In gesprek met Esther en Leonora Reijn over de zin van retraites
Reijn Retraites wordt geleid door Esther en Leonora Reijn (allebei sociaal werker en ademtherapeut), die samen met hun zusje Halina Reijn een bijzondere opvoeding hebben gehad. Drie dochters van kunstenaars, die zijn grootgebracht met creativiteit, openheid en spiritualiteit.
Dat spiritualiteit nog steeds een rode draad in hun leven is, dat is dus niet zo gek. Tijdens het retraite op camping Buitenland ga je een transformerend proces aan. Wij zijn nieuwsgierig hoe dat dan gaat en gaan in gesprek met Leonora Reijn.
Hippie-opvoeding
“Bij ons thuis was het heel normaal om uitgebreid over je gevoelens te praten, ze te analyseren en te uiten. We deden aan meditatie, yoga en stonden ’s ochtends onder een koude douche lang voordat het hip was.
De zomers brachten we door in een kamp in de bossen waar onze ouders werkten aan hun persoonlijke ontwikkeling en wij kampvuren maakten en tipi’s bouwden. De spiritualiteit die we van onze ouders hebben meegekregen is down to earth.
We leerden al als kind dat je niet je gedachten bent maar dat je ze hebt. Dat je de toeschouwer kunt zijn van het getetter in je hoofd. Dat je emoties beter niet kunt opkroppen, maar dat ze sneller voorbij zijn als je er ruimte voor maakt om ze te voelen. En dat het belangrijk is om steeds aan je eigen ontwikkeling te werken.
Niet alleen in de buitenwereld, maar juist ook aan de binnenkant. Omdat je daardoor steeds verder kunt groeien en meer bewustzijn ontwikkelt.
Toch hebben we ons alle drie op onze eigen manier ook losgemaakt van de hippiewereld waarin we opgroeiden. Esther is haar eigen camping begonnen in Drenthe, Halina is gaan acteren en Leonora deed een promotieonderzoek aan de universiteit en is daarna als freelancer gaan schrijven. Ondertussen zijn we alle drie het pad van persoonlijke ontwikkeling blijven bewandelen en hebben we verschillende therapieën, trainingen en opleidingen gevolgd.
Kennis delen via retraites
“Omdat dat ons zo veel heeft gebracht, wilden we het delen met anderen. Leonora begeleidt mensen als counselor en Esther geeft ademtherapie. Onze droom was een meerdaagse reis in jezelf te organiseren. We hebben lang gewerkt aan de ontwikkeling van het programma, waarmee we nu een reeks retraites georganiseerd hebben. Dat we onze kennis en ervaring nu samen kunnen brengen in deze retraites geeft vervulling.
We doen het niet alleen – de begeleiding wordt verzorgd door een team van coaches die elkaar versterken, inspireren en aanvullen. Voor de deelnemers geeft dat veiligheid en ruimte waarin ze zichzelf kunnen zijn en zich kunnen spiegelen aan de verschillende begeleiders. Het werken in een groep brengt het proces van deelnemers in een stroomversnelling. Zo kunnen mensen in korte tijd grote stappen zetten.”
Een retraite is voor iedereen
“Voor iedereen die tijd wil nemen voor zichzelf. Op een fijne plek, onder begeleiding van ervaren coaches sluit je je een paar dagen af van alle eisen die de buitenwereld aan je stelt, zodat je ruimte maakt voor wat er speelt. Hoe staat het ervoor? Welke gedachten keren alsmaar terug, welke emoties komen er steeds omhoog? Wat zou
je anders willen of juist willen accepteren? Wij geloven dat de geijkte manieren om je beter te voelen, zoals eindeloos nadenken en praten met coaches en mensen om je heen of het lezen van zelfhulpboeken je niet altijd verder helpen.
Juist uit je hoofd gaan en voelen met je lijf is wat je in een flow brengt. Lichaamswerk is de basis van
onze retraites en daarbij staat het ademwerk centraal. Dat is een prachtige manier om je snel en direct naar de kern te brengen. Je komt op een zachte manier in contact met je onderbewuste. Het brengt gevoelens omhoog, wensen en verlangens.
Als je daar een paar dagen achter elkaar de tijd voor neemt, kom je in een diepere laag en ga je als het goed is naar huis met het gevoel dat je jezelf beter hebt leren kennen. Je kunt tot inzichten komen die je duidelijk maken wat je wilt met je leven of wat er voor jou nu belangrijk is. Wij zien een retraite als een groot onderhoud. Iets wat je regelmatig kunt doen om in contact te blijven met jezelf. Dat doen we zelf ook.”
De buitenkant smelt weg
“Het is elke keer weer bijzonder om te zien hoe een groep van vreemden toch altijd weer één groep wordt. Omdat het niet uitmaakt waar je precies vandaan komt, wat je doet of hoe je thuissituatie is. Daar gaat het nauwelijks over. Het is alsof de buitenkant binnen een dag weg smelt.”
Mismatch met de rest van de groep
“Dat het niet klikt met de groep, komt in de praktijk komt eigenlijk niet voor. Omdat het er niet om gaat wie of wat je bent kan je je vrijer en makkelijker bewegen en tot andere mensen verhouden. Je komt allemaal om je eigen pad te bewandelen en je herkent vaak dingen van jezelf bij anderen met wie je in het gewone leven misschien wel helemaal geen klik zou hebben.
Het gaat in de retraites over jouw proces, over wat belangrijk is voor jou. Je kunt het proces van een ander zien als spiegel maar je bepaalt zelf hoe veel contact je wel of niet hebt met de groep.
We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen groepen lastig, zo niet verschrikkelijk vinden. We maken daar ruimte voor en vaak merken we dat die
weerstand na een tijdje weg valt. Als je het fijn vindt om je terug te trekken is daar ook ruimte voor.”
Je eigen bubbel
“Tijdens een retraite ben je even helemaal in een andere wereld, in een bubbel waarin er voor je gezorgd wordt, je alleen maar aan jezelf hoeft te denken en je kunt ontspannen. Om dat gevoel bij je te houden als je thuiskomt geven we je technieken en tools mee.”
Verbonden ademhalen
“Ademwerk staat bij ons centraal. Wij gebruiken een techniek van verbonden ademhalen die steeds bekender wordt en waar we zelf groot fan van zijn. Het is een snelle manier om je aandacht naar binnen te richten, die directer werkt dan bijvoorbeeld meditatie, waar je toch best veel geduld voor moet hebben. Verbonden ademhalen brengt je in een veranderde staat van bewustzijn, waardoor je makkelijker bij je emoties kunt. Maar je houdt wel de controle, je kunt op ieder moment stoppen, anders dan bijvoorbeeld bij het gebruik van geestverruimende middelen.
Wij krijgen regelmatig mensen die normaal nooit naar retraites gaan. Door de open en ongedwongen sfeer van Camping BuitenLand voelen mensen zich snel thuis en hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. De een gebruikt de retraite bijvoorbeeld ook om even heel gezond te eten, de ander drinkt graag een wijntje bij het kampvuur.
Missie in het leven
“Vaak doen mensen mee aan een retraite om meer inzicht te krijgen in wat ze nu werkelijk willen. Als je het spoor bijster bent en geen idee meer hebt welke keuzes je moet maken in het leven, zie je vaak dat je hoofd overuren gaat draaien. Soms brengt dat hoofd wel ideeën en plannen voort, maar wanneer je ze uitvoert gaat het vuur toch niet echt branden.
Lichaamswerk en ademwerk ondersteunen je om jezelf weer tot een geheel te smeden. Zodat je denken, je gevoelsleven en je wilskracht weer samenkomen en elkaar versterken. Soms moet er eerst een heleboel oude rommel opgeruimd worden voor je weer zicht krijgt in wat jouw vuur doet branden.”
Terug naar jezelf
“We leven in een wereld die in razend tempo aan het veranderen is en we krijgen dagelijks bergen informatie te verwerken. Veel mensen hebben een enorme drive om het goede te doen en werken heel hard om de juiste keuzes te maken. De eisen die we daarin aan onszelf stellen zijn niet altijd reëel en ook niet altijd goed afgestemd op de zelfkennis over onze eigen kwaliteiten. Het is dan niet zo gek dat je soms volledig kan stagneren en in een freeze terechtkomt.
Dan is het nodig om ruimte en tijd te maken om er eerst echt voor jezelf te zijn. Wanneer je niet goed voor jezelf zorgt, kan je er ook niet voor een ander zijn. Dan zal je merken dat je steeds weer leegloopt wanneer je probeert je idealen en ambities na te streven. Het werkt net zoals bij je hart, die bij het rondpompen, het bloed eerst naar zichzelf terug laat stromen.”
Ben jij benieuwd naar het retraite? De eerste start in maart. Op de website van Camping Buitenland vind je meer informatie.
Maitri meditatie leert je om liefdevol naar jezelf te blijven kijken, óók als alles tegenzit