Iedereen heeft wel een moeilijk familielid: zo ga je daarmee om
Familie, je kiest ze niet uit. En dus hebben veel mensen wel een tante of neef die ze totaal niet kunnen uitstaan. Dit kan veel situaties behoorlijk lastig maken, vooral bij ‘gedwongen’ bijeenkomsten als verjaardagen en kerstdiners. Toch zijn er manieren om beter om te gaan met lastige familieleden. We delen een paar tips zodat jij beter om kan gaan met je lastige familielid, geïnspireerd op dit artikel van Psychology Today.
Accepteer de situatie
Ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch heeft het geen zin om je constant te verzetten tegen de situatie; dan is de kans groot dat het probleem in je hoofd alleen maar groter wordt. Accepteren dat je nou eenmaal een moeilijk familielid hebt, kan al veel opluchting bieden.
Ook is het erg onwaarschijnlijk dat jij een moeilijk persoon kan veranderen. Zeker wanneer je veel om iemand geeft, wil je hem of haar graag helpen. Maar helpen kost erg veel energie, en de kans dat een persoon daadwerkelijk verandert, is meestal vrij klein. Tenzij je echt verandering merkt bij iemand, is het daarom vaak het verstandigst om hem of haar met rust telaten.
Dit vind je vast ook leuk: Sta je op de goede plek in je familie? Dit is de theorie van De Fontein.
Weet dat het niet aan jou ligt (waarschijnlijk)
Bij vurige discussies en misschien zelfs ruzies, is het lastig om je niet gekwetst te voelen, zeker als het speelt met iemand die heel dicht bij je staat. Gelukkig zijn er dingen die je kunnen helpen. Probeer bijvoorbeeld alleen discussies aan te gaan als deze richting een oplossing of compromis gaan. Anders is het beter om afstand te nemen. Het probleem ligt waarschijnlijk niet aan jou, maar aan de dynamiek tussen het familielid en jou. Toch is het geen gek idee om eens kritisch naar jezelf te kijken: verplaats jij je in discussies weleens in de ander?
Kijk uit voor bepaalde onderwerpen
Vanzelfsprekend is de kans groot dat het moeilijke familielid en jij botsen op een bepaald vlak. Dit kan komen door verschillende karakters, maar ook door tegenovergestelde meningen. Kijk eens naar het verleden: misschien zijn er onderwerpen die steeds een trigger vormen voor ruzie. Handig om te checken, want zo kun je mogelijk heel wat discussies voorkomen. En als jij die lastige neef alleen maar ziet tijdens het jaarlijkse kerstdiner, is het simpel om moeilijke onderwerpen te vermijden.
Maak jezelf een prioriteit
Een moeilijke relatie kan best pittig zijn, maar het is niet de bedoeling dat jij jezelf hierin gaat verliezen. Merk je dat een lastig familielid echt een energiezuiger is? Dan is het misschien een idee om er afstand van te nemen. Dit is lastig wanneer het een direct familielid is, maar kan gemakkelijk bij een verre tante. Ga jezelf niet in allerlei moeilijke bochten wringen om maar die band een beetje goed te houden. Jouw eigen mentale en fysieke welzijn staan op nummer één.
Vergeet de koeien
Als er dan toch een discussie oplaait, probeer je dan zoveel mogelijk te focussen op dat precieze moment. Communiceer direct en ben aanwezig, maar haal geen oude koeien uit de sloot. Het verleden is het verleden, en hoewel het logisch is dat je wrok koestert, heeft het geen zin om dit telkens aan te halen. We kunnen immers niks veranderen aan het verleden, maar we kunnen ons wel focussen op onze houding in het hier en nu.
Leer over je familie:
- Hoe je met een familieopstelling antwoord kunt krijgen op levensvragen
- We zijn allemaal familie: letterlijk
- Je broers en zussen hebben misschien wel meer invloed op je dan je ouders