De kracht van (zelf)massages volgens Ayurveda
Massages met olie is een duizenden-jaren-oude methode in de Indiase geneeswijze Ayurveda en één van de grootste geheimen achter het succes en de effectiviteit ervan. Niet alleen omdat massages zo fijn zijn, maar ook omdat het veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Het wordt dan ook aangeraden om als onderdeel van je dagelijkse routine een ‘Abhyanga’ te doen. Abhyanga betekent letterlijk ‘olie aanbrengen op de huid’ en je kunt dit met licht masserende bewegingen doen.
Dit ritueel van olie aanbrengen op je huid ondersteunt het algehele welzijn, ontspant de spieren, voedt de dhatus (de 7 fundamentele weefsels van het lichaam), geeft rust en brengt je in balans. In dit artikel liggen we uit wat je kan bereiken met (zelf)massage.
Je huid is geen regenjas die het afval afstoot
De huid is ons grootste orgaan, het helpt afvalstoffen af te voeren, en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. We behandelen onze huid soms alsof het een regenjas is die al het afval afstoot, maar het tegenovergestelde is waar. De huid is een orgaan dat voeding opneemt en verteert. Zo heeft de huid ook haar eigen agni (spijsvertering). De huid werkt eigenlijk net als een zeef en is sterk absorberend. Daarom is het minstens zo belangrijk wat je op je huid smeert, als wat je in je mond stopt. Gek eigelijk toch dat we allerlei onnatuurlijke crème opsmeren? Leef bij het gegeven: ‘Wat je niet in je mond zou stoppen, smeer je ook niet op je huid.’
Volgens de Ayurvedische leer is de huid een goede ingang om je lichaam en geest te voeden. Neem als voorbeeld zonnestralen. De huid absorbeert deze, verteert het en zet het om naar vitamine D waardoor je endorfines aanmaakt waar je blij van wordt. Hetzelfde gebeurt er als je olie aanbrengt op de huid. De olie wordt geabsorbeerd, verteerd door de agni en omgezet naar voeding voor de fundamentele weefsels van het lichaam.
Dit vind je vast ook interessant: Zo geniet je van een zondag die past bij jouw Ayurvedische type
Ayurvedische Abhyanga (zelf)massages en behandelingen zijn van oorsprong therapeutisch, doeltreffend en efficiënt om je body en mind in balans te brengen en kunnen verschillende ziekten of kwaaltjes (mentaal en fysiek) te voorkomen. Bij de behandeling houd je rekening met het individu, zoals iemands staat van welzijn en unieke constitutie. Daar pas je de treatment op aan, met eventueel (medicinale) oliën of poeders.
De positieve effecten van regelmatige oliemassage
Maar, oliemassages hebben nog veel meer voordelen.
- Het voedt en verzacht de huid en de fundamentele bindweefsel.
- Smeert de gewrichten, ontspant de spieren en helpt bij stijfheid en pijnen.
- Heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel
- Stimuleert de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
- Aangename aanrakingen op de huid, maken oxytocine aan in het lichaam en geven een gevoel van verbondenheid, geborgenheid en geluk.
- Het helpt bij slapeloosheid, heeft een verjongend effect op lichaam en geest, geeft een gezonde gloed aan de huid, versterkt het immuunsysteem, stimuleert de spijsvertering én helpt bij vermoeidheid en stress.
- Brengt de vata dosha in balans.
Het balans van dosha’s
Volgens de Ayurvedische leer worden onze fysieke-, psychologische- en karaktereigenschappen beïnvloed door de 3 bio-energieën vata, pitta en kapha. Iedereen bevat een unieke samenstelling van deze dosha’s, zo is de één meer dominant dan de ander. Maar iedereen heeft alle dosha’s.
De vata dosha is het principe van beweging en beheert alle beweging, inspanning en ademhaling. Op een meer subtiel niveau is vata verantwoordelijk voor het functioneren van gedachten, ideeën en creativiteit. In de drukke wereld waarin we nu leven kan de vata dosha makkelijk uit balans raken (denk aan stress en prikkels). Ook is vata verantwoordelijk voor 80 procent van alle ziekten. Ongeacht je constitutie is het dus voor ieder belangrijk om vata en haar kwaliteiten licht, koel, droog en beweeglijk te balanceren met de warmte, zwaarte, vochtigheid en stabiliteit van oliemassages. In Ayurveda zeggen ze namelijk ‘Like increases like’ en ‘opposites balance‘. In dit artikel lees je meer over de verschillende dosha’s.
Wat moet je weten over oliemassages
Biologische, koudgeperste sesamolie is de meest gebruikte olie voor Abhyanga dankzij de penetrerende en aardende kwaliteiten. Maar ook omdat sesamolie de kwaliteiten overneemt van de kruiden, specerijen of essentiële oliën waarmee je de olie mengt of brouwt voor de therapie. De therapeutische oliën worden gekozen op basis van je individuele constitutie of disbalansen om deze weer in balans te brengen. Voor algemeen gebruik is een biologische, koudgeperste sesamolie prima.
- Breng de olie warm aan op je huid. Verwarm de fles olie bijvoorbeeld in een flessenwarmer voor babies, of in een pannetje met warm water boven een waxine lichtje. Verhit de olie nooit boven de 42 graden.
- Masseer de olie zacht in over het gehele lichaam. Als je weinig tijd hebt kun je ook gericht de vata dosha aandacht geven door olie te masseren op de voeten, oren en kruin.
In Ayurveda vormen lichaam en geest een integrale eenheid. Voor optimaal effect van de massage worden zowel de gever als de ontvanger van de massage geacht om in een ‘Sattvic state of mind’ te zijn. Een sattvic houding is een zuivere zijnstoestand. Dit helpt de prana (levensenergie) puur te laten stromen.
Must read: Krijg een stralende huid door te eten op basis van je dosha (volgens Ayurveda)
Masseren op een lege maag
Het beste is om oliemassages te doen op een nuchtere maag of wanneer het voedsel is verteerd. Onderga dus geen (zelf)massage na het eten, maar idealiter ’s ochtends als je wakker wordt. Laat je olie minstens een half uur tot een uur intrekken zodat het door de diepere lagen van je weefsels kan trekken. Ondertussen kan je het ontbijt alvast klaarmaken of iets in het huishouden doen. Neem wanneer de olie goed is ingetrokken een warme douche zonder zeep of neem een warm bad. Door de warmte openen je poriën en kan de olie nog beter worden opgenomen door de huid. Kijk uit dat je niet uitglijdt in de douche!
Oliemassages per dosha
Vata types kunnen rusteloos zijn, neigen het snel koud te hebben en kunnen schommelen in gewicht. Een warme, kalmerende en voedende dagelijkse oliemassage is key voor balans en gronding, voornamelijk in de herfst en winterperiode. Sesamolie is perfect voor vata en eventueel een beetje van de essentiële olie sandalwood
Pitta types neigen ernaar wat pittig en oververhit te zijn. De oliemassage mag verkoelend en aromatisch zijn. Verwarm de olie dan ook wat minder dan bij vata types. In de zomer kun je een gesmolten kokosolie gebruiken of sesamolie met verkoelende elementen zoals essentiële oliën met rozen, jasmijn, geranium, mint en lavendel. Gebruik een kleinere hoeveelheid olie dan voor vata’s en het hoeft ook niet dagelijks.
Kapha types neigen wat zwaarder en lusterlozer te zijn, en hebben behoefte aan een lichte en stimulerende olie met actieve en stimulerende bewegingen. Gebruik een kleine hoeveelheid olie en blend dit bijvoorbeeld met de essentiële olie on guard, of start de dag met dry brushing in plaats van een oliemassage.
Wanneer je oliemassages wilt vermijden:
- Bij acute koorts
- Bij ernstige ziekten
- Bij verteringsproblemen. Je huid kan de olie dan ook niet verteren.
- Wanneer kapha erg uit balans is
- Tijdens de eerste 3 maanden van zwangerschap
- Bij ontstekingen
Olie wordt in Ayurveda als essentieel onderdeel gezien voor balans en gezondheid. De vertaling van olie in het Sanskrit is Sneha, en dat betekent ook liefde. Jezelf verwennen met warme olie is ultieme zelfzorg en zelfliefde. Maak hier een gewoonte van!
Loulou Machinè studeert Ayurveda en samen met haar zus heeft ze het platform Go With The Glow opgericht: een lifestylewijzer naar een plantaardige, bewuste en duurzame levensstijl. Vanuit dit platform organiseren ze brunches, diner, workshops, lezingen en andere events om mensen in hun kracht te stellen geïnformeerde en bewuste keuzes te maken.
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!