De Wim Hof methode: waar is dat ijskoude water allemaal goed voor?
Voor veel mensen is Wim Hof geen nobody meer. Hij is wereldwijd bekend onder de naam The Iceman en momenteel te zien in Gwyneth Paltrow’s Netflix-serie The Goop Lab, waar hij het hele Goop-team ‘snowga’ (yoga in de sneeuw) en ademhalingsoefeningen laat doen, om vervolgens het ijskoude water van Lake Tahoe te trotseren. Het schijnt namelijk dat je hiermee je lichaam en geest sterker kunt maken en bij regelmatige oefening zelfs weerbaarder maakt tegen ziektes.
Al decennia lang oefent Wim Hof zelf met zijn technieken, die bestaan uit 3 onderdelen: meditatie, ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou. Allemaal met het doel om het menselijk lichaam veerkrachtiger te maken in aanwezigheid van fysieke en psychologisch stress.
Iceman Wim Hof heeft over de hele wereld allerlei records verbroken door de confrontatie aan te gaan met de kou. Zo zat hij 1 uur en 50 minuten tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes en liep hij bij 30 graden onder 0 een halve marathon in zijn onderbroek.
Hiermee trok hij ook de aandacht van wetenschappers en is er inmiddels aangetoond waar het menselijk lichaam toe in staat is, zodra je je daar fysiek en mentaal toe zet. En hoewel hij het nog altijd als een uitdaging ziet om zijn prestaties te verbeteren, wil hij nu met Innerfire vooral anderen laten inzien welke vele lichamelijke mogelijkheden we onbenut laten.
Regelmatig in een bak met ijswater
De mensen die zijn methode consequent beoefenen, rapporteren wonderbaarlijke resultaten: van het verbeteren van de atletische prestaties tot het verminderen van de symptomen van chronische ziekten. Verder beweert de Wim Hof-methode lichaam en geest in balans te brengen, geestelijke wil te kunnen beïnvloeden, bloedcirculatie te verbeteren, het concentratievermogen en doelgerichtheid te verbeteren, meer vertrouwen te krijgen in eigen kunnen en dit bewust te ontwikkelen.
Ook zou de Wim Hof-methode helpen tegen auto-immuunziektes, maar dit is tot op heden nog niet bewezen. Overigens zijn er meer mensen die tegengas geven op de Iceman-beweging. Zoals wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen, die zegt dat je er slechts een adrenaline kick van krijgt. “Net zoals bij bungeejumpen. Dan staat je lijf eventjes op scherp. Meer niet. Infecties of kanker genees je er niet mee.”
Wetenschappelijk onderzoek
Daarom zochten we contact met Matthijs Kox, docent aan de Radboud Universiteit en hoofdonderzoeker van het team dat (onafhankelijk) onderzoek naar de methode van Wim Hof. Terwijl het onderzoek zich nog steeds ontwikkelt, is Kox enthousiast over waar het naartoe gaat. Hij vertelt wat er uit eerdere studies is gekomen en wat de huidige stand van zaken is.
Lees ook: Next level uitgaan: feesten met een hoger doel
In 2014 verscheen een studie naar Wim Hof’s methode van het Radboudumc in Nijmegen. Zij ontdekten dat gezonde, jonge mannen die door Wim Hof waren getraind, minder vatbaar waren voor bacteriën, dan de ongetrainde testgroep. Dat zou betekenen dat ze eventueel mensen met auto-immuunziekten zoals reuma (in theorie) zouden kunnen helpen, omdat het blijkbaar mogelijk is om een immuunsysteem minder actief te laten reageren.
Kan de methode helpen tegen auto-immuunziektes?
Kox: “Dat is de grote vraag! Het onderzoek loopt nog en we hopen later dit jaar een nieuwe studie te publiceren, maar we denken wel dat de methode nuttig kan zijn. Patiënten met auto-immuunziekten lijden aan een overactief immuunsysteem, waarvoor ze vaak medicijnen slikken. Als de Wim Hof-methode het immuunsysteem kan onderdrukken, kan dit een manier zijn om hun ziekte te behandelen met minder (of zonder) medicatie.”
Er is nog geen groot onderzoek gedaan om deze hypothese te bevestigen, maar een recente proefstudie heeft wel uitgewezen dat reumapatiënten minder last hadden van klachten na de Wim Hof-training. “Dat is echt motiverend. Het was een vooronderzoek met een heel klein aantal patiënten, maar het geeft wel aan dat het de moeite waard is om een groter onderzoek te doen,” aldus Kox.
Verder wil hij nog graag benadrukken dat het eventuele temperen van een immuunreactie iets heel anders is dan de bewering dat een ijsbad een boost is voor het immuunsysteem. “Dat is het tegenovergestelde en daar is geen enkel bewijs voor.”
Steeds meer Iceman-fans
Ondertussen wordt de groep met aanhangers van Wim Hof steeds groter. Er komen verhalen naar boven van astmapatiënten die na de training geen puffers en medicijnen meer nodig hebben. Van mensen die nooit meer griep hebben en zich geestelijk steeds jonger voelen. En van mensen die hooikoorts hadden en dankzij de methode nooit meer medicijnen gebruiken noch symptomen hebben.
Ook Wim Hof zelf blijft natuurlijk positief: “Mijn methode is helend voor geest én lichaam, daarvan ben ik overtuigd. Kritiek is prima, maar wetenschappers die de methode bij voorbaat afschrijven – zonder zich erin te verdiepen – vind ik geen echte wetenschappers.”
Meer gezondheid?
- Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)
- Brrr. Het is misschien koud buiten, maar dit is de reden om tóch te gaan wandelen in de kou
- Waarom is warm water gezonder dan koud water?