Tips voor yoga tijdens je menstruatie (+ do’s en don’ts)
Yoga heeft heel veel voordelen. Zoveel zelfs, dat we het elke dag zouden kunnen én willen doen. Je wordt er rustig van, leeft meer in het moment en het zorgt voor een betere houding en flexibiliteit waardoor er meer energie door je lichaam stroomt. Toch zijn er tijdens je menstruatie een paar dingen waarop je wilt letten als je yoga doet.
Ik weet het nog goed. Ik volgde een yogaklas met slechts één ander persoon. De docent vroeg ons de matten te verschuiven richting de muur voor de volgende oefening. Hij keek me aan en vroeg me het gewoon op de man af, zonder enige waarschuwing: “ben je ongesteld?”. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Hoe wist hij dat?, flitste meteen door m’n hoofd. Soms heb ik namelijk het idee dat spirituele mensen me kunnen lezen, en dat werd bij dezen bevestigd.
Lees ook: Leven naar je cyclus: waarom dat als vrouw zo belangrijk is
“Hoe weet je dat?,” vroeg ik geschrokken. “Ik vroeg het omdat de volgende oefeningen niet geschikt zijn voor wanneer je ongesteld bent, dan we vinden een variant voor je,” antwoordde hij droog. Ik leerde toen 2 dingen: deze meneer kon niet ‘zien’ dat ik ongesteld was én sommige yoga poses zijn blijkbaar niet goed voor je wanneer je ongesteld bent. Paniek voor niks. Maar wel interessant om eens verder uit te zoeken hoe yoga en je menstruatie eigenlijk samengaan.
Ongesteldheid en yoga: gaat dat samen?
Hoe zit dat precies? Zoals je misschien weet, kan je je tijdens yoga in nogal ingewikkelde bochten wringen. De volgende dingen wil je juist wel en niet doen tijdens yoga als je ongesteld bent.
Do: houd je bekken laag
Bij poses waarbij je benen hoog in de lucht zweven, komen je bekken en heupen hoger dan je romp. Er komt dan meer druk te staan op het gebied rond de bekken waardoor je de druk kan voelen en bloedingen mee kan stimuleren. Dat wil je liever voorkomen, dus doe voornamelijk poses waarbij je bekken niet hoog in de lucht zweven. Dat brengt ons naar do #2.
Do: oefeningen op de grond
Volg rond de tijd van je menstruatie in elk geval voor een niet té intensieve flow. Je lichaam is al meer energie kwijt aan de ongesteldheid. Poses die je liggend en op de vloer doet (vooral heupopeners zijn aanraders!), zijn het fijnst tijdens je menstruatie. Denk aan een fijne yin yoga klas bijvoorbeeld.
Liggende en zittende yogaposes: zit op de grond met je benen gestrekt. Leg een kussen op je schoot en maak een rechte rug. Neem je armen mee naar boven en strek je lang uit. Houd je schouders laag en leun langzaan naar voren, met nog steeds een rechte rug. Ga richting je voeten of schenen voor een fijne stretch. Blijf een paar ademhalingen in deze positie.
Do: rust
Sommigen raden aan om totale rust te nemen van yoga tijdens de eerste dagen van je menstruatie, zo’n 3 dagen. Dat ligt natuurlijk helemaal aan jou en hoe jij je voelt. Heb je niet zoveel last van krampen? Dan kan een rustige flow juist heel fijn zijn om de energie goed door je lichaam te laten stromen.
Andersom geldt ook dat wanneer je wél last hebt van menstruatiekrampen, je misschien liever een paar dagen rust van yoga wilt nemen.
Do: meditatie
Meditatie brengt rust in je lichaam en geest. Juist tijdens je menstruatie is het fijn om die ontspanning te vinden in je lichaam. Een yoga work-out is een perfecte manier om naar een meditatie toe te werken.
Luister hier naar de Bedrock Meditaties.
Lees ook: Yoga: hoe pak je de draad weer op? Deze tips helpen je de mat op
Don’t: niet luisteren naar je lichaam
Soms voelt het alsof we verwijderd zijn van ons lichaam. Het leven gaat snel, we moeten (en willen) veel en het liefst doen we al die dingen ook perfect. Werk, vrienden, sporten, relaties; we zijn er maar druk mee. Rust nemen en reflecteren is nodig om op te laden en om écht in contact te komen met jezelf, en dus ook met je lichaam.
Luisteren naar je lichaam en leven naar je cyclus is ontzettend belangrijk. Ren jezelf niet voorbij en wees niet te streng voor jezelf. Geef je lichaam wat het nodig heeft. Grote kans dat dat tijdens je menstruatie rust is.
Don’t: actieve yoga
Nu je weet welke poses wél goed zijn voor je lichaam tijdens je menstruatie, is het logisch dat je het tegenovergestelde wilt voorkomen. Pas dus op met intensieve Ashtanga of poweryoga.
Meer leren over je menstruatie?
- Wat is menstruatie nu écht en hoe ga je ermee om? Jip Isabel legt uit
- Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period
- Tegelijk ongesteld worden: toeval of is er een wetenschappelijke verklaring voor?