Zijn jongeren lui of streven ze gewoon naar meer vrijheid?
Er werden de afgelopen jaren talloze columns geschreven over Generatie Z en millennials: alle jongeren van tegenwoordig zouden lui zijn, willen niet meer werken en krijgen bij de minste of geringste tegenslag al een burn-out. Gen Z werd zelfs omgedoopt tot ‘de luie generatie’, maar zijn jongeren echt zo lui, of is het eerder een hang naar meer vrijheid dan vorige generaties?
Zowel generatie Z als de millennials hebben een slecht imago. Volgens oudere generaties zijn de meeste jongeren lui en bang om hun handen uit de mouwen te steken. Die vooroordelen zijn meestal gebaseerd op cijfers van parttime werknemers: jongeren werken volgens het CBS het minst vaak veertig uur per week.
Zijn jongeren echt zo lui?
Kleine side note: bij die cijfers van het CBS worden ook jongeren die nog verplicht onderwijs volgen gerekend. Dat zij parttime werken naast hun middelbare school of studie, snappen mensen wel, maar voor anderen is er minder begrip.
Door maar twee, drie of vier dagen per week te werken zou er een te kleine bijdrage aan de maatschappij geleverd worden. Die mening komt vooral vanuit een generatie die leerde dat veertig uur werken per week de norm was.
Dat veertig -of zelfs 36- uur werken voor veel mensen niet eens gezond is, werd al vaker wetenschappelijk bewezen. Landen zoals IJsland en Ierland experimenteerden eerder met een werkweek van 32 uur, ofwel vier dagen. De resultaten waren groots. Niet alleen de omzet steeg omdat werknemers in de gewerkte uren efficiënter waren, ook het aantal opgenomen ziektedagen en landurig ziekteverlof namen af.
Wie minder werkt, heeft immers meer tijd. Tijd om vaker te sporten, om gezondere maaltijden te koken, om nieuwe hobby’s te proberen, om quality time met familie door te brengen, om de wereld te ontdekken en misschien wel om vrijwilligerswerk te doen. Stuk voor stuk dingen die een gezondere werk-privébalans bevorderen en daardoor bijdragen aan meer levensgeluk.
Een betere werk-privébalans
Generatie Z en millennials begrijpen hoe belangrijk die balans is. ‘T is misschien een beetje cliché, maar niemand kijkt op z’n sterfbed terug op het leven en denkt dan: “Had ik maar meer gewerkt”.
Hoewel het juiste werk ook veel voldoening kan geven, draait het liever niet alleen daarom. De veertigurige werkweek is dan wel door de jaren heen ontstaan, het betekent niet dat deze voor altijd vast staat. Het onderzoek van de Ieren en IJslanders laat wel zien dat minder werken voor iedereen voordelen oplevert.
Natuurlijk, werken is belangrijk en iets bijdragen aan de maatschappij zo niet nog meer, maar vrije tijd om hobby’s uit te oefenen, tijd met dierbaren door te brengen en een gezond leven naast werk op te bouwen, is dat net zo. En dat lijken de twee ‘luie’ generaties, die massaal aan ‘quiet quitting‘ doen, als geen ander te begrijpen.
Millennials zien liefde hetzelfde als de Franse filosoof Sartre (en dit is hoe)