Heb je snel zelfmedelijden? Dit is waarom je daar nú mee wil stoppen
Zelfmedelijden zorgt ervoor dat je in de slachtofferrol kruipt en dat kan je leven op verschillende gebieden negatief beïnvloeden.
Als je zelfmedelijden hebt, vind je het heel erg wat jou allemaal overkomt en blijf je daarin hangen. Het is een emotie die invloed op je leven heeft.
Waarom je nú wil stoppen met zelfmedelijden hebben
The Wizard Liz deelt in één van haar inspirerende video’s waarom je geen zelfmedelijden wil hebben. Met haar youtubekanaal motiveert ze mensen, net zoals de BEDROCK lezer, om de beste versie van zichzelf te worden.
Zelfmedelijden beïnvloedt jouw emoties
Zelfmedelijden zorgt voor negatieve emoties. Je wordt bijvoorbeeld boos of jaloers, omdat alles in het leven tegenzit en het bij andere mensen wel allemaal goed lijkt te gaan. Daardoor creëer je een mindset waardoor je gaat geloven dat bij jou écht alles slecht gaat en je niks hebt, terwijl dat niet waar is.
In plaats van erin te geloven dat alles automatisch tegenzit als er iets negatiefs gebeurt, raadt Liz dan ook aan om in de spiegel te kijken en tegen jezelf te zeggen: “Weet je wat, hoe kan ik dit rechtzetten?”.
Ook zorgt zelfmedelijden ervoor dat je je eigen emoties vermijdt. Als je onderliggende emoties hebt waar je eigenlijk iets mee hoort te doen, lukt dat niet als je de hele tijd medelijden met je zelf hebt. Op deze manier krijg je ook niet de kans om jezelf verder te ontwikkelen en te groeien.
Zelfmedelijden is verspilde tijd
Liz las het boek 13 things mentally strong people don’t do wat haar veel bracht. De tijd die je nu besteedt aan het hebben van zelfmedelijden, kan je ook besteden om aan jezelf te healen, aan jezelf te werken en beter te worden.
Hoe hard het ook klinkt uit de mond van Liz, wil ze ons er toch mee wakker schudden: het hebben van zelfmedelijden is verspilde tijd. Aan het einde van de dag ben jijzelf de enige die echt om jouw zelfmedelijden geeft, omdat het leven simpelweg gewoon hard is. “Of je wordt sterk of het leven maakt je zelf sterk”, zegt ze.
Zelfmedelijden zorgt ervoor dat je de mooie dingen in het leven niet meer ziet
Zelfmedelijden zorgt ervoor dat je al het moois in het leven over het hoofd ziet. “Er zijn mensen in het ziekenhuis die jou horen zeuren over dat je graag mooi wil zijn, terwijl zij alleen maar een goede gezondheid willen. Door constant zelfmedelijden te hebben, zie je niet meer wat je wél hebt en waardeer je dat ook niet”, vertel Liz.
Door een vibe af te geven dat je niks hebt, ga je dan ook niks ontvangen. Volgens Liz zit zelfmedelijden hebben dan ook het krijgen van een relatie in de weg. Als je de hele tijd klaagt en medelijden met je zelf hebt, is dat niet aantrekkelijk. Iemand wil liever niet de hele tijd luisteren naar iemand die zegt zichzelf niet knap te vinden of geen geld te hebben bijvoorbeeld.
Jezelf healen en dankbaar zijn
In plaats van je tijd te besteden aan zelfmedelijden, is het dus beter om op een andere manier aandacht aan jezelf te geven: aandacht om jezelf te helen, aan jezelf te werken en om dankbaar te zijn voor wat je allemaal wél hebt.
Gelukkig zijn er ook manieren die jou helpen om van zelfmedelijden af te komen en die deelt Liz met ons in dit artikel.