Whisky voor een groenere toekomst TIME : SPACE
Liefhebbers van whisky weten dat dit een bijzondere drank is die de tijd even stilzet. Whisky drinken doe je niet vluchtig, daar neem je de tijd voor, je geniet ervan en het verbindt. Wereldwijd wordt er er aardig wat whisky gedronken en daarom is het ook aan de makers om iets bij te dragen aan een groenere toekomst.
De amberkleurige gedistilleerde drank wordt gemaakt van gefermenteerde graan, denk aan gerst, tarwe of mais. Bijzondere high-end whisky wordt vaak gemaakt van één soort. Bij Macallan is dit bijvoorbeeld gemoute gerst.
Whisky voor een groenere toekomst
De single malt van Macallan bestaat al tweehonderd jaar en om dit te vieren brengt The Macallan twee unieke nieuwe whisky’s uit, die de interpretatie van tijdreizen door whisky mastery weerspiegelen. Beide releases zijn symbolische uitingen van The Macallan, gevormd door een voortdurende toewijding aan ongeëvenaard vakmanschap en creativiteit, terwijl ze de diepe verbondenheid met de natuur benadrukken. The Macallan heeft beide creaties in de TIME : SPACE collectie ontworpen om het belang van natuurbescherming voor toekomstige generaties te benadrukken, en tegelijkertijd de concepten van tijdreizen, waarbij verleden en toekomst samenkomen, tot uitdrukking te brengen.
In de buitenste ring bevindt zich de oudste whisky, een vintage uit 1940, die het verleden symboliseert. Het centrale deel bevat een whisky uit 2018 en staat symbool voor de toekomst.
Duurzaamheid heeft een leidende rol
En wat de toekomst betreft maakt in ieder geval Macallan mooie stappen deelt een van de brand ambassadors. Duurzaamheid heeft altijd al een leidende rol gespeeld. Het doel is om in 2045 een nuluitstoot te bereiken bij alles wat ze doen. In 2030 is het doel om de uitstoot al met 50 procent te verminderen. Dit doen ze bijvoorbeeld door bescherming en verbetering van de biodiversiteit, maar ook voor de flessen werken ze met ambachtslieden die hoogwaardig vakmanschap leveren.
Met zacht water uit natuurlijke bronnen distilleren ze een rijke new make spirit die door jarenlange rijping in eikenhouten vaten karakter krijgt. Wil je iets een Schotse single malt whisky noemen, dan moet het gehele productie proces in Schotland plaatsvinden als ook de rijping (ten minste drie jaar in eikenvaten) en het bottelen. Alles gebeurt dus lokaal.
In 2018 heeft Macallan een nieuwe distilleerderij geopend op de Schotse Hooglanden in Speyside. Deze nieuwe distilleerderij is hartstikke groen, want het heeft Europa’s grootste groene dak waar vogels en insecten een ‘huis’ vinden.
Lees ook waarom bier en wijn niet altijd vegan zijn.
Dit drankje is het beste voor hydratatie, en nee het is niet water