Zo maak je er een zero waste zomer van
Elke minuut wordt er een vuilniswagen aan plastic in onze oceanen gedumpt, blijkt uit onderzoek van het World Economic Forum. Helaas neemt ons plastic afval in de zomer vaak toe. Denk maar aan die verpakking van dat ijsje, de waterballon die je neefje gooit en toch dat ene flesje water kopen omdat je jouw duurzame waterfles bent vergeten. Hoe zorg je ervoor dat je de zomer zo zero waste en duurzaam mogelijk doorkomt?
In dit artikel vertellen we je dat het gelukkig zeker mogelijk is om je impact op het milieu deze zomer zo laag mogelijk te houden.
Een zero waste en duurzame zomer
Van zero waste zonnebrand tot duurzamere bikini’s. En hoe doe je dat eigenlijk als je uit eten wil?
Kies voor duurzame of zero waste producten
Natuurlijk douche je al met een zeepblok en een shampoo bar van fijne zero waste beautymerken. Ook voor producten die je specifiek veel in de zomer gebruikt, kun je op zoek gaan naar een duurzamere variant. Kies bijvoorbeeld voor de vegan zonnebrand van Naïf die geen microplastics bevat en waarvan de tube is gemaakt van suikerriet.
Het merk Suntribe verkoopt zonnebrand én aftersun in blikjes, waardoor de verpakking 100 procent plasticvrij is en je die kunt herbruiken. Een andere zero waste optie is Rokai.
Sowieso kan je huid in de zomer wel wat extra liefde gebruiken, dus een duurzame body lotion is geen overbodige luxe. Deze kun je bijvoorbeeld vinden bij het merk Lamazuna. Die hebben ook bovendien ook een scheerschuim zeepblok, mocht je in de zomer toch net wat vaker je benen scheren dan in de winter.
Zero waste vakantie
Je doet het hele jaar hartstikke je best om zo zero waste en duurzaam mogelijk te leven, maar op reis is dat toch net een stukje lastiger. Natuurlijk kun je ook hier je impact zo laag mogelijk houden.
Ontdek bijvoorbeeld eens het mooie Nederland (in de rubriek Bedrock ontdekt Nederland vind je een hoop inspiratie), vergeet je zero waste items niet mee op vakantie te nemen en/of ga avontuurlijk kamperen en zoek verpakkingsvrije winkels in het buitenland op.
Dit bericht bekijken op Instagram
Eerder schreven we al een heel artikel met tips en tricks om zo zero waste mogelijk op reis of op vakantie te gaan.
Ga voor een duurzame bikini
Allereerst is het goed om je af te vragen of je wel écht een nieuwe bikini en andere zomerkleding nodig hebt. Pas je je kleding van vorig jaar echt niet meer of heb je ‘gewoon zin in iets nieuws’? Wanneer dat eerste het geval is, kun je voor nieuwe zomerkleding natuurlijk bij een tweedehands winkel terecht. Voor badkleding is dat lastiger.
Yay! H&M komt nu met een platform waarop je tweedehands kleding kan (ver)kopen
Helaas worden bikini’s en andere badkleding van nylon gemaakt. Dat is helaas een plastic waar bij het wassen microplastics vrijkomen. Gelukkig zijn er steeds meer merken die gebruikmaken van econyl: gerecycled nylon.
Dit betekent dat je een bikini kunt kopen die is gemaakt van oude tapijten of zelfs van afval uit de oceaan. Lees hier alles over de innovatieve stof econyl en waar je zo’n bikini kunt kopen. Verder bestaat er ook de duurzame bikini-stof tencel!
Zero fun?
In de zomer ben je toch net wat vaker de deur uit. En zoals we net al vertelden kun je de makkelijkste impact thuis maken – buiten de deur wordt al een stuk lastiger. Dat kan frustrerend zijn, maar focus je vooral op wat wel kan.
Zo geef je advies over duurzaamheid (zonder dat het irritant is)
Zo kun je bijvoorbeeld je eigen koffiebeker meenemen als je een koffie to go haalt met een vriendin en picknicken in een park (met je eigen mason jars en bee wraps) in plaats van uit eten gaan.
Vergeet er niet van te genieten als je toch eens met vrienden ergens een drankje doet of een hapje eet. Helemaal geen afval meer produceren is niet realistisch in deze maatschappij. “Het moet wel leuk blijven,” tipte zero waste expert Jessie Kroon ons al eerder. “Anders hou je het nooit vol.” Bovendien zijn er steeds meer restaurants die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan – er is niets mis met dat supporten.
https://www.bedrock.nl/recept-broccoli-salade-munt-sesam-zero-waste/