Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 4 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Zijn ochtendmensen echt succesvoller?

We hebben het allemaal wel eens gehoord: ochtendmensen zijn succesvoller. Zoek een ochtendroutine van een succesvolle CEO op, en de kans is immers groot dat hij of zij voor dag en dauw uit bed is. Maar is het vroege opstaan de reden voor hun succes? En hoe komt dat dan?

En is het mogelijk om een ochtendmens te worden als je jezelf nu een avondmens vindt?

Waarom ochtendmensen succesvoller zijn

Zijn ochtendmensen echt succesvoller? De wetenschap zegt van wel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ochtendmensen meer doorzetten en zelfstandiger zijn. Ze bedenken ambitieuzere doelen voor zichzelf, plannen de toekomst meer en zijn proactief. Allemaal eigenschappen die vaak tot meer succes leiden.

Maar er is nog een theorie waarom ochtendmensen succesvoller zijn: de late bedtijd van nachtbrakers komt niet overeen met onze maatschappij, waarin we werkdagen hebben van negen tot vijf. Het is niet voor niets dat ochtendmensen betere cijfers op school krijgen, wat weer leidt tot betere baankansen.

Geen ochtendmens? Dit zijn de voordelen als je een nachtuil bent

Natuurlijk is het niet alleen maar slecht om een avondmens te zijn. Avondmensen zijn vaak beter op het gebied van geheugen en verwerkingssnelheid, staan meer open voor nieuwe ervaringen en zoeken die ook meer op.

Ben je wel echt een avondmens?

Toch is het de vraag of je wel echt een avondmens bent. Geschat wordt dat 50 procent van de wereldbevolking geen ochtend- of avondmens is, maar ergens in het midden valt. 25 procent van de bevolking is daadwerkelijk een ochtendmens, wat betekent dat de andere 25 procent een avondmens is.

Dit is een schatting, want dr. Robert Carter, vermoedt dat het werkelijke aantal avondmensen nog veel lager ligt, op 1 procent. Hij schreef het boek The Morning Mind en is van mening dat veel mensen die zichzelf een avondmens noemen, waarschijnlijk lijden aan chronisch slaapgebrek. En tja: als jij niet voldoende slaap krijgt, is het logisch dat je ‘s ochtends niet vooruit te branden bent.

5 simpele manieren om meer slaap te krijgen (volgens een expert)

“Vermoeidheid en frustratie zijn killers voor je productiviteit en doorzettingsvermogen”, zegt hij tegen Fast Company. “Vroege vogels zijn minder vermoeid, minder prikkelbaar en zijn minder gefrustreerd.”

Volgens hem is er ook een biologische reden dat ochtendmensen succesvoller zijn. Onze hersenen zijn fysiek groter als we wakker worden. Omdat je hoofd en lichaam tijdens de slaap gelijk liggen, krijgen je hersenen meer lichaamsvocht binnen, waardoor je hersenen optimaal presteren als je net wakker wordt.

“Dit blijkt uit onderzoek bij patiënten met Parkinson”, vertelt hij. “Ze waren ‘s ochtends beter in staat om complexe taken uit te voeren. Maar gedurende de dag, naarmate de hoeveelheid vocht afnam, merkten de patiënten een bijbehorende afname van het cognitieve vermogen.”

Zo word jij ook een ochtendmens

Kun je als zelf benoemd avondmens veranderen in een ochtendmens? Dat hangt er vanaf of je daadwerkelijk een avondmens bent, of dat je jezelf over de jaren heen een bepaald slaapritme hebt aangeleerd. ‘Ochtendgoeroe’ Lienke de Jong van het platform Dear Good Morning roept daarom iedereen op om het gewoon eens te proberen.

Ben je een avondmens, maar word je liever een ochtend mens? Het kán

Dat doe je niet door cold turkey opeens om 6 uur naast je bed te staan, als je normaal gesproken om 9 uur opstaat. Maar door het langzaam af te bouwen naar een vroegere tijd. Volgens Lienke is de succesformule dan als volgt: beter slapen + eerder opstaan + fitter worden + motivatie houden.

Niet snoozen

Wanneer je dit stappenplan volgt (in die volgorde!), zal je op een gegeven moment waarschijnlijk elke dag fit en energiek op kunnen staan. Slaap de prioriteit geven is de belangrijkste stap. Pas daarna kun je eerder gaan opstaan. Het is hierbij belangrijk dat je niet gaat snoozen, benadrukt ze. Zelf gebruikt ze de 15 seconden-regel, waarbij ze binnen 15 seconden naast haar bed moet staan.

 

View this post on Instagram

 
Een bericht gedeeld door Bedrock Magazine (@bedrockmagazine)

Lienke’s geheim voor een energiek leven is daarnaast om ‘s ochtends te bewegen. Of dat nou een fijne wandeling, een dansje op je favoriete nummer of een flinke sportsessie is. Onderzoek van de Harvard Medical School laat zien dat Lienke een punt kan hebben.

Sporten zorgt ervoor dat je hersenen een chemische stoffen afscheiden die neurotrofines worden genoemd en die de hersenfunctie stimuleren. Door ‘s ochtends te sporten vergroot je je mentale en fysieke uithoudingsvermogen en krijg je een energie boost. Dit zorgt weer voor meer motivatie én meer productiviteit.

Waarom ‘s ochtends sporten (voor je werk) je dag positief gaat beïnvloeden

Probeer jij morgen ook wat vroeger op te staan? Of ben je nog niet helemaal overtuigd dat ochtendmensen succesvoller zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️