Zo maak je fouten op een goede manier
Foutjes maken we allemaal. En we voelen ons er vaak slechter over dan nodig. Things happen en het cliché is meer dan waar: van elke fout leer je. Vijf inzichten die je kunnen helpen glorieus te falen. Realiseer je je hoe vaak je faalt? We falen in gezond eten, in sporten, in werk, in altijd maar aardig zijn voor iedereen. In goed op jezelf letten, in rustig aan doen, in je niet druk maken. In meer lezen, minder tv-kijken, langer slapen. Op het milieu letten, niet nagelbijten, minder koffie drinken. Lief zijn voor jezelf, een goede vriend(in) zijn. En toch proberen we het elke. Keer. Opnieuw.
Mooi, want dat is precies de reden dat er ook vaak iets wél lukt. Het geheim van af en toe wel slagen? Dat is er niet, zegt Leo Babauta op zijn blog. Gewoon keer op keer, op keer blijven proberen. Deze vijf inzichten kunnen elke fout omzetten naar een goed ding.
Flexibel zijn
Als je je krampachtig blijft vasthouden aan je plan en de dingen lopen even anders, voelt het alsof je iets heel erg fout doet. Als je probeert mee te flowen en ziet dat er altijd vooruitgang zit in wat je aan het doen bent, is het geen ramp als je even off track raakt. Er is niet één pad waar je je aan moet houden.
Lees ook: Zo maak je je minder druk om je fouten (je moet er niet te lang in blijven hangen)
Leer van elke poging
Elke fout is informatie. Voordat het verkeerd ging, dacht je dat het wél zou werken. In the real world bleek dat echter niet zo te zijn. Aha. Je weet nu iets wat je daarvoor niet wist. Simple as that. Je kunt nu je plan aanpassen en iets nieuws proberen.
Vraag om hulp
Vaak blijven we strugglen met dingen die we niet willen opgeven. Als je te veel in je hoofd zit met een probleem, wordt het groter en maak je er misschien een irrelevant verhaal van. Door de kwestie even tegen een ander aan te houden, iemand om advies te vragen of überhaupt je struggle uit te spreken, worden dingen lichter. Mensen kunnen nieuw licht op de situatie werpen of met een verrassend simpele oplossing komen.
Ook interessant: Workaholic? Deze denkfouten maak je waarschijnlijk
Give yourself a break
Als je druk bezig bent, gefocust, gedisciplineerd en iets lukt niet: doe een stapje terug. Niet alles hoeft meteen goed te gaan. Neem een pauze van een uurtje, een dag, of twee, of misschien zelfs een week. Als je afstand neemt, creëer je ruimte om uit te zoomen en dingen anders te bekijken.
Onthoud waarom het belangrijk is
Het is makkelijk om op te geven als je een fout hebt gemaakt. Het lukt niet, laat dan maar… Maar opgeven betekent ook dat je met iets stopt dat eerst wel belangrijk voor je was (anders raakt je fout je niet zo). Waarom vond je het in eerste instantie zo belangrijk? Houd dat in je hoofd als je tegenslag ervaart.
Meer lezen?
- Waarom iedereen (ja, iedereen) onzeker is & Longread: de blinde vlekken van ons brein.
- Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme
- Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken (en 3 handige tips)