7 manieren om blijvend zelfverzekerder te worden
Een flinke dosis gezond zelfvertrouwen: wie wil dat nu niet? Van jezelf houden en een beetje geloven in jezelf, dat klinkt eigenlijk niet onwijs ingewikkeld. Toch wijst de praktijk vaak uit dat we allemaal weleens onzeker zijn. Alleen verbloemt de één het beter dan de ander. Zit jouw onzekerheid je in de weg? We delen zeven manieren om zelfverzekerder te worden.
Iedereen is weleens onzeker en dat is niets meer dan een menselijke emotie, waarvoor je jezelf zéker niet hoeft af te straffen. Begint jouw onzekerheid je echter in de weg te zitten, dan zijn er gelukkig manieren om jouw innerlijke criticus de mond te snoeren.
Zelfverzekerd zijn en zelfvertrouwen hebben
Het tegenovergestelde van onzekerheid is zelfvertrouwen, en die vaardigheid kun je jezelf gelukkig aanleren!
Zelfvertrouwen gaat over een gevoel van vertrouwen in je eigen kunnen. Het gaat over een soort algemeen gevoel van vertrouwen om je leven in controle te houden, maar kan ook veel specifieker zijn. Bijvoorbeeld dat je zelfvertrouwen hebt in je vakgebied en juist minder op andere gebieden.
Een gezonde dosis zelfvertrouwen hebben (zonder direct een narcist te worden), draagt dan ook bij aan jouw mentale welzijn, laat ondermeer dit wetenschappelijke onderzoek zien.
Manieren om blijvend zelfverzekerder te worden
Gelukkig zijn er manieren waarop jij je zelfvertrouwen op een gezonde manier kunt vergroten. Dit zijn ze:
Stop jezelf met vergelijken
Als er iets killing is voor je zelfvertrouwen, dan is het wel jezelf vergelijken met anderen. Natuurlijk vind je altijd wel iemand die beter, slimmer, mooier of sneller is dan jij. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dan ook dat er een directe link is tussen jaloezie en hoe we over onszelf denken. Wil jij zelfverzekerder worden, dan wil je dus stoppen met jezelf met anderen vergelijken.
Omring jezelf met positieve mensen
Niets voor niets zegt men dat je de vijf mensen om je heen bent. Heb jij mensen om je heen die jouw écht zien, steunen en er voor je zijn, dan helpen zij je gegarandeerd met een gezond zelfvertrouwen. Is dat echter niet het geval, dan kan het de manier hoe jij jezelf ziet, flink negatief beïnvloeden.
Self-care
Goed voor jezelf zorgen en dagelijks de dingen doen die je blij maken, zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt over jezelf. Het klinkt misschien wat simpel, maar het werkt écht. Zorg jij bijvoorbeeld (bijna) elke dag voor gezonde voeding en beweging, dan vergroot je de kans daarmee direct dat jij je goed voelt over jezelf.
Wees lief tegen jezelf
Iedereen heeft weleens dat stemmetje in z’n hoofd dat zegt ‘zie je wel, je kan het niet’ of ‘waarom begin je daaraan? Je kan het toch niet’. Van de 60.000 gedachten die we op een dag hebben, hoeven ze heus niet allemaal positief te zijn, maar probeer jezelf er wél op te betrappen wanneer je te streng bent voor jezelf.
Erkenning is daarbij al een eerste grote stap. Kijk vervolgens of je met meer compassie naar jezelf kunt kijken en liever tegen jezelf kunt zijn.
Kom je angsten onder ogen
Wil jij een zelfverzekerder persoon worden, dan is het belangrijk om je angsten onder ogen te komen. Je hoeft je namelijk echt niet beter voor te doen dan je bent, je bent goed zoals je bent met al je flaws van dien.
Leer grenzen stellen
Weten wat goed voor je is en wat niet goed voor je is en daarvoor uit durven komen, is een effectieve manier om zelfverzekerder te worden. Door je eigen grenzen te stellen, leer jij jezelf steeds beter kennen.
Stel realistische doelen
Het wordt moeilijk om zelfvertrouwen te kweken als jij torenhoge doelen voor jezelf stelt. Stel daarom liever doelen op voor jezelf die realistisch zijn en waar je wel degelijk trots op mag zijn als je die behaalt. Door kleine overwinningen te behalen (bijvoorbeeld de eerste drie dingen van je to-do-lijst te voldoen) zorg je voor zelfvertrouwen.
You can do it!