Is het zelfvertrouwen van mijn kind beschadigd?
Zelfvertrouwen is heel belangrijk en niet alleen voor kinderen. Het heeft voor iedereen veel voordelen wanneer je over een flinke portie zelfvertrouwen beschikt. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je beslissingen kunt maken, minder stress ervaart en daardoor gezonder en gelukkiger leeft. De basis van jouw zelfvertrouwen wordt door verschillende factoren bepaald, ouders zijn er daar een van. Want hoe goed ouders het vaak bedoelen en hoeveel liefde ze hun kind ook geven, soms geven ze geen gezonde portie zelfvertrouwen mee.
Hoe zit het met zelfvertrouwen en waarom heeft de een meer zelfvertrouwen dan de ander?
Wat doen ouders voor ons zelfvertrouwen?
Ouders proberen hun kinderen veel zelfvertrouwen mee te geven. Zelfvertrouwen kan er voor zorgen dat een kind ook moeilijke dingen durft te doen, nieuwe dingen uitprobeert en vooral ook in zichzelf gaat geloven.
Ouders die hun kinderen veel liefde geven, kunnen soms een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen van hun kind. Hoewel de intenties positief zijn, kan wat je doet of zegt soms een negatieve impact hebben. Om dit te voorkomen moet je natuurlijk eerst de oorzaak weten.
Vier factoren die het zelfvertrouwen kunnen beschadigen
1. Ouders zijn té bezorgd
Wanneer je je kind constant wilt beschermen voor alle moeilijkheden en obstakels in het leven, kan dit de ontwikkeling van zelfvertrouwen in de weg staan. Wanneer je dit bij je kind doet kan het ook als gevolg hebben dat ze weinig ontdekken in de wereld en geen fouten durven maken. Factoren die juist heel belangrijk zijn in de ontwikkeling van een kind.
Daarnaast kan overbezorgdheid ervoor zorgen dat kinderen onzeker worden en spanning voelen, omdat ze niet voorbereid worden om alleen met alle obstakels in het leven om te gaan. Het kan ook voor moeilijkheden zorgen tijdens de transitie van kind naar volwassene. Zelfstandig zijn is eng en onzeker.
Het is goed als je je kind wilt beschermen, maar geef ze vooral ook de ruimte om zelf alles te ontdekken. Moedig ze aan om zelfstandig te zijn en leer ze om met problemen om te gaan.
2. Een kind schuldgevoelens aanpraten
Misschien herken je het wel dat je je kind wil vertellen hoe je je echt voelt, maar je kind vertellen dat je verdrietig van ze wordt, is niet de beste aanpak. Kinderen zijn nog volop aan het leren dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze emoties.
Wanneer je ze een schuldgevoel aanpraat om ervoor te zorgen dat ze doen wat je wilt, kan dit ervoor zorgen dat kinderen zich gaan gedragen zoals ze denken dat anderen van hun verwachten. Kinderen zetten hierdoor de verwachtingen van anderen voorop om ervoor te zorgen dat iedereen het naar hun zin heeft. Dit zorgt er automatisch voor dat ze zich zelf wegcijferen.
3. Harde kritiek hebben
Natuurlijk, wanneer je kind wat fout doet, mag je dit laten weten. Kritiek komt echter hard binnen bij kinderen. Het kan op emotioneel vlak dan ook erg zwaar voor ze zijn, vooral wanneer kritiek op een harde en vernederende manier wordt gegeven.
Harde kritiek kan ervoor zorgen dat iemands zelfvertrouwen naar beneden gaat en kan ervoor zorgen dat iemand zich verdrietig, boos en gefrustreerd gaat voelen. Het kan daarnaast ook effect hebben op de motivatie van de kinderen. Probeer altijd positieve en opbouwende kritiek te geven. Een boodschap waar de ander wat aan heeft en van leert.
4. Sarcastisch zijn
Gebruik jij wel eens sarcasme in de communicatie met jouw kind? Het gebruik van sarcasme bij kinderen kan pijn doen omdat ze het simpelweg niet begrijpen. Sarcasme is een van de meest complexe vormen van humor. Een klein kind snapt er in elk geval nog niks van. Onder de leeftijd van vijf jaar nemen kinderen alles wat je zegt heel letterlijk en kan jouw boodschap beschamend overkomen.
De 6 no-goâs voor als je een Ă©cht goed gesprek wilt voeren