Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 6 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Kun je door zelfmassage cellulite verminderen?

Cellulite is zoiets waar je liever niets mee te maken hebt en tóch moet bijna iedereen ermee dealen. Die bobbelige huid, die vaak op de dijen, billen en heupen zit, wordt namelijk door velen gezien als vervelend en moeilijk te bestrijden. Er zijn allerlei crèmes, apparaten en behandelingen op de markt die beweren dé oplossing te zijn, maar een van de eenvoudigste methoden is: zelfmassage.

Het idee is simpel: je masseert jezelf regelmatig in de hoop dat je huid gladder wordt en die putjes verdwijnen. Maar werkt het echt?

Wat is cellulite?

Voordat we naar de massagekant gaan, laten we eerst even stilstaan bij wat cellulite eigenlijk is. In de volksmond wordt het vaak de ‘sinaasappelhuid‘ genoemd, vanwege de hobbelige, gerimpelde structuur die het heeft. Cellulite ontstaat door vetophopingen die zich onder de huid vormen en het bindweefsel erboven verstoren. Hierdoor krijg je dat bobbelige effect.

Hoewel het door sommigen als een vréééselijk probleem wordt gezien, is cellulite volledig normaal. Bijna 90 procent van de vrouwen krijgt ermee te maken en het is helemaal niet gerelateerd aan je gewicht. Ook dunne mensen kunnen last hebben van cellulite en genetica speelt vaak een grote rol.

Daarbij kunnen hormonale veranderingen en levensstijl invloed hebben op cellulite. Bij gebrek aan beweging, een ongezond dieet, roken en overmatig alcoholgebruik, kan cellulitis zich sneller ontwikkelen. Maar nu de grote vraag: kunnen we die bobbels wegmasseren?

Wat is zelfmassage?

Zelfmassage is simpelweg het masseren van je eigen lichaam met technieken zoals kneden, wrijven of drukken. Je kunt daarbij gebruik maken van je handen of van hulpmiddelen zoals foamrollers, massagecups, of speciale anti-cellulite massagerollers.

Het idee is dat door regelmatig te masseren, je de bloedsomloop stimuleert, vochtophopingen vermindert en het onderliggende vet losmaakt, waardoor de huid strakker en gladder wordt. Hier zijn een aantal manieren waarop zelfmassage zou kunnen helpen:

  1. Boost voor je bloedsomloop
    Wanneer je je huid masseert, stimuleer je de bloedcirculatie. Dit kan helpen om opgehoopt vocht sneller af te voeren en je huid tijdelijk gladder te maken. Minder vochtophoping betekent een strakker ogende huid, maar het is vaak maar tijdelijk. Het effect kan langzaam verdwijnen.
  2. Lymfedrainage
    Een slechte lymfecirculatie kan bijdragen aan een opgeblazen huid en verergering van cellulitis. Door regelmatig te masseren, stimuleer je de lymfestroom, wat zou kunnen helpen om opgehoopt vocht af te voeren. Daardoor ziet je huid er soepeler en gezonder uit.
  3. Losmaken van het bindweefsel
    Cellulite wordt ook beïnvloed door de structuur van je bindweefsel. Door je huid en spieren te masseren, zou je dit bindweefsel kunnen losmaken en versoepelen. Dit kan in sommige gevallen helpen om de vetophopingen minder zichtbaar te maken. Methoden zoals cuppingmassage, waarbij een vacuüm op de huid wordt gecreëerd, zijn hierop gebaseerd en kunnen voor een tijdelijke verbetering zorgen.

Wat zegt de wetenschap?

Zelfmassage zou kúnnen helpen. Maar werkt het ook daadwerkelijk? Dat is waar het lastig wordt. Hoewel er veel mensen zijn die zweren dat het voor hen werkt, is het wetenschappelijke bewijs voor langdurige effecten van zelfmassage op cellulite behoorlijk beperkt.

De meeste onderzoeken die er zijn, laten zien dat zelfmassage vooral op korte termijn werkt. Je huid kan er inderdaad tijdelijk strakker en gladder uitzien, maar zodra je stopt, komt het probleem vaak weer terug. Dus het effect is er, maar om blijvende resultaten te zien, moet je het regelmatig blijven doen.

De voor- en nadelen van zelfmassage

In tegenstelling tot medische behandelingen of dure crèmes, kost zelfmassage eigenlijk niks. Alleen tijd. Je kunt het gewoon thuis doen en hebt in principe niks anders nodig dan je eigen handen. Als je op zoek bent naar een snel antwoord voor bijvoorbeeld een evenement, kan zelfmassage zeker helpen om je huid er tijdelijk gladder en strakker uit te laten zien. Bovendien kan zelfmassage helpen om spanning in je spieren te verlichten, wat altijd een fijne bonus is.

Helaas is zelfmassage geen blijvende, magische oplossing voor cellulite. Zodra je stopt, is de kans groot dat de resultaten verdwijnen. Je zult het dus echt zeer regelmatig en langdurig moeten doen, wat nogal tijdrovend kan zijn. En hoewel veel mensen erbij zweren, is er geen hard bewijs dat zelfmassage een significant effect heeft cellulite.

Wat kun je nog meer doen tegen cellulite?

Als je op zoek bent naar blijvende resultaten, zijn er andere opties die je kunt overwegen naast zelfmassage. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld helpen om je huid strakker te maken en je spieren te versterken, wat cellulitis minder zichtbaar kan maken.

Daarnaast kunnen medische behandelingen zoals lasertherapie of radiofrequentie mogelijk effectiever zijn voor het aanpakken van de onderliggende oorzaken van cellulitis. Maar ook een gezonder dieet, stoppen met roken en minder alcohol kan helpen. En die laatste drie dingen zijn natuurlijk áltijd goed.

Lees hier nog meer tips om cellulite te verminderen, over hoe je cellulite kunt omarmen en alles over het verschil tussen cellulitis en cellulite.

Alles over de kracht van een Ayurveda massage

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️