Vegan vrijdag: witte bonensoep met chipotle en groene kruiden
Een vegan maaltijdsoep: wie niet beter weet zou kunnen denken dat dat een saai gebeuren is. Zo’n soep die je niet vult en die flets is qua smaak. Gelukig weten wij wel beter en bewijst deze witte bonensoep met chipotle en groene kruiden het tegendeel. Die is zó vullend en zó goed op smaak dat je nooit meer anders wil.
Witte bonen zijn trouwens sowieso heel goed voor je. Voedingsexperts pleiten er niet voor niets al jaren voor dat peulvruchten gezonder voor je zijn dan dierlijke producten. Koop ze dus gerust wat vaker, en verwerk ze dus gerust in deze witte bonensoep.
Ingrediënten voor 3 personen:
- Olijfolie
- 1 witte ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 kleine wortel, geschild en in fijne stukjes
- 3 stengels bleekselderij, in fijne stukjes
- Handje verse peterselie
- 200 gram hele tomaten uit blik (bijvoorbeeld datterini)
- Scheutje witte wijn
- 400 gram witte bonen uit blik (bijvoorbeeld limabonen)
- 1 liter groentebouillon
- Zwarte peper
Voor de toppings:
- 3 eetlepels chipotle in adobo saus
- 3 handjes groene kruiden: mix van dille, bieslook, tijm,…
Witte bonensoep met chipotle en groene kruiden
Verhit de olijfolie op laag vuur en fruit de ui, knoflook, wortel en selderij aan tot alles zacht is. Wees geduldig en blijf een laag vuur aanhouden, dit duurt ongeveer 10 à 15 minuten. Voeg daarna de peterselie toe, roer met een pollepel en bak nog een paar minuten.
10 x voeding die boordevol vezels zit (en je dus wilt binnenkrijgen)
Voeg daarna de tomaten en een scheutje witte wijn toe. Roer goed en laat stoven tot het vocht van de tomaten en de witte wijn volledig is verdampt.
Voeg de volledige inhoud van het blik witte bonen en de bouillon toe. Draai het vuur naar de laagste stand en laat nog eens een kwartier stoven. Maak af met flink wat gemalen zwarte peper.
Schep de witte bonensoep in kommen en maak af met de chipotle en de verse kruiden. Lekker met vers zuurdesembrood.