Rommelkont? Zo houd je je huis toch opgeruimd
Als je heel erg van orde houdt, kun je je vast niet voorstellen dat er mensen zijn die hun huis zo erg laten verslonzen dat stof zich ophoopt op kasten en je regelmatig dingen kwijt bent onder een berg kleren. Maar als je één van ons bent, weet je maar al te goed hoe het voelt.
Natuurlijk, soms maak je wel schoon. Meestal ziet je huis er dan zelfs zo mooi uit dat je jezelf plechtig belooft dat je het zo houdt. Maar dan ga je naar bed, heb je geen zin om je kleren op te ruimen en gooi je ze toch maar op een stoel. En dat is het begin van het einde.
Herkenbaar? Dan ken je vast ook het probleem dat opruimen een onmogelijke opgave lijkt. Je hebt immers zeker een halve dag, misschien al een hele, nodig om één kamer op te ruimen. Hoe vinden andere mensen daar de tijd voor? Dit zijn de tips die experts daarvoor geven op Greatist.
Doe elke dag een beetje
Het beste antwoord op de vraag hoe andere mensen tijd vinden om op te ruimen, luidt als volgt: als je elke dag een beetje doet, kost het je niet een keer per maand (of jaar) ineens heel veel tijd. Ja, we weten het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar volgens onderzoek wordt een gewoonte aanleren al veel gemakkelijker als we simpelweg wat meer vertrouwen hebben in onszelf.
Zeg dus niet ‘ik kan dit niet’, maar: ‘oké, dit ga ik doen’. Al is het maar vijf minuten opruimen per dag, dingen niet uitstellen bespaart een heleboel stress. En hoe vaker je gemakkelijke opruimtaakjes doet, hoe minder je er tegenop gaat zien. De makkelijkste manier om dit te doen is om elke dag even met een tas door het huis te lopen om alle rondslingerende troep te verzamelen – die je daarna dan natuurlijk wel weer op de goede plek legt.
Laat je niet afleiden
Nog iets waardoor opruimen vaak heel veel tijd gaat kosten, is afleiding. Heb je eindelijk de moed gevonden om de badkamer schoon te maken, belt halverwege je beste vriendin op om bij te kletsen en dan zit je ineens een halfuur te telefoneren op de badrand. Maar ja, je kunt haar toch niet zomaar negeren?
Nou, jawel dus. Ruim, naast je vijf dagelijkse opruimminuten, gewoon een uurtje per week in waarin je je alleen maar bezighoudt met schoonmaken en opruimen. Easy as that.
Dit vind je vast ook interessant: Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining.
Zie opruimen als investering
Oké, dus je weet inmiddels dat de drempel voor het opruimen van een relatief net huis, een stuk lager is dan die voor het schoonmaken van een zwijnenstal. Klinkt natuurlijk logisch, maar het is ook belangrijk om daar bewust bij stil te staan. Als je opruimen als investering ziet en een béétje efficiënt ingesteld bent, heb je er misschien ineens een stuk meer zin in.
Ruim vooral de belangrijke kamers op
Natuurlijk kun je je zolder niet voor eeuwig links laten liggen, maar als je weinig tijd hebt om op te ruimen, kun je beter de ruimtes onder handen nemen waar je je vaak in bevindt. Zo is het handig om elke dag de keuken op te ruimen, omdat je die waarschijnlijk vaak gebruikt. Ook een opgeruimde woonkamer is belangrijk voor een opgeruimd gevoel. En heb je een werkplek in huis? Geef ook die wat prioriteit.
Vind je eigen routines en gewoontes
We raden dan wel heel leuk aan om elke dag vijf minuten op te ruimen, maar uiteindelijk is het natuurlijk veel beter om te experimenteren met eigen gewoontes. Stofzuig je het huis het liefst op vaste dagen per week, of eerder als je toevallig een kwartiertje over hebt? Misschien ben je fan van de opruimmethode ‘eerst alles uit de kastjes gooien, daarna alles ordenen en opnieuw indelen’, maar voor hetzelfde geld doe je het liefst per lade. Het is helemaal aan jou.
Meer opruimtips?
- De magie van het opruimen van Marie Kondo in 20 mooie quotes
- Ruim je kledingkast op met de Marie Kondo-methode
- Opruimwoede? Dit is waarom het zo goed voelt