Meer zelfvertrouwen? Waarom complimenten opschrijven kan helpen
Complimenten opschrijven in een boekje kan leiden tot meer zelfvertrouwen en een positievere kijk op het leven, als je het ervaringsdeskundigen vraagt. Hoog tijd om een mooi notitieboekje erbij te pakken.
Waarom vinden we het zo moeilijk om complimentjes aan te nemen?
Vraag je het onderzoekers van Harvard Business Review, dan heeft 70 procent van de mensheid moeite met het aannemen van complimenten. Positieve opmerkingen worden vaak afgedaan met een grapje, een gehaaste tegenopmerking of een afzwakking van het ontvangen compliment. Dat heeft volgens deskundigen verschillende oorzaken. Volgens psycholoog Guy Winch kan het met een laag zelfbeeld te maken hebben, maar dat is lang niet de enige oorzaak. Ook moeite hebben met het verrassingseffect van zo’n opmerking en bescheiden willen overkomen, kunnen leiden tot een stamelend antwoord.
Dat zorgt misschien voor een ongemakkelijk gesprek, maar veel erger nog is wat het mentaal met ons doet: doordat we zo moeilijk complimenten aannemen, gaan we ze ook minder snel geloven. En dat is behoorlijk zonde, want de psychologie bewees al meermaals hoe goed een beetje lof ons doet. Complimenten zorgen voor meer zelfvertrouwen, een gelukkiger gevoel en een positieve kijk op het leven.
Complimenten opschrijven zorgt voor meer zelfvertrouwen en een gelukkiger gevoel
Maar hoe zorgen we er dan voor dat we voortaan wél erop vertrouwen dat zo’n complimentengever de waarheid spreekt? Al die mooie opmerkingen zowel mentaal als schriftelijk opslaan, is misschien wel het antwoord. Podcastmaker Benjamin begon met complimenten opschrijven omdat ook hij moeite had met ze accepteren. In één van zijn podcastafleveringen van The B is for Being vertelt hij erover. Bij hem kwam dat moeizaam accepteren voort uit een gebrek aan zelfliefde op bepaalde vlakken. Door alle complimenten die hij ontving op te schrijven, werd hij constant met dat gebrek geconfronteerd. Volgens Benjamin was het proces op het begin hoogst ongemakkelijk, maar werd het steeds normaler om de complimenten bij te houden in een boekje.
Uiteindelijk leverde het hem veel voordelen op. Hij werkte pro-actief aan zijn zelfbeeld, zag makkelijker zijn eigenwaarde in en kon het boekje erbij pakken wanneer hij even te maken had met onzekerheid. Zo werd zijn complimentendagboek een handvat waar hij regelmatig naar teruggreep. Benjamin is niet de enige: online zijn honderden, dan wel duizenden blogs te vinden van ervaringsdeskundigen die hun verhaal doen. De kracht van complimenten (geven, krijgen én opschrijven) wordt daarmee opnieuw bevestigd.
7x complimenten om te geven die níet over het uiterlijk gaan