Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)
Zelfliefde is iets met badderen met heel veel schuim, gezichtsmaskers en teennagels lakken, toch? Klinkt zoetsappig en niks voor mij, dacht ik. Ik zorg al hartstikke goed voor mezelf en doe over het algemeen vooral de dingen waar ik gelukkig van word. Ik zou misschien m’n haar wat vaker moeten kammen en regelmatiger moeten slapen, maar meer zelfliefde met al die smeersels? Niet aan mij besteed. Althans, dat dacht ik. Zelfliefde blijkt namelijk méér dan alleen dat zoetsappige beeld.
Ik ging me eens ging verdiepen in wat zelfliefde nou eigenlijk precies inhoudt. Sceptisch, maar ook nieuwsgierig verdiepte ik me in het onderwerp en volgde ik onder andere de online Zelfliefde Challenge van Nadja van Osh afgelopen zomer. Daar leerde ik een aantal wijsheden over zelfliefde (ik bleek gelukkig goed op weg, zelfs met klitten in mijn haar) die alles behalve zoetsappig zijn, en eerder lijken op een fundering voor een duurzaam gelukkig leven.
Meer dan alleen badderen met te veel schuim
Eén van de eerste dingen die ik me realiseerde, is dat het bekende beeld van zelfliefde (lees: met rozenblaadjes in een bad zitten en een glossy lezen en crèmes smeren tot je erbij neervalt) slechts een onderdeel is van zelfliefde en dat zelfliefde veel verder gaat dan alleen dat. Toegegeven: elke keer áls ik dan wel de tijd neem om in bad te gaan (ik heb geen bad, dus dat maakt het in eerste instantie al lastig), m’n teennagels eens lak en maskers opsmeer, voel ik me altijd véél beter en meer zen dan verwacht.
Maar, nóg meer bereik je met deze fundamentele principes van zelfliefde:
Doe je waar je gelukkig van wordt?
Een graadmeter om te peilen hoe het zit met liefde voor jezelf is door te kijken naar hoe jouw dagen gevuld zijn. Ben je blij om naar je werk te gaan? Haal je voldoening uit het werk dat je doet? Natuurlijk bestaat een baan waar álles perfect is waarschijnlijk niet, maar hoe zit het met de basis? Sta je voor wat je doet? Krijg je er energie van?
Must read: Aan de slag met zelfliefde: 8 simpele tips waarmee je vandaag nog mee kan beginnen
Als je op al deze vragen een ‘ja’ hebt geantwoord, dan ben je op de goede weg. Uiteindelijk ben je vaker op je werk dan dat je thuis bent (als je fulltime of bijna fulltime werkt althans). Dus je kan er maar beter voor zorgen dat je daar gelukkig bent, jezelf kunt ontwikkelen en vooral een gevoel van voldoening ervaart.
Omring je je met mensen die jou energie geven?
Sommige mensen in je leven kan je niet uitzoeken, die zijn er nu eenmaal. Hopen maar dat je een leuke familie en fijne collega’s hebt. Andere mensen kan je daarentegen wél uitzoeken, zoals je vrienden. Hoewel het soms gewoon makkelijker lijkt om die ene vriendschap aan de te houden, terwijl jullie allebei weten dat je nog maar weinig tegen elkaar te zeggen hebt en vooral uit beleefdheid afspreken, is het oké als vriendschappen verwateren. Jij verandert, de ander verandert en dat is oké.
De hamvraag is: krijg je energie van degene met wie je afspreekt? Als dat niet het geval is, kan je die tijd misschien beter investeren in mensen waarvan je wél energie krijgt, die je dingen kunnen leren en waarvan je na afloop (en op de lange termijn) met een goed gevoel naar huis fietst. Misschien moeten we ons minder vastklampen aan het idee dat er niets boven een lange vriendschap gaat. Die tijd kan je ook investeren in jezelf, me-time nemen, tijd steken in persoonlijk ontwikkeling, sporten of wat dan ook: zelfliefde gaat om goed zorgen voor jezelf. Jouw omgeving speelt daar een grote rol in. Ga eens na: van wie krijg je energie en bij wie kost het vooral energie als je afspreekt? Wie zijn de A-spelers in jouw leven?
Welke energie geef jij je lichaam?
Het is makkelijk om te vergeten dat je lichaam meer is alleen dan een zak botten die jou van A naar B sleept. Je lichaam is verbonden met je geest en daar kan je door er op de juiste manier voor te zorgen, enorm van profiteren. Sterker nog: als jij goed voor je lichaam zorgt, zul je je mentaal óók beter gaan voelen.
Dit vind je vast ook interessant: Waarom je beter kan stoppen met ongezond eten als je geen tijd hebt voor zelfliefde
Dagelijks wandelen of een paar keer in de week sporten, zorgt dat je lichaam in allerlei opzichten fit blijft, je allerlei positieve stofjes als endorfines, serotonine en dopamine aanmaakt en dat je brein fit blijft. Een sportklasje of een rondje rennen is misschien tijdens de activiteit niet altijd leuk, maar de energie het je oplevert(bij de één is dat meer dan de ander) en hoe goed je daarmee voor jezelf zorgt op de lange termijn, weegt daar uiteindelijk tegen op.
Welke bouwstenen geef je je lichaam?
Dat geldt ook voor de voeding: welke bouwstenen geef jij je lichaam zodat het optimaal kan functioneren? Ben je vaak moe en heb je weinig tijd (me…), dan is het meer dan verleidelijk om even snel wat eten te halen of nog iets in elkaar te flansen en het snel weg te werken. Vers en onbewerkt eten en daar de tijd voor nemen, is echter dé manier om je lichaam gezonde voeding te geven en het op de juiste manier energie te laten verbranden. Elke dag strikt rauwe groente eten is zeker niet het doel, maar een plant based-dieet waarin de basis vers is en je bewust nadenkt over de dingen die je je lichaam geeft, heeft een enorme invloed op hoe jij je voelt.
Zelfliefde gaat dus eerder over een holistische kijk naar jezelf: zorg ik goed voor mezelf? Doe ik de dingen waar ik gelukkig van wordt met de mensen die mij energie geven en geef ik mijn lichaam daar de juiste bouwstenen voor? En dat rijkelijk schuimende bad en haarmasker? Die zijn natuurlijk niet minder belangrijk. Stiekem toch best belangrijk, dat zoetsappige woordje.
Treat yourself well people!
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!