Zo houd je gezond leven écht langer vol
Had jij ook als goed voornemen om gezond te gaan eten, meer te sporten en misschien zelfs een paar kilo af te vallen? Grote kans, want dat is nog altijd het meest populaire goede voornemen in Nederland. Maar de kans dat je op 5 januari alweer een pizza en een patatje achter de kiezen hebt, is minstens even groot.
Gezond leven: het klinkt zo leuk en aardig, maar gemakkelijk is het niet. Zelfs niet voor alle fitgirls die selfies maken in de sportschool en constant foto’s van acaï bowls op Instagram delen, nee. Want we kunnen dan wel beweren dat we salades écht veel lekkerder vinden dan een pak koekjes, maar stiekem zijn we allemaal gewoon een beetje suikerverslaafd.
Gezond leven volhouden
Betekent dat dat we allemaal gedoemd zijn om ongezond te (blijven) leven? Nee, natuurlijk niet. Dit zijn een paar tips om gezond leven écht vol te houden – op z’n minst weken in plaats van dagen.
Vermijd al te grote verleidingen
Wil je stoppen met roken dit jaar? Natuurlijk willen we je geen sociaal contact ontzeggen, maar in het begin is het misschien toch beter om je even niet bij je rokende collega’s te voegen ‘voor de gezelligheid’.
Datzelfde geldt voor grote feesten als je wilt minderen met alcohol, en naar de supermarkt gaan met een lege maag (we hoeven je ook niet te vertellen dat een reep chocolade ‘voor als je het nodig hebt’ niet handig is, toch?).
Better safe than sorry, zullen we maar zeggen. Tenzij je jezelf genoeg vertrouwt, natuurlijk.
Maak er een routine van
We schreven het al eerder: motivatie krijg je niet alleen van de wil om een bepaald doel te bereiken, maar ook van het maken van een (haalbare) planning.
Als je al van tevoren bedenkt dat je op dinsdag, donderdag en zaterdag naar de sportschool wilt, is de kans veel groter dat je gaat dan wanneer je je voorneemt om ‘een keer deze week’ te gaan.
Datzelfde kun je ook met gezond eten doen, door bijvoorbeeld elke week een eetplanning te maken.
Plan sporten in in je ochtendroutine
Nog beter dan gewoon een routine, is een ochtendroutine. Dingen die je ‘s ochtends doet, worden veel sneller een gewoonte dan dingen die je ‘s avonds doet, schrijft Psychologie Magazine.
Dat wordt bewezen door een onderzoek, waarin proefpersonen drie maanden lang stretchoefeningen moesten doen: de ene helft ‘s ochtends, de andere helft ‘s avonds. Bij de eerste groep werd het ‘al’ binnen zeven weken een routine, bij de avondgroep pas na tien weken.
Ook interessant: Waarom een dagelijkse routine zo belangrijk is volgens Ayurveda
Maak het leuk
Misschien is het een inkoppertje als we zeggen dat gezond leven veel leuker wordt als je er zelf plezier aan beleeft, maar toch voeren veel mensen die logica nog niet door in hun eigen leven.
Veel te vaak gaan we naar de sportschool terwijl we dat de stomste plek op aarde vinden, of eten we alleen maar dingen die we niet lekker vinden, puur omdat het gezond is.
Ons advies: kies een sport uit die je leuk vindt, verbouw je eigen groenten (als dat iets voor jou is) en zoek andere manieren waarop gezond leven eigenlijk helemaal niet erg is.
Wist je bijvoorbeeld dat je gezondere cheesecake kunt maken van cashewnoten en kokosolie? You’re welcome.
Ga langetermijndenken
Snak je echt naar een sigaret of warme chocomelk met heel veel slagroom? Misschien helpt het om even opnieuw terug te denken aan het doel dat je op de lange termijn hebt.
Niet eens aan het lichaam dat je graag wilt hebben, maar gewoon aan het gevoel van trots zijn op jezelf en energiek zijn omdat je fit bent.
Het Amazone dieet: Alles wat je over de gezonde levensstijl wilt weten
Wees niet té streng voor jezelf
De grootste fout die mensen maken, is om meteen alles perfect te willen doen. Ja, je bent perfectionistisch, maar dat betekent niet dat je het meteen moet opgeven als je één ‘fout’ maakt.
Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme
We denken regelmatig: oh, ik heb een stuk chocola gegeten, nu heeft het de rest van de dag toch geen zin meer in m’n best nog te doen.
Fout! Als je jezelf af en toe gewoon een bankhangdagje gunt als je eigenlijk naar de sportschool zou moeten, of toch gewoon iets ongezonds, houd je het veel langer vol.
Als je dat niet doet, is de kans groter dat het helemáál ‘misgaat’ als je een keer een slechte dag hebt. Je kunt een lekkernij bijvoorbeeld ook als beloning gebruiken omdat je een week wel heel erg je best hebt gedaan.
Zo houd je goede voornemens wél vol
- Brak op de bank? Zo begin je toch aan je goede voornemens
- Doe hier met ons mee aan de goede voornemens van Babette Porcelijn
- Zo wordt het leuker én nuttiger om doelen te stellen (en goede voornemens vol te houden)