Eitje bij het ontbijt? Waarom witte eieren duurzamer zijn dan bruine eieren
Als je voor het eierschap in de supermarkt staat, zie je rijen vol doosjes met bruine eieren. Klein, medium, groot en scharrel, vrije uitloop of biologisch – maar altijd bruin. In het onderste schap ligt één plastic verpakking met witte eieren. Dat wekt de indruk dat bruine eieren een stuk beter zijn dan witte. Maar dat is helemaal niet zo – eerder het tegenovergestelde.
Dat blijkt uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde die vorige maand werd uitgezonden. Het programma ging op zoek naar het verschil tussen bruine en witte eieren.
Het verschil tussen bruine en witte eieren
En wat blijkt? Dat verschil bestaat helemaal niet. Witte eieren zijn even lekker en even gezond als bruine eieren. Waar wél een verschil in zit, is de duurzaamheid. Kippen die witte eieren leggen, hebben daar een stuk minder voer voor nodig – en dat betekent ook minder grondstoffen. Witte eieren zijn daardoor duurzamer.
En o ja, de kippen zijn ze nog efficiënter ook: ze leggen geen 290 à 310, maar net iets meer (300 à 320) eieren per jaar. Daar komt bij dat ze geen 14, maar 15 of 16 maanden leven. Nog steeds niet bepaald lang, maar toch. Kipster, een boerderij uit het programma die alleen maar witte eieren produceert, noemt zichzelf dan ook ‘de meest mens-, dier-, en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld’. Durven we aan te twijfelen omdat het alsnog gewoon scharreleieren zijn, maar ze hebben wel 3 Beter Leven-sterren.
LEES OOK: Deze 5 feitjes over amandelmelk wil je weten
Waarom we dan toch het liefst bruine eieren eten? Omdat we die onterecht juist associëren met diervriendelijkheid, legt iemand van Kipster uit. In de jaren ’70 en ’80 lagen de supermarkten vooral vol met eieren van ‘legbatterijkippen’. Toen er op een gegeven moment ook scharreleieren kwamen, onderscheidden die zich ook in kleur, zodat duidelijk was dat ze anders waren. Ondanks dat witte eieren inmiddels dus wél goed zijn, denken mensen vaak nog steeds aan dieronvriendelijkheid als ze die zien. En dat ze in zo’n lelijke verpakking zitten, helpt natuurlijk ook niet.
De supermarkt verdient aan bruine eieren
Als gevolg van onze voorkeur voor bruine eieren, worden de witte eieren uit Nederland voornamelijk geëxporteerd. Want dat is het gekke: er zijn in Nederland meer witte dan bruine eieren, alleen krijgen wij die nooit te zien. In plaats daarvan verdient de supermarkt flink geld aan bruine eieren. Ondanks dat ze hetzelfde smaken, kosten witte eieren zo’n 16 cent per stuk en bruine maar liefst 24. De pluimveehouder ziet maar weinig van dat extra geld terug; het gaat vooral naar de verkoper.
Dus wil je morgenochtend graag een gekookt eitje bij je ontbijt, ga dan vooral voor de witte variant. Hoef je die niet alleen maar te kopen om te beschilderen met Pasen. En als wij meer witte eieren kopen, komen die uiteindelijk ook meer op de markt.
Meer lezen over duurzaamheid?
- Zo kun je op een makkelijke manier duurzamer koken
- Dit zijn de leukste podcasts over duurzaamheid
- Duurzaam uit eten? Dit zijn 10 spannende groenterestaurants door heel Nederland