Recept: deze zero waste fruitcake is lang niet zo gek als het klinkt
Een vers gebakken fruitcake van left overs, daar maak je ons blij mee. Van de laatste beurse appeltjes of die behoorlijk overrijpe peren. Zo verspil je minder en eet je gezond. Happy sustainable baking!
Dit zero waste cake-recept is perfect voor het wegwerken van dat typische Nederlandse winterfruit dat net iets te lang op de fruitschaal ligt. Ideaal ook voor ouders van jonge kinderen: de appels die altijd mee terugkomen uit school stop je gewoon in deze no waste cake. Wedden dat ze dan wel opgegeten worden?
Waarom no waste koken?
No waste koken: zet dat nou zoden aan de dijk, qua duurzaamheid? Jazeker! Eenderde van ons eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, belandt in de prullenbak. Dat is 1,3 miljard ton in totaal. Tijd om voedselverspilling tegen te gaan dus!
Dit vind je vast ook interessant: Duurzaam in de keuken: dit zijn de 5 principes van circulair koken
Zo’n 30 procent van het voedsel dat jij en ik thuis weggooien, bestaat uit fruit, en appels maken daar een groot deel van uit. En als je het breder bekijkt: ongeveer de helft (!) van alle geoogste appels en peren gaat verloren. Omdat ze hagelschade hebben, of niet genoeg blozen, bijvoorbeeld. Of in het geval van peren: omdat ze nét een fractie te klein zijn door het extreem hete zomerweer van vorig jaar. Zonde, want ze smaken net zo goed als ‘normale’ peren.
Bakken met kliekjes
Doe jezelf en het milieu een plezier en bak een no waste cake van achtergebleven appels en peren. Diana van Ewijk, van no food waste-label Soephoofd, deelde dit recept in het #KliekjesCollectief, waarin mensen hun tips, tricks én kliekjesrecepten delen.
Ingrediënten voor de zero waste fruitcake
- 200 gr suiker
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- de rasp van 1 (bio)citroen
- een snufje zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
Voor de fruittopping
- 2 à 3 appels (geschild en in blokjes) of peren (geschild en in plakken)
- 1 tl kaneelpoeder
- sap van een kwart citroen
- suiker naar smaak
Benodigdheden
- Cakevorm (25 cm)
- Mixer of keukenmachine
Bereidingswijze zero waste fruitcake
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Maak de appeltopping: meng de appelblokjes of peerplakken met kaneel, het citroensap en suiker. Zet het opzij.
- Vet de cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed met bakpapier. Doe de suiker en boter in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten tot het romig is. Hoe langer je klopt, hoe beter het vet de luchtbelletjes omhult en hoe luchtiger en lekkerder je cake! Is het mengsel romig? Voeg dan voorzichtig de citroenrasp en het zout toe, mix dit op lage snelheid door je suiker-botermengsel.
- Voeg één voor één de eieren toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is – dit duurt minstens 5 minuten.
- Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat het mengsel lekker luchtig blijft.
- Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad, verdeel de appelblokjes erover en bak de appelcake in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar. Hoe je weet of ‘ie gaar is? Simpel: steek er een satéprikker in. Blijft er geen beslag aan de prikker zitten, dan kan ‘ie eruit. Laat de cake kort afkoelen en stort hem dan op een rooster.
Enjoy!
Dat smaakt naar meer no waste recepten
- Vegan én no waste koken? Steel de show met deze Pink Plantbased Pancakes
- Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)
- Groenten over? Sapjes, taarten en nog veel meer: dit kan je er allemaal van maken