Bye bye winterdip: slaap, supplementen en sporten als energieboost
Voor velen is het herkenbaar: wanneer je in de ochtend je huis verlaat om naar werk of school te gaan, is de wereld nog gehuld in duisternis. Bij thuiskomst word je opnieuw geconfronteerd met een donkere wereld. De winter is nu al een tijdje bezig en waar de een het heerlijk vindt en geniet van het koude weer, is het voor de ander wat lastiger om deze maanden door te komen. Voor sommigen zorgt dit zelfs voor een ware winterdip die gepaard gaat met een sombere stemming, prikkelbaarheid, gevoelens van waardeloosheid en een voortdurend gevoel van slaperigheid tot gevolg.
Het kan dan ook best een uitdaging zijn om de wintermaanden energiek door te komen. Gelukkig zijn er een aantal onderdelen in je dagelijks leven die je deze winter wat extra aandacht kan geven om deze periode met meer energie te doorstaan: slaap, supplementen en sporten.
Dag en nacht in balans
Iedere ochtend, wanneer de wekker gaat, bevindt de wereld zich nog in diepe duisternis. Daardoor kan het voor sommige mensen best een struggle zijn om uit bed te komen. Toch is op de juiste manier ontwaken belangrijk voor hoe je je de rest van de dag voelt. Dit heeft alles te maken met je bioritme, dat cruciaal is voor jouw energieniveau.
‘s Avonds, wanneer het donker wordt, begint je lichaam melatonine, het slaaphormoon, aan te maken waardoor je kunt genieten van een aangename nachtrust. In de ochtend is juist cortisol van nature op zijn hoogtepunt, wat je waakzaam maakt, allemaal onder invloed van het daglicht. En dat ontbreekt juist in de sombere wintermaanden.
Als je niet in harmonie met dit ritme leeft, bijvoorbeeld door laat naar bed te gaan, veel blauw licht te gebruiken voor het slapengaan, of ’s ochtends lekker lang te snoozen, kan dit invloed hebben op je bioritme. En dat heeft weer gevolgen voor hoe energiek je je zowel in de ochtend als gedurende de rest van de dag voelt.
Maar hoe kan je ervoor zorgen dat het opstaan ’s ochtends minder moeizaam verloopt? Wees je allereerst bewust van het licht om je heen. In je hersenen bevindt zich namelijk een groepje cellen dat reageert op de hoeveelheid licht die op je netvlies valt.
Dit beïnvloedt de productie van cortisol in je lichaam. Wanneer de ochtend aanbreekt, open dan de gordijnen en zet het licht aan. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruikmaken van een daglichtlamp om het natuurlijke licht na te bootsen als je wakker wordt. In de ideale situatie maak je in de ochtend ook even een wandeling in de buitenlucht voor een frisse neus.
En ’s avonds? Beperk dan het gebruik van televisie, telefoon of tablet en dim het licht in de kamer. Overweeg bijvoorbeeld het dragen van een bril die blauw licht blokkeert. Hierdoor stijgt je melatoninespiegel, wat het inslapen aanzienlijk vergemakkelijkt.
Supplementen in strijd tegen winterdip
Wat naast een goed bioritme kan helpen bij een winterdip is het aanvullen van vitamines met behulp van supplementen. Jouw hersenen hebben namelijk verschillende vitamines nodig om goed te functioneren.
Eén van de belangrijkste voor in de winter is vitamine D. Aan het einde van het jaar kan het zo zijn dat je voorraad, die je in de zomer hebt aangemaakt, op begint te raken. Dit gebeurt nog sneller als je in de zomer wat minder vaak buiten bent geweest, doordat je binnen moest werken of de zon niet krachtig genoeg is. Dan heb je simpelweg niet zo’n grote voorraad om uit te putten.
Een goede vitamine D-spiegel is cruciaal voor het functioneren van de hersenen, met name voor de productie van serotonine. Dit gelukshormoon kan je als wapen gebruiken tegen je winterdip. Het is dan ook aan te raden om vitamine D, vitamine K én het mineraal magnesium samen te slikken voor de beste opname.
Naast vitamine D kan ook magnesium helpen bij het verminderen van een gebrek aan energie. Het werkt als een waar antistressmiddel. Bij een winterdip is een magnesium-tauraat supplement een goede keuze, omdat het gunstig is voor je gemoedstoestand en het elk proces in het dopamine- en serotoninesysteem beïnvloedt. Die laatste twee zorgen voor gelukshormonen die je in deze tijd van het jaar soms net even wat extra nodig hebt!
Als laatste is omega-3 belangrijk voor de weerbaarheid bij stress, omdat het de celademhaling bevordert. Dit is de manier waarop jouw cellen voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden, waardoor de energieproductie verbetert. Omega-3-vetzuren staan ook bekend om hun positieve invloed op het humeur. Vetzuren en omega-3 kan je innemen door het eten van vette wilde vis, 100 procent grasgevoerd biologisch vlees, eieren met eigeel, avocado, kokosrasp, hennepzaadolie, rauwe noten, schaal- en schelpdieren en nog veel meer! Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat mensen die regelmatig vis eten minder last hebben van somberheidsklachten.
Winter work-out
Wanneer het buiten guur en regenachtig is, lijkt niets verleidelijker dan met een warme kop thee op de bank kruipen. Toch is het juist in de winter van belang om actief te blijven. Regelmatig sporten vormt een effectieve remedie tegen een winterdip. Een van de redenen hiervoor is de blootstelling aan daglicht tijdens het sporten. Bovendien versterkt sporten het immuunsysteem en vermindert het stress door de vrijlating van endorfine, jouw natuurlijke geluksstof.
Dit geeft je een echte oppepper, waardoor je je beter voelt en meer energie hebt. Dus trek je hardloopschoenen aan, maak een boswandeling, doe een pittige bootcamptraining in het park of volg via OneFit een schaatsles. En zeg maar gedag tegen die winterdip!
Help jezelf de winter door
Waar voor sommigen de winter niet snel genoeg voorbij kan gaan, is het voor de ander de beste tijd van het jaar. Het is in ieder geval een periode waarin je wat extra aandacht aan jouw gezondheid moet geven om energiek de dag door te komen. Dus stap op tijd uit je bed, ga naar buiten om te bewegen en geef je lichaam wat extra kracht met supplementen en dan maak jij er een heerlijke winter van!
Dit artikel is geschreven door gastredacteur Sophie Meurs. Als orthomoleculair diëtist, eigenaresse van de praktijk ‘Nourish to Flourish’ en OneFit-ambassadeur kan zij alles vertellen over hormonen en vitaliteit.