Zo simpel is spiritueel ontwaken (volgens Jeff Foster)
Bewustwording, spiritual awakening of verlichting klinkt als een ingewikkeld, zweverig ding. Een soort out-of-body experience, waarvoor je naar India moet met een bebaarde goeroe. En dat je daarna alleen maar witte gewaden wil dragen, nooit meer make-up opdoet en je altijd happy de peppy voelt. Maar niets is minder waar. Mijn lievelings spiritual teacher Jeff Foster legt uit hoe simpel het eigenlijk is. Verlichting, geestelijke ontwaking of hoe je het ook noemen wil, is geen gevoel, staat of ervaring. Het is ook geen ultiem doel of en een bestemming, schrijft Jeff Foster. Zijn interpretatie van wat de Boeddha ons wilde vertellen, is dat ‘verlichting’ niet uitsluitend bereikbaar is voor een soort supermensen. Het is niet een soort perfectie die alleen de lucky few die een bepaalde goeroe op een bepaalde manier volgen kunnen ervaren.
Spiritueel ontwaken gaat over het vertrouwen in en omarmen van jezelf, exact zoals je bent. Met al je fantastische imperfecties. Het gaat om volledige aanwezigheid in elk moment. Het gaat om alles accepteren. Zelfs het feit dat je sommige dingen niet kúnt accepteren. Het gaat om jezelf openstellen voor zowel pijn als plezier, geluk als verdriet, extase als overlading, zekerheid als onzekerheid. Wetende dat je nooit alleen bent, nooit losgekoppeld bent van anderen en nooit het juiste pad kunt kwijtraken.
Voor wie dit nog steeds zweverig klinkt, dit zijn ‘10 shockingly simple principles of spiritual awakening‘ volgens Jeff Foster.
Er is geen bestemming, er is alleen nu
Er is alleen dit. Dit moment. Of ‘de huidige scène van de film van je leven’, zoals Foster het zo mooi kan omschrijven. Tijd en ruimte, verleden en toekomst, spijt en verwachting en het zoeken naar een speciale staat, zijn allemaal verhalen. Allemaal bedacht. Concepten. Wat er was of wat er nog niet is, kun je onmogelijk controleren. Wees liever nieuwsgierig naar wat er op dit moment door je heen gaat. Welke gedachten, gevoelens, prikkels en impulsen. Want dat is alles wat er is.
Denken en weerstand veroorzaken lijden
Pijnlijke gevoelens zijn op zich niet zo’n probleem. Het echte probleem is het verhaal om die pijn heen. Als we pijn, verdriet, angst, boosheid gaan herkauwen, peinzen over het ongemak ervan en steeds gaan terugspelen of fast-forwarden. Dus weerstand ertegen en je poging eraan te ontsnappen. We voegen een onnodige laag van weerstand aan ons leven toe, zegt Jeff Foster. Als we ervaringen aangaan zoals ze ontstaan, in het moment, rauw, zonder oordeel, zonder de verwachting dat het ophoudt, is het vooral heel interessant.
Lees ook: Gedachten kun je trainen net zoals een sixpack
Gedachten en gevoel zijn niet persoonlijk (én niet de waardheid)
Probeer gedachten en gevoelens als neutrale, niet-persoonlijke gebeurtenissen te zien. Net als geluiden die je hoort in je omgeving, komen gedachten en gevoelens op. En ze verdwijnen ook spontaan weer. Je kunt ze niet controleren, deleten of ontvluchten. Dus probeer dat ook maar niet. Gedachten zijn bovendien niet de realiteit. Het zijn suggesties, mogelijkheden, roddels, propaganda, oordelen, stemmen, beelden, rewinds en fast-forwards.
Je bent ruimte voor gedachten, niet de denker
Ga dus met gedachten om alsof het geluiden zijn, of golven in de zee, zegt Jeff. Alsof het wolken zijn die voorbij komen in de lucht. De lucht laat die wolken ook hun gang gaan. Zélfs als het dagenlang regent of zelfs stormt. Je bent niet het weer, je bent de lucht waarin het weer ontstaat. Dus wees de ruimte voor al die gedachten, zelfs als ze je dreigen over te nemen. Onthoud: zodra je je gedachten opmerkt, ben je er niet in gevangen.
Bewonder ook je ongemakken en pijn
Ook de oncomfortabele gevoelens zijn er nu eenmaal. Je kunt het dus maar beter bewonderen zonder het gevoel af te sluiten. Een trucje: adem in, en stel je voor dat je adem richting dat kwetsbare stuk gaat. Niet om te zorgen dat het weggaat, maar om het zuurstof en liefde te geven. Je hoeft niets op te lossen, of los te laten. Laat het er gewoon zijn. Ook dit gevoel wil gewoon gevoeld worden. Juist in ongemak zit een bepaalde intelligentie die niet tegen jou gekeerd is, maar je iets vertelt.
Lees ook: Wat is het nut van spiritualiteit nou eigenlijk?
Acceptatie is niet iets wat je doet, het is wat je bent
Je kunt niet een bepaald gevoel gaan zitten ‘weg-accepteren’. Stiekem vervallen we juist in weerstand als we iets heel erg proberen te accepteren, want als je het geaccepteerd hebt is het weg. Toch? Maar acceptatie is niet iets wat je doet. Het gaat een slagje dieper, volgens Jeff.
Het gevoel is al aanwezig, dus iets in jou heeft het al geaccepteerd. Het gevoel is blijkbaar onderdeel van het huidige moment, dus beter maak je er ruimte voor. Probeer ruimte te maken alsof het er altijd zal zijn. Plús alle frustratie, verveling, teleurstelling en zelfs wanhoop die daarbij komt kijken.
Er is geen ‘altijd’ en ook geen ‘nooit’
Probeer mindful met tijdsuitdrukking om te gaan. Er is geen ‘de rest van je leven’, ‘jarenlang’, ‘hele dag’, zijn is alleen nu. Wees voorzichtig met begrippen als ‘nooit’ en ‘altijd’, omdat er een bepaalde mate van urgentie of weerloosheid in doorklinkt. Ze voeden de zoektocht en het missen van iets.
‘Daar’ komen doe je door ‘hier’ te zijn
We focussen soms zó op het doel of de bestemming, dat we de weg ernaartoe vergeten. We raken contact kwijt met elke waardevolle stap. Omdat we ‘er nog niet zijn’, ontstaat stress. Maar het gaat niet om wat er mist of om welke stappen er nog volgen. Het gaat om nu. Dus zelfs als je geen idee hebt waar je naartoe moet, is dat helemaal oké. Omarm die onzekerheid, twijfel of onrust. Zo’n plek zonder antwoorden is juist heel levendig, creatief en vol potentie.
Ook interessant: 6 manieren om bewuster in het hier en nu te leven
Omarm je struggle
Op het moment dat je je realiseert dat je jezelf inderdaad was verloren in een verhaal, of een tijdje helemaal niet in het nu leefde, mag je jezelf feliciteren, aldus Jeff Foster. Je bent wakker geworden. Dit is die enorme intelligentie, de kracht die zich dit realiseert en dus weer contact maakt. Je bent uit je conditionering gestapt. Straf jezelf niet, je hebt niets fout gedaan, maar vier juist dat je dit inziet.
Stop met vergelijken
Je bent uniek en jouw leven is volledig authentiek. Vergelijk jezelf met niemand anders, want dan devalueer je jouw unieke ervaringen, talenten en waarheden. Kijk alleen naar waar je nu bent en wat dat je geeft. Zélfs als het niet is waar je hoopte of droomde dat je zou zijn. Vertrouw op het leven en vertrouw ook dat je soms je vertrouwen kwijt bent.
Meer lezen?
Er is niet één vorm van meditatie de enige juiste. De vorm vinden die bij jou past? Bekijk deze 10 meditatietechnieken.