Hoe linkshandigen anders dan de rest denken en voelen
Ongeveer één op de tien mensen is linkshandig. Wat het verschil met rechtshandigen is? Ze doen alles met hun linker- in plaats van – rechterhand. Joehoe, verrassing. Maar wist je dat linkshandigen ook anders denken en voelen dan de rest? Jep, de lefties onder ons hebben een aantal fysiologische en neurologische verschillen met hun tegenhangers: de righties. En dat is niet per se negatief. Sterker nog, linkshandig zijn is verre van nadelig, meldt de Huffington Post.
Zoek de verschillen
Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Neuropsychology blijkt dat linkshandigen snelle denkers zijn. Australische onderzoekers bestudeerden de hersenverbindingen van links- en rechtshandigen en kwamen tot de conclusie dat linkshandigen in het bezit zijn van snellere verbindingen tussen de rechter en de linker hersenkwabben, waardoor ze informatie dus ook sneller kunnen verwerken.
Maar ze schijnen ook een stuk creatiever te zijn dan rechtshandigen. Althans, ze hebben de bovenhand in ten minste één facet van creativiteit: divergent denken. Dat heeft een studie gepubliceerd in The American Journal of Psychology aangetoond. Ben je even kwijt wat divergent denken is? Het is het vermogen om meerdere oplossingen te bedenken voor een probleem. Best handig dus.
Lees ook: De echte reden waarom jij linkshandig bent (volgens onderzoek)
En wat ook wel grappig is, is dat linkshandigen (net als rechtshandigen) een impliciete voorkeur hebben voor hun ‘eigen kant’. Onderzoekers van de Stanford University lieten deelnemers kijken naar twee kolommen van illustraties. Vervolgens vroegen ze de deelnemers om te beoordelen welke afbeeldingen het meest gelukkig leken, eerlijk, intelligent en aantrekkelijk. Wat blijkt? Linkshandigen kozen impliciet voor illustraties in de linker kolom, en rechtshandigen voor die in de rechter kolom. De hand die je gebruikt kan dus onbewust een effect hebben op de manier waarop je abstracte ideeën beoordeelt.
Een beetje van beide
Of linkshandig zijn dan alleen maar voor perks zorgt? Nee. Je weet wat ze zeggen toch: ieder nadeel heeft z’n voordeel. Zo blijkt uit een kleine studie gepubliceerd in het Journal of Nervous and Mental Disease dat linkshandigen meer geneigd zijn om negatieve emoties te hebben, en dat ze een moeilijkere tijd hebben met het verwerken van gevoelens.
Ook interessant: The struggle is real, maar dit zijn de voordelen van linkshandig zijn
Toen Schotse wetenschappers van de Abertay University het gedrag van zowel links- als rechtshandigen onderzochten aan de hand van testen, zagen ze dat linkshandigen vaker instemden met uitspraken als ‘kritiek of schuld doet me pijn’ en ‘ik ben bang om fouten te maken’. Aan de hand hiervan concludeerden de onderzoekers dat linkshandigen de neiging hebben om terughoudender te zijn en zich sneller beschaamd te voelen.
“Linkshandigen hebben meer kans om te aarzelen, terwijl rechtshandigen de neiging hebben om te springen” zei Lynn Wright – een van de auteurs van de studie – tegen BBC News. “Bij linkshandigen is de rechterhelft van de hersenen dominant, en het is deze kant die negatieve aspecten van emotie lijkt te controleren. Bij rechtshandigen domineert de linkerhersenhelft.”
Hebben we dus toch nog iets van beide kanten!
Meer lezen over links- en handigen?
- The struggle is real, maar dit zijn de voordelen van linkshandig zijn
- De echte reden waarom jij linkshandig bent (volgens nieuw onderzoek)
- Waarom praten met je handen zo gek nog niet is
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!