Zelfsabotage in de liefde: 7 signalen dat je je relatie saboteert
Loopt je relatie even niet zo lekker? Er bestaat best een grote kans dat dat komt door zelfsabotage. Door diepgewortelde overtuigingen kan het zijn dat je denkt de liefde helemaal niet waard te zijn. Hoe graag je dan ook wil, je overtuigingen zorgen ervoor dat je door zelfsabotage je relatie flink uit balans brengt.
Gelukkig kun je er wat aan doen en hoeft het niet het einde van je relatie te betekenen.
Zelfsabotage in je relatie
Zelfsabotage betekent dat je jezelf tegenhoudt het meeste uit je leven te halen. Vaak doe je dit onbewust en komt het door overtuigingen die je al jaren hebt.
Lees ook: Wat als het voelt alsof je vastzit in een relatie?
Als je er van droomt om succesvol te zijn, maar je krijgt het niet voor elkaar, betekent dat vaak dat je onbewust denkt dat je niet goed genoeg bent. Als je graag gezond en fit wil zijn, maar je ligt elke avond weer met een reep chocola op de bank, betekent het vaak dat je onbewust denkt dat je het niet waard bent.
Zelfsabotage kan ook voorkomen in de liefde. Want ook wat betreft liefde kan je het gevoel hebben dat je niet waardevol of goed genoeg bent. Daardoor val je vaak terug in patronen die je relatie niet ten goede komen. Weet trouwens wel dat je hierin niet alleen bent, dit overkomt ontzettend veel mensen.
Hoe herken je zelfsabotage?
Je kunt wat aan zelfsabotage doen, maar daarvoor is het wel belangrijk dat je van jezelf weet dat je het doet en op welke manier.
1. Je klampt je vast
Een vorm van zelfsabotage binnen je relatie is je vastklampen aan je partner. Waarschijnlijk komt dit omdat je je erg wanhopig voelt en het op die manier letterlijk vastklampt aan dat wat jou steun geeft. Maar helaas werkt dit vaak averechts. Wanneer je dit herkent, is het goed om aan de slag te gaan met weer op jezelf leren te vertrouwen.
Must read: Hoe voorkom je communicatieproblemen in je relatie? We vroegen het een expert
2. Je duwt je partner weg
Als je onbewust ervan overtuigd bent dat je het niet waard bent, dan kan je ook gaan denken dat je de liefde van je partner niet hebt verdiend. Vaak is het gevolg daarvan dat je je partner wegduwt. Dit kan bijvoorbeeld door de liefde af te wijzen of door vaak ruzie te maken.
3. Je focust op het negatieve
Een vorm van zelfsabotage is dat je geluk niet toelaat door altijd te zoeken naar iets waar je niet tevreden mee bent. Ook binnen je relatie doe je dat, met ruzie als gevolg.
4. Je wordt snel boos of wantrouwig
Wanneer je je focust op het negatieve, zul je ook veel piekeren, overdenken en over-analyseren. In plaats van dan te luisteren naar wat je partner zegt, vul je dingen voor hen in of je maakt van een mug een olifant.
Ook interessant: Ben jij vaak jaloers in je relatie? Zo draai je het om tot iets positiefs
Vaak komt dit helemaal niet door je partner, maar door je eigen onzekerheid. Je weet dat het niet eerlijk is, maar je kunt er niks aan doen. Het over-analyseren – en de boosheid die daarbij hoort, krijg je maar niet onder controle en je maakt om het minste of geringste ruzie of wordt wantrouwig.
5. Je liegt vaak
Merk je dat je vaak liegt tegen je partner, maar weet je vaak zelf niet eens waarom? Dan kan het ook een vorm van zelfsabotage zijn. De leugentjes zijn je mond al uit voordat je er erg in hebt. Waarschijnlijk bedoeld om jezelf te beschermen, maar vaak wordt het alleen maar erger.
Luister ook: Bedrock Talks: over mood food met neurotransmitter-expert Wout van Helden
6. Je speelt spelletjes
Deze vorm is een erg vervelende manier van zelfsabotage in je relatie. Het komt voort uit een gevoel van onmacht over de liefde, het leven en jezelf. Door spelletjes te spelen krijg je een soort van controle terug. En je hoopt ook op een beter gevoel over jezelf, maar vaak is het tegengestelde waar.
7. Je gaat vreemd
Als laatste: vreemdgaan. Dit doe je vaak ook uit het idee dat je de echte liefde niet waard bent. Je zoekt daardoor zelf avontuurjes op die je relatie inderdaad niet ten goede komen. Op het moment zelf is het spannend en voel je je door de aandacht even goed. Maar ook hierna voel je je vaak alleen maar slechter.
Must read: Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan
Hoe los je zelfsabotage in je relatie op?
Als je zelfsabotage in je relatie bij jezelf herkent, is het tijd om er mee aan de slag te gaan. Anders weet je zeker dat je liefdesleven geen happily ever after krijgt.
Misschien is het allerbelangrijkste hierin wel om eerlijk te zijn tegen je partner. Eerlijkheid duurt het langst en door alles op tafel te gooien, kan je partner je ondersteunen hier iets aan te doen. Door ook samen te onderzoeken waar het vandaan komt, kan je partner begrip hebben voor de momenten dat je je niet helemaal netjes gedraagt. Ook leer jij hen beter begrijpen.
Lees ook: Waarom eerlijkheid zo belangrijk is in een relatie (juist in het begin)
Zoek ook professionele hulp. Rondlopen met het gevoel dat je het niet waard bent, verdient niemand. Iedereen is de moeite waard en met professionele hulp, leer je dat bij jezelf in te zien.
Ook kan een professional je helpen patronen te herkennen en te doorbreken waardoor jij als persoon en je relatie groeit. Onder andere relatietherapeut Nynke Nijman kan je hierbij helpen.
Meer lezen over relaties?
- Mist je relatie intimiteit? Zo vind je het terug
- Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman
- Loopt je relatie niet lekker? Misschien zijn je verwachtingen te hoog (of niet realistisch)