Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 2 mrt 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoogsensitief? Zo herstel je van overprikkeling

Als je hoogsensitief bent, weet je ongetwijfeld hoe het voelt: je hebt te veel nieuwe dingen gedaan of bent te lang in een grote groep geweest, en nu ben je moe en geïrriteerd, misschien heb je zelfs hartkloppingen of hoofdpijn. Je hoofd ontploft van alle indrukken, die natuurlijk niet allemaal tegelijk verwerkt kunnen worden. Wat doe je dan?
Als je hoogsensitief bent, weet je ongetwijfeld hoe het voelt: je hebt te veel nieuwe dingen gedaan of bent te lang in een grote groep geweest, en nu ben je moe en geïrriteerd, misschien heb je zelfs hartkloppingen of hoofdpijn. Je hoofd ontploft van alle indrukken, die natuurlijk niet allemaal tegelijk verwerkt kunnen worden. Wat doe je dan?

Om te beginnen: er zijn twee soorten prikkels, externe en interne. Soms raak je overprikkeld omdat je te veel licht of geluid binnen krijgt, soms omdat je jezelf helemaal gek maakt met gepieker. Het herstellen verschilt natuurlijk in beide situaties, maar over het algemeen is het het beste om te proberen beide prikkels even uit te sluiten.

Word je bewust van je lichaam

Als je heel veel in je hoofd zit, loop je het risico dat je minder let op je lichaamsfuncties, terwijl dat eigenlijk de basis is. Om tot rust te komen, kan het daarom heel erg helpen om actief te letten op je ademhaling of bijvoorbeeld yoga te doen. Denk minder, voel meer.

Neem genoeg rust

Misschien een inkoppertje, maar het is tegelijkertijd de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Als je overprikkeld bent, is de beste manier om te herstellen natuurlijk om zo min mogelijk prikkels te krijgen. Geen mensen om je heen, geen harde muziek, geen spannende boeken of films en al helemaal geen sociale media, alleen iets waarbij je brein zo goed mogelijk tot rust kan komen. Wat dacht je van een puzzel?

Natuurlijk is dat best lastig als je een druk leven hebt, met een baan en misschien zelfs wel kinderen. In de meeste gevallen is er echter wel een oplossing te vinden. Misschien begrijpen mensen het niet als jij na een paar uur vergaderen het liefst thuis wil gaan werken, maar je kunt ze waarschijnlijk wel overtuigen met het argument dat je dan veel productiever bent.

Trek je niets aan van andere mensen

Daarop voortbordurend: er zijn waarschijnlijk mensen die het niet zo fijn vinden als jij je ineens terugtrekt. We kunnen er niet veel meer over zeggen dan dat je je er niets van aan moet trekken, want het gaat om jouw gezondheid en die is nu even het belangrijkst. Bijna altijd, eigenlijk. Nee zeggen is in dit geval de kunst.

Dit vind je vast ook interessant: Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe).

Doe iets wat je leuk vindt

Oké, dus misschien heb je helemaal geen zin om je op te sluiten in je kamer en word je daar alleen nog maar ongelukkiger van. Maar je hebt vast wel hobby’s die tegelijkertijd rustgevend zijn en energie opleveren, zoals een goede wandeling in de natuur, yoga of een creatieve hobby. In sommige gevallen kan het zelfs helpen om tóch met een goede vriendin af te spreken, omdat dat een gevoel van vertrouwen en comfort geeft en je met haar kunt bespreken waar je mee zit.

Kortom: verwen jezelf! Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Neem een lange douche, drink extra lekkere thee, et cetera. Daardoor ontspant je lichaam. Beweging is trouwens ook goed bij overprikkeling, want dat houdt de hersenregio fit en reguleert stress.

Soms helpt muziek trouwens juist ook. Geen harde muziek met veel prikkels, maar ritmes in klassieke muziek kunnen juist wel ondersteunend werken. O, en nog een laatste suggestie: knuffel met je huisdier, of ga bijvoorbeeld naar de geitenboerderij in het Amsterdamse bos. Dieren knuffelen zorgt voor een lagere hartslag en bloeddruk en een daling van stresshormoon cortisol. Bovendien kunnen dieren niet tegen je praten, wat soms ook best fijn is.

Volg je normale routine

Als je hoofd heel vol zit, is de kans groot dat je het niet zo ziet zitten om gezond voor jezelf te koken en je normale avondritueel af te werken. Toch helpt dat juist heel erg. Een verandering van je routine zorgt alleen maar voor extra inspanning voor je brein; je moet ineens beslissingen gaan maken over de volgorde waarin je dingen doet, terwijl je dat normaal zonder nadenken doet. Alles waarbij je even niet na hoeft te denken, helpt al.

https://www.bedrock.nl/checklist-hoogsensitief/

Wees je bewust van de oorzaak

Als je weer een beetje tot rust gekomen bent, is het belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak was van je overprikkelingen. Soms is dat namelijk iets waar je eventueel iets aan zou kunnen doen. Bij langdurige overprikkeling gaat het bijvoorbeeld vaak over een te druk werkschema, bij kortdurende overprikkeling over een specifieke situatie. Je hebt er nu misschien niet zo veel meer aan, maar voor de volgende keer is het goed om zulke situaties, en daarmee ook de overprikkeling, (proberen) te voorkomen.

Meer weten over hoogsensitiviteit? We delen tips voor je partner over omgaan met hoogsensitiviteit met jou als HSP’er. Ook deelden we al eerder hoe het is om gevoelig te zijn. Handig om mensen te laten lezen, wanneer je weer overprikkeld bent.

Meer over hoogsensitiviteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️