Zo duurt je weekend langer (of zo lijkt het in ieder geval)
Op vrijdag begint de stemming wat vrolijker te worden op kantoor, want het weekend is bijna in zicht en rond borreltijd kunnen de vlaggen uitgehangen worden omdat er morgen geen wekker gaat. Weekend! Maar toch vliegt ‘ie over het algemeen voorbij en zit je voordat je het weet met je Monday blues achter je bureau. Ook als je een fantastisch leuke baan hebt kun je een weekend nét iets te kort vinden. Maar hoe je het ook wendt of keert, dit is nou eenmaal het systeem waar wij in werken. Vijf dagen werk, twee dagen weekend. Tenzij je parttime werkt natuurlijk, maar dat terzijde.
Hierbij komt dat we vaak op zondagavond ons al aan het voorbereiden zijn op de werkweek die eraan zit te komen. Als het niet mentaal is, dan is het nuttig. We bakken een bananenbrood dat we voor de komende week als tussendoortje mee kunnen nemen. We lakken alvast onze nagels zodat we er verzorgd uitzien of we werken stiekem alvast wat mailtjes weg zodat we de maandag net iets minder gestrest beginnen. Toch zonde van die laatste paar uurtjes van je weekend.
Zo voelt het weekend langer
Hoe kun je ervoor zorgen dat je weekend zo lang mogelijk voelt? Helaas is er nog geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat je terug in de tijd kan of een uurtje (of twee) kunt toevoegen. Maar volgens neurowetenschapper en professor aan Stanford University, David Eagleman, kunnen we het weekend gevoelsmatig wel rekken. Hoe? Door nieuwe dingen te ondernemen of je in nieuwe omgevingen te bevinden.
Zo schrijft hij in het boek The Brain: The Story of You: “Als je iets nieuws ervaart, lijkt het langer te duren.” Dit is omdat je meer gefocust bent op het verzamelen van de onbekende ervaringen, om zo nieuwe herinneringen te creëren.
Doe nieuwe dingen
Dit kan ook direct gelinkt worden aan het gevoel dat hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voorbij gaat. Dat komt omdat kinderen heel vaak dingen voor het eerst doen, en dat allemaal moeten verwerken of een plekje moeten geven. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans is dat je iets voor het eerst ervaart. En daarom lijkt de tijd opeens te versnellen.
https://www.bedrock.nl/zo-overwin-je-de-blue-monday-blues/
Het is dus een goed idee om dit weekend nieuwe dingen te gaan doen. Ga naar een nieuw restaurant of bezoek een nieuwe stad. Nu kan het zo zijn dat tijdens het weekend zelf het niet per se langzamer lijkt te gaan, maar het geldt vooral achteraf.
Als je maandag weer op kantoor zit en aan je weekend denkt, dat gevuld was met allemaal nieuwe avonturen en ontdekkingen, zal het langer aanvoelen dan een weekend dat je op de bank hebt gespendeerd. Maar, zoals ze zeggen, time flies when you’re having fun, wat er dan weer voor kan zorgen dat het weekend in real time korter lijkt.
Je kunt er dus voor kiezen om een rustig en minder avontuurlijk weekend te hebben, en daardoor het gevoel hebben dat het langer duurt. Of je gaat op ontdekkingstocht en plukt daar achteraf de vruchten van.
Slechte slaper? Ga extra bewust om met je slaapritme in het weekend