Waarom WhatsApp verwijderen een goed idee is (maar tegelijkertijd heel moeilijk)
“Waarom zou je WhatsApp verwijderen?!” is de reactie van veel mensen als ik erover begin. “Dat is toch helemaal niet handig, wat nou als ik je dringend nodig heb?” En dat is misschien juist wel de reden om te stoppen met WhatsApp, want die talloze berichten lijken zo dringend en belangrijk, maar in werkelijkheid is het vaak alleen maar afleidend.
Die afleiding is voor veel mensen een reden om de meldingen van de app uit te zetten of de app helemaal van hun telefoon te verwijderen. En dat is niet de enige reden dat WhatsApp verwijderen een goed idee is.
WhatsApp neemt veel tijd in beslag
Ik breng dagelijks best wat tijd door op m’n telefoon. Ik heb een grens gesteld in de app die ik gebruik (My Phone Time voor Android) van 2 uur en die grens passeer ik nog regelmatig. De app die de meeste tijd opslokt? Je raadt het al: WhatsApp. Op de voet gevolgd door een ander social medium dat we allemaal kennen, genaamd Instagram.
Dagelijks open ik de app tussen de 20 en 60 keer en ik weet zeker dat ik in die tijd heel veel andere dingen had kunnen doen of met meer aandacht aanwezig te zijn bij de dingen die ik op dat moment deed.
WhatsApp leidt af
Ook als je misschien geen uren op je telefoon doorbrengt, kan WhatsApp wel afleidend werken. Dat ene appje waardoor je je telefoon ziet oplichten, toch even kijkt wie je wat te vertellen heeft waardoor je vervolgens weer 10 minuten in je mobiel verzonken bent. WhatsApp leidt je af van de dingen in het echte leven die er (in de meeste gevallen) meer toe doen.
Wat ook al goed kan helpen: zet al je meldingen uit of laat je telefoon tijdens het werk of als je een afspraak hebt in je tas.
Geen miscommunicatie
Het gebruiken van een smiley die op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd, een simpele ‘ok’, wel lezen en niet reageren – er zijn talloze dingen die mensen via WhatsApp wel of niet kunnen zeggen en die een ander gevoel bij me oproepen dan dat is bedoeld. De app is een bron van veel miscommunicatie.
Het zal niet de eerste keer zijn dat ik denk dat iemand boos op me is, terwijl diegene gewoon druk was. En misschien gebeurt het ook wel ‘s de andere kant op. Geen WhatsApp? Geen gekke miscommunicatie.
Wel privacy
WhatsApp is eigendom van Facebook en we weten allemaal dat Facebook niet heel zorgzaam met jouw persoonlijke gegevens omgaat. Ook privacy-wise kan het daarom geen kwaad om de app te verwijderen van je telefoon.
Ook interessant: Waarom je een WhatsApp storing moet omarmen
Waarom verwijderen we WhatsApp dan niet?
Toch hebben we er nog niet massaal voor gekozen om de app uit onze levens te bannen. Waarom? Omdat die bereikbaarheid stiekem toch heel fijn kan zijn. Een gezellig appje naar je oma doe je sneller dan een belletje plegen, contact houden met mensen die je normaal gesproken niet zoveel ziet gaat veel makkelijker en je ouders voorzien foto’s van je vakantie is ook zo gepiept. WhatsApp is ook heel makkelijk.
Telefoon op tafel? Dan geniet je minder van het eten
Los daarvan heeft de rest van je vriendengroep en familie ook WhatsApp en wil je het voor hen niet lastig maken om ‘moeilijk’ bereikbaar te zijn. In andere woorden: je hebt fomo. Je mist natuurlijk heel veel als je niet meer in alle groepsapps zit en kunt niet meepraten over de belachelijke selfies die jullie elkaar sturen. Of is dat toch iets minder van belang dan je daadwerkelijk denkt?
WhatsApp verwijderen: wel of niet doen?
Twijfel je of je WhatsApp wilt verwijderen of niet? Maak dan voor jezelf de afweging: vind ik het missen van alle gekke selfies en duffe (maar grappige) gesprekken het waard om daardoor minder afgeleid te zijn? Probeer het dan eens! Ook al is het maar voor een weekje (of 21 dagen). Wie weet wat het je brengt!
Mindful met je telefoon omgaan
- Tips om je telefoon mindful in te richten
- Waarom jouw telefoon je leven verwoest
- Wow! Zoveel meldingen krijgen we op onze telefoon (en waarom dat slecht voor je is)