Hoe boeddhisten over het huwelijk denken
In boeddhistische tradities bestaat er niet zoiets als tying the knot. Geen ring die moet laten zien dat je bezet bent, geen belofte om elkaar eeuwig trouw te blijven, niet twee zielen die één worden. In plaats van ‘elkaar heel maken’ en samen proberen te blijven ‘tot de dood ons scheidt’, zien boeddhisten het huwelijk anders. In het boeddhisme staat liefde – kort door de bocht – voor ‘willen dat anderen gelukkig zijn’. In een liefdesrelatie zoals wij die met elkaar aangaan, gaat het volgens het boeddhisme vaak maar deels over échte liefde. Er is veel eigenbelang in het spel. Ga maar na: je wil een partner die voor jou interessant, lief, gezellig en seksueel aantrekkelijk is. We beginnen niet aan een relatie als we er zelf niks voor terugkrijgen. Jouw behoeften staan voorop in het vinden van de juiste echtgenoot. Logisch, want alleen dan vind je de levenspartner met wie je je droomhuis kunt kopen, mooie kinderen kunt maken en het liefst gezellig samen oud gaat worden.
Boeddhisme
De westerse opvatting van het huwelijk gaat vooral over het ‘krijgen’ van liefde. Waarbij we ons het liefst vast willen klampen aan de perfecte wederhelft en in een contract willen afspreken dat iemand nóóit meer bij ons weggaat. Maar in de definitie van liefde komt volgens het boeddhisme jaloezie of bezit niet voor. Het gaat juist om elkaar helpen groeien richting verlichting: de ultieme vrijheid. Het verhaal gaat dat ook de Boeddha zelf zijn vrouw en kind verliet op zijn 29e, op zoek naar verlichting. Het boeddhisme ziet het huwelijk meer als een pact tussen twee vrienden die dezelfde kant op willen en elkaar helpen daar te komen.
Lees ook: Zo kijkt het boeddhisme naar het leven en de dood (en wat wij daarvan kunnen leren)
De Boeddha leert zijn volgelingen vooral dat er lijden is, hoe je daarvan verlost kunt raken en geestelijke verlichting kunt vinden. Het huwelijk speelt in die leer nauwelijks een rol. Boeddhistische trouwerijen zijn vaak wel prachtig en symbolen voor geluk spatten er vanaf. Huwelijken worden gezegend door een monnik en in verschillende landen worden verschillende rituelen uitgevoerd. Maar voor boeddhisten is een bruiloft niet per se een spirituele gebeurtenis. Er zijn geen wetten die opdragen dat je moet trouwen of niet, evenmin als er wetten zijn om celibatair te leven overigens. Het huwelijk wordt gezien als iets persoonlijks, iets individueels. Niet als religieuze plicht.
Verlichting bereiken is binnen het boeddhisme dus niet afhankelijk van het samenzijn met iemand, of het hebben van een seksuele relatie. Maar als een relatie of seks dan wel een belangrijke rol speelt in je leven, is vooral de juiste intentie en de manier waarop je het in praktijk brengt heel belangrijk. Wie dus denkt dat je in zo’n boeddhistische relatie lekker de kantjes ervan af kunt lopen, heeft het mis. Boeddhisten zijn bijvoorbeeld keihard als het gaat over vreemdgaan: “Wie onwettige omgang heeft met de vrouwen van anderen of van zijn relaties of van zijn vrienden, of door onderlinge overeenstemming – zo een wordt gekend als een uitgestotene,” staat in boeddhistische geschriften.
Meer lezen?
Alles over karma & 5 wijsheden van de Boeddha waar je vandaag iets aan hebt.
Luister nu ook naar Bedrock
Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.
Spoiler: helaas laten Walt Disney en Holly Wood ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!
Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!