 eetlepels zachte, ongezouten roomboter
- 1,5 eetlepel tahin
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 limoen
- Geroosterde sesamzaadjes
- Zout & peper
Gestoomde zoete aardappels met tahinboter
Breng in een grote pan met deksel een klein laagje water aan de kook en plaats er een stoommand of vergiet in. Doe de zoete aardappels in de stoommand en leg de deksel erop.
Zet het vuur terug naar middelhoog en laat de zoete aardappels in ongeveer 30 minuten gaar stomen. Check met een mesje of ze mooi zacht zijn.
Meng in een kommetje de zachte boter met de tahin, sojasaus, de sesamolie en het sap van een halve limoen. Roer alles goed door elkaar en blijf roeren, ook als je denkt dat het niks gaat worden met die tahinboter. Het komt goed, echt, blijf gewoon roeren. Breng op smaak met zout en peper.
Leg de aardappels op een schaal en trek ze met je handen een beetje uit elkaar, zodat ze openen. Verdeel de tahinboter eroverheen. Je zult wat boter overhouden voor later gebruik, maar wees zeker niet te zuinig.
Maak af met zeezout, de geroosterde sesamzaadjes en nog wat partjes limoen.