Fleur Broeders
Fleur Broeders Relatie 10 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De wetenschap achter aantrekkingskracht tussen mensen

Die ene collega blijft maar in je hoofd spoken of die leuke kennis wil je een keer mee uit vragen. Maar wat denken ze eigenlijk van jou en is de aantrekkingskracht wel wederzijds? Dat is natuurlijk fijn om te weten voordat je die grote stap zet. Volgens wetenschappers kan je daar makkelijk achter komen. 

Aantrekkingskracht hoeft trouwens niet alleen van pas te komen in je datingleven. Vriendschappen, collega’s, werknemers en potentiële klanten wil je ook graag ‘aantrekken’. En nee, niet in de zin van aantrekkelijk zijn, maar in de vorm van een zekere charme, interessant gevonden worden en andere mensen boeien.

De aandacht trekken op een positieve manier. Lukt dat in jouw omgeving? Daar kom je hier achter.

Eeuwenoude aantrekkingskracht

Vanessa Van Edwards is communicatiedeskundige en vertelt in deze video alles over de wetenschap van aantrekkingskracht. Zo ook over de signalen dat deze er is. Het zijn vaak subtiele handelingen van de ander die verraden of hij/zij zich ‘aangetrokken’ tot jou voelt.

“Onthoud dat de signalen vanuit een evolutionair perspectief komen. Wat holbewoners deden, doen wij nog steeds. Er is eigenlijk niet veel veranderd sinds toen, behalve de hoge hakken en iPhones,” vertelt Van Edwards.

Hoe onze (seksuele) aantrekkingskracht over de jaren verandert

Signalen van aantrekkingskracht die dus al eeuwenlang bestaan. Ze zijn vaak onbewust. Mooi, want forceren en manipulatie zijn daardoor geen optie meer. Niks meer of minder dan de waarheid. Nog een meevallertje: “De meeste communicatie is non-verbaal. 7 procent is verbale inhoud. Dat betekent dus dat 93 procent lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stemgeluid is.”

Signalen kunnen we dus ontcijferen uit onze lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stemgeluid. Laten we nog wat dieper gaan.

Zijn de vonken er? De signalen aflezen

De onbewuste signalen verraden of iemand aantrekkingskracht bij jou voelt. Van Edwards sprak ook hierover in de video en onthult de belangrijkste signalen. Even goed opletten dus!

Wel-aantrekkingskracht-signalen

  • De voeten zijn naar jou gericht. Dit betekent dat de meeste aantrekkingskracht naar jou uitgaat. Dit zie je vooral bij mannen wanneer ze interesse hebben in iemand.
  • De benen zijn lichtjes gespreid en beide handen zitten in de zakken. Zie je dit? Dan zit je ook wel goed met de aantrekkingskracht. Dit is een manier om zelfverzekerdheid uit te stralen en op deze manier jouw aandacht te trekken.
  • Een vrouw laat vaak haar nek zien wanneer ze aantrekkingskracht voelt. Door je kin iets omhoog te tillen, je haar naar achter te schudden en je hoofd naar achter te doen, laat je je aantrekking zien.

Een neurowetenschapper legt uit hoe de wet van aantrekkingskracht werkt

Geen-aantrekkingskracht-signalen

  • Iemand is niet oprecht wanneer ze naar je lachen zonder dat de oogrimpels meegaan. Dit is een lachje uit beleefdheid, maar niet uit aantrekkingskracht.
  • Drukt iemand z’n lippen op elkaar? Ook geen signaal van aantrekkingskracht. De persoon is dan terughoudend en is niet volledig open naar jou toe.
  • Laatste niet-signaal: iemand vouwt de armen over elkaar. Het is juist een open torso dat je openstelt en aantrekt. Deze gevouwen armen zijn dus een rode vlag.

Zelf de trucjes inzetten

Aflezen is natuurlijk erg handig, maar we kunnen de signalen ook zelf gebruiken om aantrekkingskracht te creëren. We gaan dan terug naar onze lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stemgeluid. Met de volgende tips straal jij voortaan aantrekkingskracht uit!

Lichaamstaal: Gebruik je lichaam door je te focussen op de persoon die voor je staat. Denk maar terug aan je spreekbeurt op de middelbare school: het helpt niet als je half gedraaid naar het digibord staat. De persoon heeft aandacht nodig om de aantrekking te voelen.

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?

Gezichtsuitdrukking: Een open gezicht doet wonderen. Haal je wenkbrauwen iets omhoog samen met je mondhoeken. Dit hoeft maar heel minimaal te zijn, maar het geeft je een vriendelijke uitstaling. Mensen zullen zich makkelijker op hun gemak bij je voelen en die aantrekkingskracht volgt daarna vanzelf.

Stemgeluid: De hoogte van je stem is hier belangrijk. Hogere stemmen worden namelijk vaak niet serieus genomen. Gebruik daarom je ‘buikstem’. Hoe? Door diep vanuit je buik adem te halen voordat je gaat spreken. Gaat jou enorm helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️