Eten verzamelen uit de natuur? Dit zijn de tips en regels voor wildplukken
Je hoort de term steeds vaker: wildplukken. Het komt simpel gezegd neer op zélf je eten verzamelen. In de natuur dus. En hoewel dat misschien gek klinkt met een supermarkt op zowat elke straat hoek en je alles wat je hartje begeert binnen een dag thuis kunt hebben, is het zo gek nog niet. Onze voorouders deden immers niets anders. Daarnaast is het leerzaam, goedkoop en vooral ontzettend leuk om eetbare planten te vinden. En ja, dat kan ook gewoon in Nederland.
Pluktuinen, voedselbossen en wildplukcursussen. Wie zich in de groene cirkels omgeeft, heeft er ongetwijfeld al eens van gehoord. Wil je zelf aan de slag gaan? Dan wil je eerst een aantal basisprincipes kennen.
Wildplukken in Nederland
Het klinkt romantisch; zelf je eten, planten en bloemen bij elkaar scharrelen. En dat is het ook, míts je weet hoe je verantwoord en veilig te werk gaat. Je kan in Nederland namelijk veel zelf plukken.
Daar heb je speciale bossen en tuinen voor, maar je kan natuurlijk óók zelf het wild in gaan. Zo is bramen plukken al hartstikke bekend en populair in het najaar. Maar, er is nog veel meer te ontdekken in Nederland. Denk aan planten, noten en andere vruchten.
Ook lezen: DIY: deze aloë vera beautyrecepten gebruik je voor je huid én haar
Zo maak je van bepaalde bloemen binnen no time jam of kan je van bepaalde kruiden heerlijke thee trekken. En in de duinen vind je zelfs een soort rucola met een heerlijke pittige smaak.
Maar wildplukken doe je niet zomaar. Niet alleen omdat bepaalde paddenstoelen bijvoorbeeld verboden zijn om te plukken, zijn sommige planten en paddenstoelen ook giftig. Daarom: een lesje wildplukken.
De basics van wildplukken
Oké, regel één heb je al gelezen: je mag zomaar om je heen plukken. Hoe dan wel? Dit zijn de tips en regels van het wildplukken:
Je kan niet overal lukraak plukken
Aan wildplukken zitten enkele regels verbonden. Volgens de wet- en regelgevingen is het namelijk verboden om planten te verzamelen uit natuurreservaten of beschermde gebieden.
Wel zijn er zogeheten wildpluktuinen en voedselbossen waar je uitsluitend voor eigen gebruik mag plukken. Sommige restaurants hebben zelfs afspraken met bepaalde voedselbossen die voor een X-bedrag wekelijks mogen komen plukken. Hoe leuk?
Lap je de regels aan je laars en word je gesnapt door iemand van staatsbosbeheer, dan kan je worden beboet voor stroperij. Yup, dat lees je goed. Check daarom eerst goed bij de bossen bij jou in de buurt wat er wel en niet is toegestaan.
De Wildplukwijzer.nl helpt je om fruit- en notenbomen bij jou in de buurt te vinden!
Weet wat je plukt
Er staan zat eetbare planten voor het oprapen, maar je wilt niet per ongeluk een bloem of plant plukken die giftig is. Daarom is het belangrijk er een handboek bij te houden.
Eén van onze aanraders is Het Grote Wildplukboek. Daarnaast zijn er nog tal van bijbels die je wegwijs maken in de wereld van wildplukken. De ANWB heeft zelfs een eigen gids met planten waarvoor je wilt oppassen.
Vuistregel is: twijfel je? Laat ‘m dan staan. Wees vooral bij paddenstoelen voorzichtig.
Boven de knie
Wanneer je begint aan wildplukken, doe je dat waarschijnlijk omdat je zelf verse, voedzame en lekkere vruchten en noten wilt verzamelen. Want men echter vaak vergeet is dat in de bossen ook honden worden uitgelaten en die plassen graag tegen bomen én planten. Hetzelfde geldt voor vossen.
Om te voorkomen dat jouw nieuwe oogst bedekt is met een laagje plas of poep, wil je altijd wildplukken niet direct aan de rand en bóven de knie.
Niet naast de snelweg
Hondenpoep- en plas is niet het enige waarvoor je wilt oppassen. Ook wil je waarschijnlijk voorkomen dat je wildplukoogst bedolven is onder een laag van uitlaatgassen.
Plukken langs of vlakbij een snelweg wordt daarom niet aangeraden. Duik lekker ver de natuur is. Is voor jezelf ook wel zo fijn.
Niet meer dan je nodig hebt
Bij wildplukken bestaat ook de regels dat je niet meer plukt dan je zelf nodig hebt. Het is natuurlijk heerlijk om met je Heidi-mandje rond te huppelen door het bos en ‘m te vullen met zoveel moois en lekker als je kan vinden. Maar netjes is het niet. Dieren leven er immers van en je bent niet de enige die het leuk vindt om te plukken. Daarnaast kan je daarvoor beboet worden.
Pluk en leer
Wildplukken kun je natuurlijk gewoon zelf proberen, maar leren van een expert is misschien nóg wel leuker. In elk geval om mee te beginnen. In Nederland is de bekendste wildplukker Edwin Flors die wildplukworkshops onder de naam Casa Foresta organiseert, maar je volgt ze ook via In het wilde weg.
Enjoy!
Meer uit de natuur
- Zo maak je zelf een natuurlijk middeltje tegen blauwe plekken en littekens
- Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)
- Superfoods exotisch? Helemaal niet: 7 superfoods uit eigen land