Zelfmedelijden is een gewoonte die je kan veranderen: zo pak je dat aan
Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn, blijven hangen in zelfmedelijden gaat je niet veel opleveren. Sterker nog, het weerhoud je ervan om verder te kunnen gaan en kan bovendien voor boosheid en jaloezie zorgen. Tijd om deze gewoonte af te leveren. Hoe doe je dat?
Natuurlijk, tegenslagen zijn er altijd en dat is oké. Maar door de juiste mindset te creëren om daar mee om te kunnen gaan, zorg je ervoor dat de positiviteit blijft overheersen.
Zelfmedelijden? Kijk naar jezelf vanuit een ander perspectief
Hoe kun je minder blijven hangen in zelfmedelijden als je voor een moeilijke situatie komt te staan? Je kunt jezelf deze vraag stellen: ‘wat is een andere manier waarop ik naar deze situatie kan kijken?’ Als je weer zelfmedelijden hebt, probeer dan om uit je eigen lichaam te kruipen en als een buitenstaander naar jezelf te kijken. Kijk naar de manier hoe je je gedraagt en hoe je dat jezelf aandoet. Hoe voelt dat? Vandaar is het tijd om anders naar jezelf te kijken. Dat geeft The Wizard Liz ons mee in één van haar inspirerende video’s om mensen te motiveren het beste uit henzelf te halen.
Behandel jezelf als iemand waar je veel van houdt
In de meeste gevallen als we een geliefd persoon advies geven, spreken we diegene weer goede moed in. Onszelf kunnen we daarentegen helaas vaak niet die positieve talks geven. Gek eigenlijk, toch?
Als iets voor jou werkt om jezelf te motiveren, heb je alle recht om dat te doen. Of dat nou jezelf een peptalk geven is of jezelf omhelzen met een knuffel. Doe wat je voor een ander persoon zou doen die je lief hebt in die situatie. Vraag ook jezelf: wat voor advies zou ik een geliefd persoon geven in deze situatie?
Zelfmedelijden verdwijnt door dankbaarheid
Er zijn tal van manieren waarop dankbaarheid er voor kan zorgen dat je zelfmedelijden afneemt. Als jij je namelijk realiseert hoe blessed je bent, heb je minder de neiging om medelijden met jezelf te krijgen. Je weet wat je in je leven hebt en waar je blij mee mag zijn, ondanks er ook zware momenten zullen zijn.
Realiseer je waar je dankbaar voor bent
Maak bijvoorbeeld een lijst van mensen, omstandigheden en situaties die je lief hebt en goed voor je zijn: een lijst van dingen die jou liefhebben, die er voor jou zijn geweest, die jou blijer hebben gemaakt en je leven beter. Dat kunnen zelfs de kleinste dingen zijn. Als je het later terugleest, realiseer je je hoe blessed je bent. Je zelfmedelijden kan je dus inruilen voor dankbaarheid!
Herhaal voor jezelf waar je dankbaar voor bent. Dat kan ook het bed zijn waar je in slaapt of het eten wat op tafel staat. Bij dat momentje van dankbaarheid kan je ook God betrekken. Bedank God voor alles waar je blij mee bent.
Vraag aan andere mensen waar ze dankbaar voor zijn
Het kan heel mooi zijn om een gesprek te beginnen over dankbaarheid en de energie te voelen van de andere mensen. Door deze gesprekken kun je ook leren waarvoor je dankbaar kan zijn. Als je kinderen hebt, vraag ze dan de volgende vraag: “Waar ben je dankbaar voor vandaag?”. Het is mooi dat dat van alles kan zijn. Weet voor jezelf iets op te noemen waar je kinderen dus dankbaar voor zijn.
Begin met iets nieuws en maak het onderdeel van je lifestyle
Begin bijvoorbeeld met een nieuwe hobby. Ga tekenen, yoga doen, dansen of iets anders wat jou aanspreekt. Als je iets nieuws begint, verandert ook je levensstijl. Automatisch zullen je gewoontes dan ook veranderen. De gewoonte van zelfmedelijden hebben kun je dan ook loslaten, doordat je nu nieuwe dingen aan het proberen bent.
Doe vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat je geen zelfmedelijden hebt. Je kan bijvoorbeeld werken bij de voedselbank of opvang voor daklozen. Als je in een omgeving zit waarin je mensen ziet die het op bepaalde gebieden minder hebben dan jij, zal dat je heel snel veranderen. Je problemen lijken ineens heel klein.
Nog meer manieren om van je zelfmedelijden af te komen
- Accepteer de situatie zoals die is en focus op wat je nu hebt. Het is tijd om een conclusie over de situatie te trekken en met je emoties te dealen. Focus niet op wat je verloren hebt, maar op wat je nu nog steeds hebt. Focus op de kracht die je nog steeds hebt en hoe je vooruit kan gaan.
- Probeer uit elke situatie iets positiefs te halen. Als iemand bijvoorbeeld je leven uitgaat, kan je dat ook zien als een teken dat diegene dan wel niet meant to be voor je was of dat dit je beschermt.
- Herinner jezelf aan de keren dat je zware situaties doorgekomen bent. Waarschijnlijk zijn er tijden geweest dat je dacht dat je er niet uit zou komen en toch sta je hier. Je bent sterker dan je je realiseert. Elke dag sta je op en probeer je het weer en daar mag je trots op zijn!
Het feit dat je dit leest, geeft aan dat je jezelf verder probeert te ontwikkelen en daar mag je ook trots op zijn! Behandel jezelf dus op een liefdevolle manier, onthoud dat je sterk bent en zet je zelfmedelijden om in dankbaarheid.
Dit zijn dé 5 manieren om je hersenen te trainen en brein gezond te houden