Redactie
Redactie Betere wereld 8 mrt 2017
Leestijd: 5 minuten

Leven met minder: deze mensen zijn zelfvoorzienend in een hutje op de hei

Naar buiten om water te pompen. Hout hakken om je te warmen bij de kachel. Als je naar de wc moet, moet je in het schuurtje aan de overkant je behoefte doen op een pot zonder bril, dat niet is aangesloten op het riool. Twee zonnepanelen op het dak om je laptop van stroom te voorzien en als het licht uitvalt, een kaarsje aansteken. Klinkt idyllisch, voor twee weken in de bergen in Frankrijk met mooi weer. Om elke dag te doen in het Nederlandse regen is wellicht een beetje veel, hoor ik je denken. Bob en Cathelijn doen het. Elke dag, al een paar jaar lang. Ze leven, samen met wat andere gezinnen, in een stuk bos (hutje op de hei) bij Zwolle in de buurt en proberen semi-illegaal zelfvoorzienend te leven. Semi-illegaal inderdaad, want in Nederland mag dat eigenlijk niet. Je moet over het algemeen aangesloten zijn op de Nutsvoorzieningen en je huis moet eigenlijk voldoen aan het bouwbesluit. Maar daar heeft Bob zo zijn eigen mening over. “Soms, als pionier, moet je gewoon doen.”

Dit vind je misschien ook leuk: Waar je spijt van krijgt op je sterfbed (en hoe je dit kunt voorkomen)

Is dit het nou?

Bob was 31, had een huis gekocht en verbouwd, had een baan. “Ik dacht; Is dit het nou allemaal? Dat ik na een week werken uitgeblust op de bank plof om nog een paar uurtjes televisie te kijken? Dat is niet wat ik wil met mijn leven.” Hij verkocht de boel, zei z’n baan op en vertrok naar Australië. Daar verbraste hij het geld van zijn huis. “Ik wilde helemaal niks meer hebben.”

Na een jaar off the grid te hebben geleefd, kwam hij terug en ging waar de wind hem bracht. “Als je niks meer hebt, sta je veel meer open voor het leven. Ik had gelukkig al vrienden die daar ook mee bezig waren en waar ik bij mocht slapen. Dan weer in een pipowagen, dan weer een tijdje kraken en dan weer op een boot.” Toen de boot zonk, belandde hij in het bos in Dalfsen. En daar kwam hij Cathelijn tegen en ontstond het idee om een levend huis te bouwen. “Het is de bedoeling dat in een muur van oude stenen plantenbakken, bomen groeien die over mijn huisje in elkaar verstrengelen. Dan krijg je meer ruimte en leef je als het ware in een holle boom.”

Lees ook: Wanderlust? Leven in een busje wordt heel makkelijk met deze ‘van’

Maatschappij-vrij

Dit zelfvoorzienende leven wat Bob en Cathelijn leven kwam niet uit de lucht vallen. “Dit idee dat we allemaal moeten meedraaien in een maatschappij waarin wordt verwacht dat je veel werkt, veel geld gaat verdienen en goed presteert en veel consumeert, dat past niet bij ons”, stelt Cathelijn. Ze hebben het geprobeerd en het beviel niet. Nu komen ze met minder geld ook prima rond. Ze werken allebei wel. Cathelijn is yogalerares en Bob is bouwer. “Maar we beslissen zelf wat we nodig hebben en hoeveel tijd we daaraan besteden.”

Hun dochtertje van vier wordt thuis onderwezen in het bos en hoeft niet naar de ‘normale’ basisschool. “Wij willen haar niet laten opleiden voor een maatschappij waar we zelf niet echt in meedraaien. Natuurlijk mag ze alles worden wat ze wil, van advocaat tot slager. Maar we vinden het wel belangrijk dat ze eerst een individu wordt. Op school word je afgerekend op je prestaties bij bijvoorbeeld rekenen of taal, terwijl een kind zoveel meer kwaliteiten heeft. Daar focussen wij ook op.”

Dit vind je vast ook interessant: Dit is waarom je geld zou moeten besteden aan ervaringen (en niet aan spullen)

Helemaal zelfvoorzienend leven als klein gezin kan niet in Nederland, geeft Bob aan. Daarvoor is het stuk land wat ze pachten te klein en zijn ze met te weinig mensen. “We verbouwen wel zoveel mogelijk onze eigen groenten, maar in de winter is dat al lastig. We zijn dan ook niet helemaal uit de maatschappij en dat willen we ook niet. Zo betalen we wel belasting, hebben we een auto en een telefoon. We leven alleen met minder.”

Gezamenlijk zelfvoorzienend leven in een hutje op de hei

Het uiteindelijke doel is om een stuk land te kopen en samen met gelijkgestemde mensen een heel levend dorp te bouwen. Gezamenlijk zelfvoorzienend leven. Hoe ze dat willen financieren? “We organiseren in mei een festival waar mensen kaartjes kunnen kopen. Daar kunnen ze kennismaken met zelfvoorzienend leven via workshops, kunst en muziek.” Dit festival is de eerste stap naar de realisatie van het eerste ‘Living Village’ in de wereld.

Lees ook: Op vakantie met een camper geeft het ultieme gevoel van vrijheid (dit is het bewijs)

Het kan zijn dat je deze namen of dit onderwerp al een paar keer voorbij hebt horen komen de afgelopen weken? Dat kan. Bob en Cathelijn zijn niet media-schuw. Zo waren ze bij RTL en RTV Oost te zien afgelopen periode en zijn ze terug te zien in een documentaire. Niet omdat, zoals Bob dat zelf zegt, hij zichzelf zo ontzettend graag op het beeldscherm terugziet, maar om zo aandacht en draagvlak voor zijn idealen te krijgen en zijn doel te verwezenlijken. Een dorp met gelijkgezinde mensen, die niet meer automatisch willen meedraaien in de maatschappij. Het doel heiligt de middelen in dit geval?

Meer lezen?

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️