Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 22 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

Af en toe en pilletje? Dít is het gevolg van drugsafval in de Nederlandse natuur

Een festival in het bos, een feestje op het strand of een illegale rave in de duinen: het klinkt als de ultieme vrijheid. Even ontsnappen aan de realiteit met een pilletje op. Tegenwoordig is dat zo gek niet meer, blijkt onder meer uit cijfers van het Trimbos. Maar wat je misschien niet beseft, is dat zo’n avond een flinke impact heeft. Niet alleen op je lichaam en geest, maar óók op de natuur.

De gevolgen van drugsgebruik in Nederland gaan helaas een stuk verder dan de kater de volgende dag.

Van XTC op een festival naar vervuiling

Volgens cijfers uit 2023 van het Trimbos gebruikte 10,8 procent van de Nederlanders ooit in hun volwassen leven ecstasy ofwel XTC. Nederland steekt daarmee (ver) uit boven andere Europese landen in het percentage inwoners dat ooit in het leven en in het afgelopen jaar ecstasy gebruikte.

Dat we in Nederland dus niet vies zijn van een pilletje, komt dan misschien ook niet als een verrassing. Maar de impact die het heeft op de natuur, waarschijnlijk wél. Want daar hoor of lees je niet veel over. En daar wil je misschien ook wel helemaal niet over nadenken als je lekker aan het dansen bent.

Toch is de impact veel groter dan je denkt. Via je urine, dat restjes van XTC bevat, en het drugsafval dat ontstaat bij de productie, belanden de drugsresten (ook van cocaïne en andere synthetische drugs) in de bodem en het grondwater. Veel drugsproducenten dumpen het afval in natuurgebieden of stoppen het in een gat in de grond. Op die manier verspreid het zich over een veel groter gebied. Met alle gevolgen van dien.

De impact van XTC-afval op dieren en planten

Dieren verdwijnen en overlijden in en rond zo’n gebied, vertelt boswachter Erik de Jonge bij Vroege Vogels van BNN Vara. Hij kreeg in 2021 een belletje van Brabants Landschap dat er een groot drugslab was gevonden. Het was de grootste drugsdumping van Europa. “Het is nodig geweest om vierhonderd mooie bomen te kappen en zesduizend kuub grond (dat is zo groot als twee olympische zwembaden vol, red.) weg te halen – waarvan een deel echt heel erg verontreinigd was.” Dat gebeurt overigens niet alleen bij festivals, maar ook door recreanten die drugs gebruiken en daarna plassen in de natuur.

De chemische resten die achterblijven in bossen, rivieren en velden hebben dus een directe invloed op het ecosysteem. Planten, dieren (ook vissen en andere waterdieren) en zelfs ons drinkwater krijgen ineens te maken met giftige stoffen die voortkomen uit drugsafval. De langdurige blootstelling kan zelfs leiden tot het verdwijnen van kwetsbare flora en fauna… Niet zo onschuldig dus, zo’n pilletje.

Wat kun jij doen?

Misschien gebruik je af en toe drugs en sta je hier niet zo bij stil. Als je wel degelijk om de natuur geeft, weet dan dat je dít kunt doen om impact te maken:

  • Denk na over je gebruik: is dat pilletje of lijntje het waard als je weet wat de productie en het afval veroorzaken?
  • Kies je locatie bewust: festivals en feesten in natuurgebieden lijken idyllisch, maar de natuur betaalt de prijs.
  • Plas niet in het wild: hoe onschuldig het ook lijkt, drugsresten in je urine belanden uiteindelijk in het water.
  • Meld drugsafval: zie je verdachte vaten of chemisch afval in de natuur? Meld het dan bij de politie.

Een avondje losgaan met een pilletje lijkt misschien onschuldig, maar de verborgen schade is dus enorm. Echte vrijheid? Die zit in een gezonde planeet!

Legalisering van XTC: wel of niet een goed idee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️