Zo maak je van een slechte dag een goede dag
Als je een slechte dag hebt, kunnen beslissingen die je normaal heel makkelijk neemt ineens lastig worden. Zal ik iets gezonds eten of liever iets lekkers om mezelf te verwennen? Zal ik naar de bioscoop gaan met een vriendin of op de bank blijven hangen? Vaak kies je dan voor datgene waarvan je weet dat het je niet verder helpt. Herkenbaar?
Als we ons somber voelen, lijken juist de dingen die ons vermoedelijk zouden kunnen helpen, plotseling heel overweldigend. Klinisch psycholoog Julie Smith legt uit hoe je dat patroon doorbreekt.
Elke keuze heeft nadelen
Het probleem met beslissingen nemen wanneer je je down voelt, is dat je je in zo’n gemoedstoestand probeert te concentreren op het juiste besluit, terwijl je jezelf verwijt dat je de knoop nog niet hebt doorgehakt. “Het is perfectionisme, dat hier de kop opsteekt.” vertelt Dr. Julie Smith, bekend van het boek Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?
“Perfectionisme verlamt het besluitvormingsproces, want elke keuze is inherent onzeker en aan elke keuze kleven een paar negatieve effecten die je voor lief zal moeten nemen.
Maar bij het aanpakken van somberheid moet proberen een goede beslissing te nemen, niet een perfecte beslissing. Een goede beslissing is er een die je in de richting stuurt die je op wilt.”
Blijven bewegen
Het is niet nodig je bestemming met een sneltreinvaart te bereiken. Wel is het belangrijk dat je beslissingen blijft nemen, hoe klein ze ook zijn. Een beslissing nemen en in beweging blijven is cruciaal in elke overlevingssituatie.
Julie: “Als je in het donker rondzwemt in diep water zonder enig benul welke kant je op moet voor je redding, weet je dat jet het niet lang zult volhouden, tenzij je een richting uitkiest en blijft bewegen.”
Somberheid heeft het liefste dat je niets doet. Juist daarom is het kleinste positieve stapje een gezonde stap in de goede richting.
De verschuiving
Wat beslissingen moeilijker maakt in periodes van somberheid, is onze neiging om een besluit te kiezen op basis van onze gevoelens in het hier en nu en hoe we ons liever zouden voelen. Terwijl je eigenlijk je beslissingen zou moeten baseren op je doelen en op wat voor jou belangrijk is.
Dan verschuift er iets. Van beslissingen met een emotionele drijfveer, naar beslissingen en handelingen gebaseerd op normen en waarden, die je (zeker op lange termijn) blij maken.
Bedenk één ding
Kamp je met somberheid, focus dan bijvoorbeeld op je persoonlijke waarden rondom gezondheid. Wat betekent jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid voor jou? Hoe kun je je dagelijkse leven zó inrichten dat het past bij die waarden?
Julie: “Maak de balans op. In hoeverre leef je op dit moment al gezond? Bedenk één ding om vandaag te doen als positieve stap om goed voor je eigen gezondheid te zorgen, op een manier die jou aanspreekt.”
Consequent zijn
Als je niet lekker in je vel zit, is zelfs de kleinste dagelijkse taak vaak al te veel gevraagd. Dan moet je jezelf vooral geen extreme doelen stellen, die onbereikbaar lijken. Kies één kleine verandering die je zou kunnen maken, waarvan je vrijwel zeker weet dat je die elke dag kunt volhouden.
Beloof jezelf vervolgens om die verandering ook inderdaad stapje voor stapje door te voeren. Dat voelt in het begin misschien vreemd, want met zo’n kleine verandering zul je niet onmiddellijk drastisch resultaat merken. Maar het doet iets veel belangrijkers: het legt de fundering voor een nieuwe gewoonte die je kunt integreren in je dagelijkse leven.
Op den duur zal het steeds meer je tweede natuur worden en kun je erop verder bouwen. Houd het klein. Blijf consequent. Langzame verandering is duurzame verandering.