Zo ben je er voor iemand die paniekaanvallen heeft
Paniekaanvallen zijn ronduit een nachtmerrie. Een serieuze psychische aandoening, die bij iedereen anders kan zijn. Sommige mensen hebben letterlijk het gevoel dat ze een hartaanval krijgen, bij anderen is het wat meer psychisch. Maar hoe ga je ermee om als iemand in je directe omgeving hier last van heeft? Het is vooral belangrijk dat je beseft dat niemand een paniekaanval voor de lol heeft, en dat het al helemaal geen schreeuw om aandacht is. Degene die paniekaanvallen ervaart, doet dit niet expres. Tegenwoordig wordt deze term nogal snel in de mond genomen, maar het is daadwerkelijk een serieuze psychische aandoening. Helaas kun jij als dierbare niet zomaar de paniekaanval laten ophouden. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die jou kunnen helpen om er beter voor zo iemand te zijn.
Doe maar even rustig?
Je eerste reactie op iemand die een paniekaanval ervaart, is vaak om deze persoon rustiger te maken. Heel lief bedoeld natuurlijk, maar dit helpt een persoon met paniekaanvallen nauwelijks. Ook zelf in paniek raken, werkt vanzelfsprekend heel averechts.
Wat wel werkt, is de situatie accepteren en er simpelweg zijn voor zo’n persoon, bijvoorbeeld door aan te geven dat het oké is dat hij of zij een paniekaanval heeft en dat jij er sowieso bij blijft. Kijk ook niet raar op als mensen simpelweg even niet kunnen antwoorden als ze zo heftig in een paniekaanval zitten; het is dan heel lastig om te communiceren, ook als jij vraagt hoe je kunt helpen.
Toch weet iemand die vaker paniekaanvallen heeft soms zelf wel wat kan helpen in zo’n heftig moment. Een slim idee is dus om op een rustig moment, níet tijdens een paniekaanval, te bespreken wat jij het beste kunt doen. Als de de situatie echter echt uit de hand loopt – denk aan flauwvallen of hyperventileren – is het soms ook een goede zet om medische hulp te vragen.
Dit vind je vast ook interessant: Gestrest? Zo tackle je een paniekreactie in 4 stappen.
Het zuigt je helemaal leeg
Paniekaanvallen voelen als een soort extreem emotionele marathon die je moet lopen, ook al wil je dat helemaal niet. Logisch dus dat iemand na een paniekaanval helemaal kapot is; sommige mensen kunnen urenlang niks meer doen omdat ze geen energie meer over hebben. Zelfs een wasje draaien kan al te veel zijn. Hierbij kun jij als naaste dus goed helpen door wat huishoudelijke klusjes op je te nemen. Met het koken van een voedzame maaltijd help je misschien meer dan je denkt.
Met name acceptatie is hier wederom heel belangrijk en kan de persoon die paniekaanvallen heeft heel erg geruststellen. Heeft een vriend(in) van je overdag een paniekaanval, en zouden jullie ‘s avonds naar een leuk feestje gaan? Dan is het aan jou om begrip te tonen dat dit niet meer door kan gaan, en de persoon in plaats daarvan thuis te steunen.
De key is dus vooral om zelf rustig te blijven, en om de situatie te accepteren. En als de storm is gaan liggen, kunnen jullie er samen rustig over praten, zodat je een volgende keer nog beter kunt helpen.
Tips tegen stress:
- 4 simpele routines om stress te verminderen
- Waarom je zou moeten ploeteren in je moestuin om stress te verminderen
- Last van stress? Deze anti-stress tips helpen je om rustig te blijven