3 praktische tips om je zelfvertrouwen vandaag nog te boosten
‘Wees wat zelfverzekerder’, is een advies in de categorie makkelijker gezegd dan gedaan. Want zelfverzekerder zijn, dat willen we allemaal wel, maar hoe doe je dat? Volgens de wetenschap is het mogelijk om je zelfvertrouwen te trainen met simpele, praktische oefeningen. Amy Adkins deelt in haar Tedtalk drie praktische oefeningen die je zelfvertrouwen vergroten. Listen and learn.
Wil je solliciteren naar een leidinggevende functie, maar ben je niet 100 procent zeker of je het kan? Doe het! Zeker vrouwen hebben vaak de neiging om pas een stap te durven nemen, als ze zeker weten dat ze verwachtingen waar kunnen maken. Maar soms is het ook goed om risico te nemen and to go for it!
Wanneer ben je zelfverzekerd?
Wat is zelfvertrouwen precies? Volgens Amy Adkins is zelfvertrouwen het geloof in jezelf dat je de moeite waard bent en dat je je bekwaam voelt om (nieuwe) dingen te doen.
Een beetje optimisme om die nieuwe dingen te ondernemen is ook niet verkeerd. Optimistisch zijn is ook makkelijker als je zeker bent over jezelf. Het geeft je kracht om onzekere en spannende uitdagingen aan te gaan, zoals die nieuwe baan, een promotie of een nieuwe sport uitproberen.
Veel of weinig zelfvertrouwen
Dat klinkt heel fijn, maar waarom heeft de ene persoon meer zelfvertrouwen dan de ander? Is dat genetisch bepaald? Volgens Adkins is je zelfvertrouwen van drie dingen afhankelijk. Je genen, hoe word je behandeld door je omgeving en welke overtuigingen heb je meegekregen in je opvoeding en als derde de keuzes die je maakt, de risico’s die je neemt en hoe je omgaat met tegenslagen.
Deze laatste is dus de factor waar je controle over hebt – en het goede nieuws: die je kunt trainen. Adkins deelt drie tips om met oefeningen je zelfvertrouwen te vergroten.
3 oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten
Zo leer je denken: ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!
1. Zie het succes al voor je
Sta je voor een moeilijke taak, bijvoorbeeld een uitdagend project op je werk en heb je nog geen idee hoe je het moet aanpakken? Stel jezelf dan het eindresultaat en het succes voor. Zie het einde van het project voor je, je leidinggevende die je een compliment geeft, de resultaten zijn succesvol en het lukt je om het project positief af te ronden.
Ook kun je jezelf een peptalk geven of een krachtpose aannemen voordat je een presentatie moet geven op je werk. Dit zijn wetenschappelijk bewezen methodes die op korte termijn je zelfvertrouwen boosten.
2. Ontwikkel een growth mindset in plaats van een fixed mindset
Je hebt vast wel eens van een growth mindset gehoord. Het betekent dat je gelooft dat je kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vast staan, maar dat je deze verder kunt ontwikkelen door meer ervaring op te doen.
Als je een fixed mindset hebt dan geloof je dat dingen vaststaan en dat je in sommige dingen ‘gewoon niet zo goed in bent’ of ‘dat ligt mij nu eenmaal niet zo’. Je voelt hem al aankomen: met een growth mindset kom je verder en ontwikkel je meer zelfverzekerdheid.
Volgens Atkins bevestigd de neurowetenschap deze manier van denken. Hoe vaker je iets oefent en probeert, hoe meer verbindingen in je hersenen ontstaan en deze verbindingen worden steeds sterker. Je voelt je steeds comfortabeler bij een nieuw aangeleerde skill.
3. Oefen met falen
Uit verschillende studies blijkt dat als je regelmatig faalt, maar het toch blijft proberen, je beter voorbereid bent om met uitdagingen en tegenslagen om te gaan. Als je regelmatig dingen doet die je spannend vindt, leer je dat je af en toe van strategie moet veranderen, advies moet vragen en door moet zetten.
Zo haal je meer voldoening en plezier uit je social media gebruik
Sta je dus voor een uitdaging of een spannende stap in je leven? Zie dan een positief en succesvol het eindresultaat voor je, accepteer dat je fouten zult maken en word niet boos op jezelf als dat gebeurt. Heel veel dingen kun je leren: je moet het alleen wel wíllen leren en je daarvoor inzetten. Dus geef jezelf een peptalk bij een tegenslag, stap op en ga door.
Het gevoel hebben dat je leeft, nieuwe ervaringen opdoet, ondanks dat je nog niet weet wat het resultaat gaat zijn: dat is key voor je zelfvertrouwen.