Mooi nieuws: wetenschappers ontdekken een nieuwe bloedgroep
De meeste mensen zijn bekend met een A-, B- of O-bloedgroepen, maar er zijn eigenlijk tientallen anderen bloedgroepen. En wetenschappers hebben onlangs een nieuwe bloedgroep, Er ontdekt.
Dit is de 44e bekende bloedgroep en artsen hopen dat de ontdekking van deze bloedgroep kan helpen bij het opsporen en behandelen van zeldzame ziekten, onder andere bij foetussen en pasgeborenen.
Nieuwe bloedgroep Er
Onderzoekers zagen voor het eerst signalen dat er een Er-bloedgroep bestaat in 1982, maar vanwege de toenmalige technologie konden ze het niet verder onderzoeken. Vier decennia later is het volledig “opgehelderd” gedurende een studie uit de U.K.
Volgens een bericht van de Universiteit van Bristol worden alle bloedgroepen bepaald door de aanwezigheid of afwezigheid van eiwitten die bekend staan als bloedgroepen en die aanwezig zijn op het oppervlak van de rode bloedcellen.
Met behulp van geavanceerde DNA-sequencing en genbewerkingstechnieken identificeerden onderzoekers van de universiteit, samen met collega’s van NHS Blood and Transplant, een eiwit genaamd PIEZO1 als de marker voor de Er-bloedgroep. PIEZO1 zelf was al bekend en speelt een belangrijke rol bij zowel gezondheid als ziekte. Het is een mechanisch gevoelig ionkanaaleiwit dat bij mensen wordt gecodeerd door het gen PIEZO1.
Co-auteur Dr. Tim Satchwell, een senior onderzoeker aan de biochemieschool van de universiteit, noemde de studie “een geweldig voorbeeld van hoe nieuwe technologieën kunnen worden gecombineerd met meer traditionele benaderingen om lang bestaande vraagstukken aan te pakken die onmogelijk te beantwoorden zouden zijn geweest vele jaren geleden.”
Waarom is dit mooi nieuws?
Het begrijpen van de genetische samenstelling van bloedgroepen helpt bij het ontwikkelen van bloedgroeptesten en kan artsen helpen om nog betere zorg te bieden aan mensen met zeldzame bloedgroepen.
Het ontvangen van ongeschikt bloed – via een donor, bloedtransfusie of tussen een zwangere moeder en foetus – kan zeer gevaarlijk zijn, zoals dat gebeurde bij patiënten met onopgemerkt Er-bloed. Nu het eiwit, ook wel een antigeen genoemd, is geïdentificeerd en officieel is geassocieerd met Er, kunnen artsen het zeldzame type in een vroeg stadium ontdekken en zo heftige gezondheidscomplicaties voorkomen.
Deze uitkomst toont aan dat zelfs na al het onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd, de eenvoudige rode bloedcel ons nog steeds kan verrassen, zei Dr. Ash Toye, een professor in celbiologie en directeur van de NIHR Blood and Transplant Research Unit, over de uitkomst van het onderzoek.