Bedrock Travel: met deze handige tips ga je zero waste op reis of op vakantie
We doen er met z’n allen al hartstikke veel aan om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Sommigen zijn zelfs al zó lekker bezig dat ze hun plastic gebruik drastisch verminderen (ook wel: de zero waste lifestyle). Met wat handige voorwerpen kan je het meeste wegwerpplastic voor eens en altijd gedag zeggen. Maar hoe je dat eigenlijk als je gaat reizen?
De zomer is nog in volle gang, dus misschien staan er nog wat festivals, tripjes en vakanties op de planning. Maar, hoe hou je je zero waste gewoontes óók vol als je buiten de deur bent?
Met deze handige tips van de Nederlandse experts op het gebied van de zero waste lifestyle – zusjes Jessie en Nicky Kroon – laat je een zo klein mogelijk spoor achter als je gaat reizen.
Lees ook: Heftig: deze aangespoelde walvis had 115 plastic bekertjes en 2 teenslippers in zijn maag
Kies de juiste bestemming
Ze zeggen niet voor niets dat de voorpret van een uitje, vakantie of cadeau vaak leuker is dan het gebeuren an sich. Wil je je zo bewust en duurzaam mogelijk op reis? Ook dan geldt, de voorbereiding is het belangrijkst. Denk goed na over welke bestemming je uitkiest. Hoelang is het rijden of vliegen? Voor één week vliegen naar de andere kant van de wereld is waarschijnlijk niet de duurzaamste optie.
In de nieuwe rubriek Bedrock ontdekt Nederland, gaan we de leukste en meest rustgevende plekjes af. Want om tot rust te komen, hoef je heus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen!
Zero waste winkels
Om plastic verpakkingen te vermijden in winkels, kan je het beste terecht bij verpakkingsvrije winkels. Klinkt logisch so far. Nu heeft natuurlijk niet elk land een ‘hippe’ winkel die bewust geen verpakkingen kopen. Maar, er zijn genoeg landen waar je je eigen tasje en zero waste zakjes mee kan nemen en daarin je boodschappen kan meenemen. Waar we het over hebben? Marktjes!
Hier vind je alvast de leukste zero waste winkels in Nederland.
Low-impact accommodatie
De impact van de accommodatie is ook een belangrijk punt om bij stil te staan. Een huisje met gas, elektriciteit en airconditioning is vanzelfsprekend vervuilender dan een kampeertrip. Daarnaast is kamperen hartstikke leuk en avontuurlijk. Je dompelt je helemaal onder in de natuur. Wist je dat er in Nederland genoeg duurzame campings zijn? Als je je er eenmaal over inleest op het internet, gaat er een eco-vriendelijke wereld voor je open. En dat gewoon in Nederland!
Vervoer
Nu je hebt gekozen waar je de reis naartoe gaat en waar je gaat verblijven, kan je gaan nadenken over hoe je daar komt. In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen met het goed geregelde openbaar vervoer. Helaas is het niet altijd op tijd en is niet ook niet goedkoop, maar het is er wel – in tegenstelling tot veel andere landen. Het is een stuk duurzamer dan waneer iedereen z’n auto overal naartoe zou pakken. Ga je met vrienden op familie op vakantie? Zorg dan dat als jullie toch de auto pakken, jullie in elk geval carpoolen.
Ook interessant: Vliegen is heilig (of toch niet?)
Fietsen
Blijf je in Europa? Overweeg dan eens om op een fietsvakantie te gaan, niet alleen beter voor het milieu, het is ook hartstikke gezond, avontuurlijk én leuk. Daarnaast hoef je in Europa relatief maar korte afstanden af te leggen om tot een volgende bestemming te komen.
Vliegen of toch met de trein of auto?
Uiteraard is vliegen niet de meest duurzame optie. Volgens Milieu Centraal stoot de gemiddelde Nederlander tijdens een vliegvakantie naar Bali van twee weken inclusief hotel zo’n 4.000 kilo CO2 uit. For your record: een heel huishouden stoot jaarlijks gemiddeld 23.000 kilo CO2 uit. Dat zijn pijnlijke cijfers. Maar ook een kort stukje vliegen, naar Frankrijk bijvoorbeeld, zorgt al voor een hoop vervuiling. Per persoon ben je tijdens een tripje naar Nice verantwoordelijk voor zo’n 420 kilo CO2-uitstoot. Met de trein stoot je daarentegen 25 kilo CO2-uitstoot uit voor diezelfde afstand. Met de auto is dat ongeveer 600 kilo CO2-uitstoot.
Dit vind je vast ook interessant: Deze winkel in Haarlem is helemaal gewijd aan de zero waste lifestyle
Een goede voorbereiding is het halve werk
Toen we aan de Zero Waste Challenge begonnen, vroegen we zero waste-expert Jessie Kroon het hemd van het lijf. Ze deelde alle ins en outs van het zero waste bestaan. Wat bleek? Leven zonder al te veel (of zelfs geen) wegwerpplastic is makkelijker en leuker dan het in eerste instantie lijkt. Door je goed voor te bereiden kom je nooit voor onverwachtse en onnodige verrassingen (lees: plastic verpakkingen) te staan.
Deze essentiële items wil je op vakantie in elk geval niet vergeten volgens Jessie:
- Een mason jar, waterfles of een goed setje tupperware. Je vervoert er water, koffie, thee of andere ‘natte dingen’ in. Denk aan olijven, feta of to go maaltijden, zoals een ontbijtje. Raak geïnspireerd met deze 10 heerlijke ontbijtrecepten voor in je mason jar.
- Zero waste zakjes of bulk zakjes: hoe je ze ook noemt, je kan er geen genoeg van hebben. Je herkent vast dat je door de supermarkt loopt, langs de groente- en fruitafdeling en alles in aparte dunne (niet-recyclebare) plastic zakjes stopt. Want, waar stop je het anders in? Met deze handige, katoenen zakje voorkom je die struggle. En bij de kassa vinden ze het altijd prima!
- Schaf een travelproof besteksetje aan. Eén die niet te zwaar is, maar wel van goede kwaliteit. Zodat je onderweg geen wegwerpvorken, messen of lepels nodig hebt.
- Je toilettas kan je eveneens zo zero waste mogelijk indelen. Denk aan: een bamboe tandenborstel (ziet er nog leuk uit ook), tandpastatabletten, een safety razor en wasbare wattenschijfjes bijvoorbeeld. Met deze tips maak je je hele badkamer zero waste.
(Uit)eten
Tijdens onze Zero Waste Challenge lieten we Jessie ons vertellen dat we nog gewoon uiteten mochten (gelukkig). Haar motto – en inmiddels ook die van ons – is: het moet leuk en haalbaar blijven. Wil je eten afhalen? Kijk dan of je het mee kan nemen in je mason jar of tupperware bakje.
Dé key naar weinig tot geen wegwerpplastic gebruik is het vermijden van de supermarkt. Dan kom je ook niet in de verleiding. Richt je vooral op de plekjes waar je wél heen kan: marktjes of leuke tentjes. Er is meestal genoeg te vinden! Het is vooral een kwestie van je mindset veranderen.
Ontdek
Wanneer je bewuster gaat leven en reizen, kom je grappig genoeg vanzelf bij leuke, alternatieve plekjes terecht. Van verpakkingsloze winkels tot groene campings en van duurzame hotspots tot tweede handswinkels én ontmoet je vanzelf like minded mensen. Doe wat research en ontdek de leuke plekjes in en rondom jouw vakantiebestemming!
Deel zero waste items uit
Ga je naar een plek waar veel wegwerpplastic wordt gebruikt of waar er nog weinig andere opties zijn dan plastic gebruiken? Kijk dan eens of je thuis een aantal extra bulk zakjes kan kopen (ze kosten soms maar €0,50) en misschien kan je er iemand op reis wel heel blij mee maken. Een local die nu z’n groenten en fruit voortaan daarin kan verpakken bijvoorbeeld.
Of bamboerietjes? Misschien kan je het ho(st)tel waar je verblijft er een paar geven en ze vertellen over het grote verschil wat zij kunnen maken. Daarnaast is geven, één van de mooiste dingen die je kunt doen. En, what goes around, comes around.
Doe jij mee aan de Zero Waste Challenge? In deze groep volg je alle tips, tricks en updates!
Meer Bedrock Travel?
- Bedrock Travel: klaar voor een solo trip? Onthoud deze 5 dingen
- Bedrock Travel: 7 tips voor een zero waste roadtrip
- Voor op je travel list: de meest bijzondere Airbnb locaties