Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 22 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Een lesje zelfreflectie: zo word je je eigen spiegel

Voor sommige mensen is zelfreflectie iets heel natuurlijks. Ze reflecteren op alles wat ze doen en proberen daarvan te leren. Voor anderen is het echt iets om te oefenen. Door regelmatig even tijd met jezelf door te brengen – bijvoorbeeld door even een wandeling te maken of gewoon even niks te doen – geef je jezelf ruimte te reflecteren.

Waarom doe je wat je doet? Wat zijn de gevolgen van jouw acties? Leid je het leven dat past bij wie jij graag wilt zijn? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen als je jezelf wilt lezen.

Hoe ontwikkel je zelfreflectie?

Wanneer je reflecteert op jezelf, neem je even de tijd om te kijken naar je eigen ervaringen en gedrag om daarvan te kunnen leren. Je houdt jezelf een spiegel voor en staat stil bij hoe je je gedraagt, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Wanneer je regelmatig aan zelfreflectie doet, leer je je eigen patronen, waarden en overtuigingen kennen.

Auteur van het boek De Corporate Yogi Judith Manshanden geeft je drie tips die kunnen helpen bij zelfreflectie.

1. Je ratio even uitzetten

Wanneer je altijd druk bent en in je hoofd zit, is de kans groot dat je je innerlijke stem niet kunt horen. Het is dan lastig om onderscheid te maken tussen je ego en je hart. Terwijl je innerlijke stem juist tegen je spreekt door je gevoel.

Het gevoel is je kompas richting je hart. Het geeft aan of je op de juiste weg zit en of je helemaal op één lijn zit met wie je bent en wat je doet. Hoewel het gevoel je veel te vertellen heeft, is het een instrument waarvan veel mensen niet meer weten hoe ze het moeten gebruiken, omdat de ratio het heeft overgenomen.

Pleidooi voor zelfreflectie (vooral aan het einde van het jaar)

Wanneer je echt diep wilt reflecteren op wie je in de essentie bent, is het van belang om deze sterke ratio even uit te zetten en te luisteren naar je innerlijke stem.

2. Je patronen herkennen

Je vertoont bepaald gedrag op basis van overtuigingen die je in je leven hebt opgedaan. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat je dit gedrag steeds herhaalt, waardoor het een patroon vormt. Wanneer dat patroon steeds dieper inslijt, wordt het een gewoonte. En hoe dieper een patroon ingesleten is, hoe moeilijker het te veranderen is.

Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw patronen zijn. In veel situaties is het namelijk niet het voorval zelf dat het verdriet of de pijn veroorzaakt. Het voorval trieert alleen een oude pijn die al in je zat. Hierdoor blijven dezelfde patronen zijn herhalen.

3. Je eigen aandeel erkennen

Zelfreflectie is tweedelig: je durft naar jezelf te kijken én je bent je bewust van de impact van jouw gedrag op anderen. Het is vaak makkelijk om andere mensen of zaken de schuld te geven als het jou even tegenzit. Maar je kunt alleen je gedrag aanpassen, als je reflecteert op je eigen gedrag en de confrontatie met jezelf aan durft te gaan.

Er is geen betere manier om je ego de mond te snoeren dan door je eigen aandeel in een lastige situatie te erkennen. En je zult zien dat door jouw openheid de ander ook ruimte voelt om op zijn of haar eigen rol te reflecteren.

Zo kun je worden wie je wilt zijn (en je patronen herkennen)

Kijk terug op een gebeurtenis die al voorbij is en probeer structuur aan te brengen. Hoe verliep de situatie, wat deed ik en wat kan ik ervan leren? Je neemt de tijd om zo objectief mogelijk terug te kijken op wat er gebeurd is. Zo kun je onderzoeken hoe je het de volgende keer beter kunt doen.

Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️