Josephine Kay
Josephine Kay Welzijn 5 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo blijf je gemotiveerd om te sporten (en skip je nooit een workout)

Je traint voor een hardloopwedstrijd en hebt een duidelijk en haalbaar schema uitgezocht zodat je vliegend de finish over huppelt. Maar na een lange dag op kantoor is de motivatie ver te zoeken. Je bent uitgeput en vraagt je af wat hoe erg het nu écht is om die ene training over te slaan.

Dit fenomeen heet het Akrasia-effect. Het Akrasia-effect is als je tegen beter weten in iets niet doet. Je doet iets, terwijl je dondersgoed weet dat je iets anders zou moeten doen. Je hebt dus weinig zelfbeheersing. Herkenbaar?

In dit geval uit zich dat op deze manier: als het moment daar is dat je moet beslissen ‘zal ik wel of niet gaan hardlopen?’, dan maak je die beslissing voor jezelf in het ‘nu’ en niet meer voor je ‘toekomstige zelf.’ Je bevindt je nu in de tegenwoordige tijd (comfortabel en moe op die bank) en je hersenen nemen een beslissing vanuit deze situatie.

Hoe doorbreek je dit patroon?

Zo doe je dat:

Plan je sportmomenten in

Spreek met jezelf een hardloop-doel af en bedenk een ‘straf’ als je het niet doet. Het is goed om de deadline en straf met iemand te delen, zodat je echt niet meer kunt terugkrabbelen.

Bijvoorbeeld: ik ga maandag, woensdag en zaterdag hardlopen. Als ik het niet doe, mag ik een maand lang geen sportkleding meer kopen of geen lekkere tussendoortjes meer eten. Waarschijnlijk baal je hiervan en ga je die lekkere bananenbrood middagsnack missen. Dan toch maar dat rondje hardlopen.

Ook lezen: Eerst sporten en dan ontbijten of is het nou juist andersom?

Vind een groep

Zoek een groep mensen die ook trainen voor een hardloopwedstrijd. Zo ervaar je een vorm van sociale druk en word je een beetje in de gaten gehouden. Als je motivatie ver te zoeken is, kan iemand uit de groep je een boost geven, en jij kunt andersom hetzelfde doen. Er zijn genoeg hardloopgroepen waar je lid van kunt worden. Dit is niet alleen bevorderend voor je training, maar het is ook nog eens gezellig.

Monitor je vooruitgang

Je kunt een bepaald schema aanhouden om je doel te bereiken. Maar het wordt knap lastig om te bepalen of je het doel ook daadwerkelijk gaat halen als je je vooruitgang niet meet. Daarom is een sporthorloge als de handig.

Het houdt je hartslag bij, de geïntegreerde GPS-tracker volgt je hardlooproute, de afstand en snelheid heel nauwkeurig en in realtime. Zo heb je alles in één en hoef je niet van tevoren een route uit te stippelen én te gokken of je op het goede tempo rent.

Beeld het je in

Coach en psychotherapeut Odette Koelewijn legde dit al eerder aan ons uit: “Onze hersenen werken het beste met beelden. Om die reden kan het helpen hetgeen dat je wil bereiken visueel te maken. Zo gaf Max Verstappen aan een momentje voor zichzelf te nemen voor de wedstrijd. Hij gebruikt dit om de perfecte race in zijn hoofd af te spelen.

Lees ook: Sustainable sporten? Dit zijn 7 x duurzame sport out-fits

Iedere bocht en iedere handeling heeft hij gevisualiseerd, met succes als resultaat. Hierdoor komen de sporters veel verder dan gedacht. Zowel voor sport als voor bijvoorbeeld je werk geldt: ontdek hoe focus je richting geeft en dient als extra motivatie.”

Beloningssysteem

Probeer je ‘slechte’ gedrag niet te belonen, en je ‘goede’ gedrag wel. Ga je wel dat rondje hardlopen? Dan mag je een massage voor jezelf boeken, een nieuwe sportoutfit kopen of je favoriete serie kijken. Ren je niet, dan kun je die sportoutfit, masseur en aflevering vergeten.

Verlaag de drempel

Een andere methode is om jezelf ‘voor de gek te houden’ door de drempel om iets te beginnen, te verlagen. Neem je sportkleding mee naar werk, zodat je die bank nooit kunt bereiken. Of spreek met jezelf af dat zodra je thuis bent je je sportoutfit aantrekt. Whatever you do, je mag níet zitten.

Meer Bedrock vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️