Dagelijks een bakje yoghurt eten? Zo (on)gezond is dat
Een bakje met yoghurt en granola – het is een ontbijt waar we ‘s morgens maar al te graag voor wakker worden. Het is niet alleen een lekker ontbijt, maar is goed voor ons lichaam. Toch? Alhoewel: hoe zit dat eigenlijk? Hoe gezond is een dagelijkse portie yoghurt nu echt?
Yoghurt is gefermenteerde melk. Dat betekent dat er melkzuurbacteriën zijn toegevoegd aan de melk, waardoor de melk zuurder en dikker wordt.
We weten van andere gefermenteerde producten, kombucha bijvoorbeeld, dat deze erg gezond zijn. Maar hoe zit dat met yoghurt?
Is yoghurt gezond?
Een product als ‘gezond’ of ‘ongezond’ bestempelen is lastig, omdat het afhankelijk is van de rest van jouw voedingspatroon. Het eten van broccoli is bijvoorbeeld gezond, maar een voedingspatroon dat volledig uit broccoli bestaat niet.
We kunnen echter wel stellen dat het eten van yoghurt bijdraagt aan een gezond voedingspatroon, omdat er in yoghurt verschillende goede voedingsstoffen zitten, lezen we op de website van het Voedingscentrum. Voorbeelden daarvan zijn eiwitten, calcium, vitamine B12 en vitamine B2.
9 natuurlijke bronnen van probiotica (en wanneer je die nodig hebt)
Yoghurt is een vorm van probiotica. Dat zijn levende bacteriën die in onze zure maag kunnen overleven, omdat de yoghurt van origine ook zuur is. Probiotica kunnen mogelijk darmklachten verlichten, al vindt de Europese Voedselautoriteit EFSA de effecten van probiotica nog te weinig bewezen.
Het verschil tussen kwark, yoghurt en skyr
In het (plantaardige) zuivelschap in de supermarkt staat niet alleen yoghurt, maar heb je ook de keuze uit producten als kwark en skyr. Zijn al deze producten even gezond?
Voedingsdeskundige Camella Bot laat aan onze collega’s van Metro weten dat het qua voedingswaarden niet veel uitmaakt of je kwark, yoghurt of skyr eet. “In grote lijnen hebben de verschillende producten qua eiwitten en koolhydraten ongeveer dezelfde waarden.”
Waar zit ‘m dan wel het grootste verschil in? “Het grootste verschil zit ‘m in de hoeveelheid vet, en daardoor calorieën. In het algemeen geldt dat de gezondste variant diegene is met het laagste vetgehalte. Probeer dus, als je voor de schappen staat, te kijken naar de 0 procent vet-variant. Dan zit je altijd goed.”
Vruchtenyoghurt
Ook vruchtenyoghurt heeft vaak een prominente plek in de supermarkt, maar dit is vergeleken met naturel yoghurt een minder gezonde keuze. Dat komt omdat er bij deze vruchtenyoghurts vaak weinig vruchten, en veel suiker is toegevoegd.
Bij de Consumentenbond lezen we dat er in 100 ml vruchtenyoghurt vaak net zo veel suiker zit als in 100 ml cola. Wow!
Vegan yoghurt
Over het algemeen is ontbijten met yoghurt dus een goede optie, maar toch is yoghurt niet voor iedereen de beste keuze. Bijvoorbeeld voor mensen met een zuivelallergie, wat betekent dat het lichaam de zuivel niet goed kan verteren. Symptomen hiervan kunnen een opgezwollen keel, piepende ademhaling, hoge hartslag en huiduitslag zijn.
Betekent dat dat je met een zuivelallergie, of juist als veganist, helemaal niet kunt profiteren van de gezondheidsvoordelen van yoghurt? Nee!
Waarom we plantaardige zuivel wél zuivel zouden mogen noemen
Er zijn tegenwoordig veel plantaardige varianten te koop. Denk aan een sojayoghurt of een yoghurt gemaakt van kokosmelk. Een aantal voorbeelden:
- Alpro soja yoghurt
- Koko yogo van Jumbo
- AH soja yoghurt ongezoet
- AH kokosyoghurt naturel
- Aldi sojayoghurt
En dit is slechts een greep uit de plantaardige vervangers. Check vooral bij jouw plaatselijke supermarkt voor welke opties jij het beste kunt gaan.
Nog meer inspiratie nodig? Eerder deelden we al deze vier recepten met vegan yoghurt. Yummy!