Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 22 sep 2024
Leestijd: 6 minuten

11 x zelfhulpboeken waar je (wel) wat aan hebt

We durven het bijna niet toe te geven, maar de zomer komt alweer bíj́na aan haar einde en de avonden worden langzaam helaas steeds wat korter. Om niet meteen met je neus in een herfst- of winterdip terecht te komen, komen we met een beter voorstel. Namelijk jezelf onderdompelen in een stapel positiviteit, zelfhulpboeken genaamd! Word je soms een beetje moe van die niet-zo-fijn-leesbare zelfhulpboeken? We got you covered: aan deze zelfhulpboeken heb je wél wat.

Zou je graag meer zelfhulpboeken over zelfontwikkeling, coaching of positief denken willen lezen, maar dan wel graag de titels waar je écht wat aan hebt, geschreven door auteurs die écht wat te zeggen hebben?

Zelfhulpboeken waar je wél wat aan hebt

Deze zelfhulpboeken, onder meer getipt door de e-reader expert KOBO, gaan je daar perfect bij helpen. 

1. Morele ambitie, Rutger Bregman

Je kent Rutger Bregman vast en zeker van zijn boek De meeste mensen deugen, en daar hield hij het niet bij. In zijn boek Morele ambitie beschrijft hij de beweging van pioniers die bruisen van morele ambitie: de wil om bij de besten te horen, maar met andere maatstaven van succes. Geen dik salaris, deftige titel of corner office, maar een carrière die gewijd is aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen. Op zoek naar een gids voor hoe ook jij dat pad kunt volgen? Zoek niet verder. 

2. Elke dag zelfzorg, Nina Mouton

Je hoort het vaak: een betere wereld begint bij jezelf. En hoewel deze uitspraak eigenlijk van toepassing is op de planeet, kun je hem ook best mooi op jezelf toepassen. Je moet immers goed in je eigen vel zitten, om er écht voor een ander te kunnen zijn.

Ja inderdaad – maar hoe doe je dat dan? In Elke dag zelfzorg tipt Nina Mouton je 365 momenten van zelfzorg die je in je eigen tempo kunt verkennen. Zo ontdek je stap voor stap wat zelfzorg heel concreet voor jou kan betekenen en hoe je het een vaste plek kunt geven in je leven.

3. In tien stappen naar mentale rust, Kirren Schnack

De stap om naar een therapeut te stappen, is voor sommige mensen, naast duur, vaak groot. Bovendien heeft niet iedereen coaching nodig. Toch ervaren veel mensen dagelijks angst- en stressgevoelens. In In tien stappen naar mentale rust, leer je begrijpen wat je doormaakt en hoe je je gevoelens kunt veranderen, zonder dat je er meteen wekelijks voor op een sofa hoeft te liggen.

4. De monnik die zijn Ferrari verkocht, Robin Sharma

Als een non-fictie boek wereldwijd 15 miljoen keer is verkocht en de gemoederen al 25 jaar bezighoudt, dan kan het niet anders dan dat je benieuwd bent naar de inhoud, eens? De monnik die zijn Ferrari verkocht, vertelt het ongelooflijke verhaal van de succesvolle advocaat Julian Mantle, die door zijn onevenwichtige leven een bijna fatale hartaanval krijgt.

Zijn fysieke en emotionele instorting zet hem ertoe aan zijn leven onder ogen te zien. Het resultaat? Een boeiende zoektocht naar betekenis. Benieuwd hoe je met meer moed, evenwicht, overvloed en vreugde kan leven? Dan is dit zeker één van jouw zelfhulpboeken.

5. Jouw adem, jouw medicijn, Nikki van der Velden

We ademen gemiddeld zo’n 22.000 (!) keer per dag. Volledig automatisch en zonder erover na te hoeven denken. Wil je nou iets vaker stilstaan bij de manier waarop je ademt? Dan is het boek van ‘ademevangelist’ Nikki van der Velden een leuke manier om daarmee te beginnen.

Volgens Nikki is het kunnen opmerken en sturen van je adem een enorm onderschat vermogen van het mens-zijn. Ze noemt je adem de grootste bron van levensenergie, en de manier waarop je ademt is volgens haar van grote invloed op hoe je je voelt. Haar boek is als een praktisch werk vol belangrijke kennis, inzichten, ervaringsverhalen, tips en praktische oefeningen voor meer rust en geluk in je leven.

6. Leef langer, Peter Attia

Een langer én beter leven – klinkt goed, niet? In Leef Langer (overigens een #1 New York Times-bestseller), komt arts en ouderdomsexpert Peter Attia met een nieuwe, proactieve en persoonlijke aanpak voor het voorkomen van chronische ziekten en het verlengen van de gezondheid op de lange termijn.

Want wat voor de één een risico is, zal bij een ander geen enkel probleem opleveren. Met praktische adviezen en de nieuwste wetenschappelijke technieken en inzichten op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, slaap en mentale gezondheid helpt Attia je een pad uit te stippelen dat werkt voor jou.

7. Gedachten zijn klootzakken, Sanne van Arnhem

In Gedachten zijn klootzakken vind je veel herkenbare voorbeelden van uiterst-niet-helpende-gedachten, gecombineerd met tips vanuit de psychologische blik op gedachten en gedragsverandering. Want net als bij real-life klootzakken, kun je er niets aan doen dat bepaalde gedachten bestaan, maar kun je er wel voor kiezen hoe je ermee omgaat.

8. Van chaos naar rust, Dayna Abraham

En van klootzakken, naar… kinderen. Die we uiteraard geen klootzakken zouden willen noemen, maar waarbij driftaanvallen, een grote mond, ontroostbare huilbuien soms wel tot de orde van de dag behoren. Het ouderschap kan dan ook behoorlijk stressvol en overweldigend zijn. Al helemaal met een temperamentvol kind in huis. Daarom ontwikkelde opvoedexpert Dayna Abraham een overzichtelijke stap-voor-stap-aanpak om ouders te helpen een gezin te vormen dat de kalmte weet te bewaren. Van chaos naar rust zit vol met voorbeelden uit de praktijk, praktische tips en illustraties, en is wetenschappelijk onderbouwd én getest door honderdduizenden gezinnen.

9. Your Pocket Therapist, Annie Zimmerman

Elke dag ontmoet psychologe Annie Zimmerman, auteur van Your Pocket Therapist mensen die worstelen met het leven. Ze willen verandering, ze willen zich beter voelen, ze willen een patroon doorbreken. Maar ze weten niet waar ze moeten beginnen. Cliënten vragen haar: waarom kan ik niet slapen? Waarom ging ik terug naar mijn ex? Waarom verloor ik mijn geduld? Waarom eet ik te veel? 

Your Pocket Therapist is een hulplijnHet boek stelt je in staat om je eigen gedrag te observeren en jezelf te leren kennen. Ook staat het vol tips, verhalen, oefeningen en lessen die je helpen om zelfbewuster te worden, die je anders leren kijken naar je gedrag en je relaties, en die eraan kunnen bijdragen dat je gelukkiger bent.

10. Doorbreek de sleur, Tali Sharot en Cass R. Sunstein

Het is niet leuk, maar helaas wel de waarheid: alles wat nieuw is, verliest ooit zijn glans. Zelfs spannende relaties, topbanen en schitterende kunstwerken. Dat kun je accepteren (waarschijnlijk zonder dat je het zelf doorhebt), of je kunt proberen met nieuwe ogen naar een bepaalde situatie te kijken.

In Doorbreek de sleur bundelen Tali Sharot en Cass R. Sunstein inzichten uit de neuro- en gedragswetenschappen om precies dát te doen. Ze leren hoe we de wereld met nieuwe ogen kunnen bekijken, ingesleten routines kunnen doorbreken en onze hersenen kunnen resetten voor een gelukkiger leven. Zeer de moeite waard, dunkt ons.

11. De magie van reizen, Rosa Bertram

En natuurlijk het boek van BEDROCK’s eigen Rosa Bertram, die in haar boek laat zien wat reizen met ons doet en hoe reizen ons kan helpen vrijer te leven. De magie van reizen neemt je mee op reis, van begin tot einde. Door nieuwe culturen, ongerepte natuur en moeilijke momenten.

Rosa onderzoekt wat reizen met ons doet en sprak met psychologen, filosofen en wetenschappers. Daarnaast deelt ze haar eigen avonturen en verhalen van andere reizigers. Ze gelooft namelijk dat we als mens niet gemaakt zijn om de hele dag tussen vier muren te leven. Reizen is een perfecte manier om jezelf uit te dagen en het leven onder de loep te nemen. Hoog tijd om eropuit te trekken, dus!

Beter worden in lezen? We delen zes tips om beter te lezen. En wist je dat wie houdt van literatuur lezen, waarschijnlijk een groter empatisch vermogen heeft?

Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️