Een fijne yogaflow voor een betere spijsvertering
Een slechte spijsvertering kan vervelende gevolgen hebben voor je lichaam. Denk maar aan buikkrampen die ervoor zorgen dat je eigenlijk alleen nog maar kan liggen of een opgeblazen buik waardoor je lievelingsbroek opeens niet meer past. Yoga-oefeningen speciaal gericht op de spijsvertering kunnen een uitkomst bieden. De juiste yoga-flow kan pijntjes verzachten en ervoor zorgen dat de spijsvertering wat soepeler gaat lopen.
Naast de fysieke pijn die een slechte spijsvertering met zich meebrengt, kunnen er op de lange termijn ook mentale gevolgen zijn.
Darmen in contact met brein
Wist je dat darmen namelijk constant in contact staan met je brein? Darmbacteriën produceren chemicaliën die van invloed zijn op je humeur. Zo wordt 90 procent van het gelukshormoon serotonine in de darmen aangemaakt. Darmklachten kunnen in het ergste geval zelfs tot depressie of neerslachtigheid leiden. Dus: hoe blijer je buik, hoe blijer je hoofd.
Last van je buik? Een wandeling in de buitenlucht zou zomaar kunnen helpen
Maar, andersom werkt het ook. Hoe je je in je hoofd voelt, heeft weer gevolgen voor hoe soepel je spijsvertering verloopt. Stress kan bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op je darmwerking, omdat langdurige stress slecht is voor het darmslijmvlies.
Ook put hoge stress de glutaminereserves uit, een aminozuur dat nodig is voor de opbouw van darmcellen.
Yoga bevordert spijsvertering
Voor onze darmen (en eigenlijk voor onze hele gesteldheid) willen we stress dus het liefste voorkomen. Een effectieve manier om te ontstressen is via yoga. Ook zorgen bepaalde yogaposes ervoor dat je buik gemasseerd en gedraaid wordt, wat de spijsvertering bevordert en verstopping kan voorkomen. Een win-win dus!
Slechte slaper? Dat heeft misschien te maken met je spijsvertering
Deze yogaflow is er speciaal op gericht om jouw spijsvertering een plezier te doen:
- Begin in de Stafhouding (Dandasana). Hierbij zit je op de grond met je benen tegen elkaar in een rechte lijn voor je. Houd je rug recht en flex je voeten, dat wil zeggen dat je met je tenen naar het plafond wijst. Je handen kan je naast je op de grond laten rusten.
- Ga door naar de Hoofd-naar-Kniehouding (Janu Sirsasana). De naam verraad het al, hierbij buig je met je hoofd richting je knie. Dit doe je door je rechtervoetzool tegen je linker dij aan te leggen en daarna je armen te strekken en over je linkerbeen heen te buigen. Het is hierbij belangrijk dat je dit met een rechte rug doet. Houd de houding voor één minuut vast en wissel daarna van kant.
- Nu komt de Tang (Paschimottanasana), ook een vooroverbuiging met rechte rug. Ga hiervoor terug naar de stafhouding en strek je armen omhoog. Buig dan met een rechte ruggengraat naar voren en probeer de buitenkanten van je voeten vast te pakken. Lukt dit niet? Kijk dan hoever je kan gaan met een rechte rug en houd dit voor één minuut vast.
- Ga daarna door naar Savasana (misschien wel onze favoriete yogappose), waarbij je languit op je rug op je matje ligt. Hierbij wijzen je tenen naar buiten en je handpalmen omhoog. Haal hier een paar keer rustig adem.
- Vanuit Savasana ga je door naar de Bevrijdende Houding (Apanasana). Breng hiervoor je knieën naar je borst en sla je armen om je benen heen. Trek je kin in en wieg een beetje heen en weer als dat fijn voelt. Hou vast voor één minuut en keer dan terug naar Savasana.
- Ga door naar de Liggende Twist (Jathara Parivartanasana). Terwijl je ligt zet je je voeten voor je op de grond, waardoor je benen een driehoek vormen. Spreid je armen wijd op de grond en laat je knieën naar links vallen. Kijk met je hoofd naar rechts en houd de pose voor 30 seconden vast. Wissel daarna van kant.
- Je eindigt weer in Savasana. Doe hier een paar ademhalingen en blijf zo lang liggen als dat het voor jou prettig voelt.
Naast een betere spijsvertering kan je yoga nog voor heel veel meer dingen inzetten: yoga voor als je veel achter je bureau zit, voor sterke buikspieren of yoga speciaal voor hardlopers.